27 °C Budapest
black luxury car refueling in the gas station and blurry red gasoline barrels in the background

Sorra szedi áldozatait a benzinárstop: egyre több kútra kerül ki az eladó tábla

2022. február 21. 16:58

Egyre több benzinkútra kerül ki az eladó tábla, sok vállalkozó már nem akar veszteségesen működni, vagy egyszerűen átadni az üzemeltetést. Olyan hirdetést is találtunk, amelyben a kistelepülés egyetlen töltőállomását kínálják eladásra. A benzinárstop miatti veszteségek egyre nehezebben érintik a magánkutakat: a vállalkozók érdekképviselői ma tárgaltak a kormánnyal, remélik, mihamarabb megoldás születik a helyzetre.

Máris több kisvállalkozó feladta, és kitette az eladó táblát a benzinkútjára. A Pénzcentrum több olyan hirdetést is talált az interneten, amelyben komplett töltőállomásokat árulnak a tulajdonosok. Amennyiben üzemszünetre vonulnának a veszteségek miatt, úgy a vonatkozó árstop-szabályok szerint az állam a Mol-t kérheti fel, hogy üzemeltesse tovább a töltőálloimást a lakossági ellátás biztosítása érdekében - ezért is dönthettek többen inkább az eladás mellett.

Például Bogácson "vállalkozói profilváltás" miatt eladó a település egyetlen benzinkútja a hozzá tartozó bolttal, autómosóval, gázpalack cserélő hellyel és irodahelyiségekkel együtt. A múlt héten feltöltött ingatlanhirdetés szerint a tulajdonos 120 millió forintot kér a kútért, amihez autókozmetika és garázs is tartozik.

Eladó a bogácsi benzinkút. Forrás: jofogas.hu
Eladó a bogácsi benzinkút. Forrás: jofogas.hu

Február elején került a piacra egy tiszaörsi benzinkút is, amelyről a tulajdonos azt állítja, nyereségesen üzemel, egyébként teljesen újszerű, 2017-ben adták át. Ennek a töltőállomásnak az ára 55 milió forint.

A tiszaörsi kút üzemeltetője is meghirdette a töltőállomást. Forrás: jofogas.hu
A tiszaörsi kút üzemeltetője is meghirdette a töltőállomást. Forrás: jofogas.hu

Egy soltszentimrei vállalkozó már tavaly év végén úgy döntött, akár céggel együtt is, 39,5 millióért eladja a kútját, amelyben modern kamerarendszer és számítógépes rendszer lett kialakítva. Tartozik hozzá egy 60 ezer literes, földbe ásott üzemanyagtartály is.

Soltszentimrén is új gazdát keres a benzinkút. Forrás: jofogas.hu
Soltszentimrén is új gazdát keres a benzinkút. Forrás: jofogas.hu

Kormányzati segítséget kérnek a kisvállalkozók

A benzinárstop miatt sok magánkút került nehéz helyzetbe, mivel immáron a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is magasabb, mint a 480 forintos maximális kiskereskedelmi ár. A kiskutasok vasárnap még azt közölték, petíciót és autós tüntetést is szerveznének, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre. A vállalkozók erdekképviselői hétfőn ültek le tárgyalni a kormányzat képviselőivel, hogy megoldást találjanak a problémákra, elkerülve a tömeges csődhelyzeteket. A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára, Perlusz László szerint a kiskutakat sem lehet az út szélén hagyni, egyfajta közteherviselés jelenthetne megoldást, miközben az érintetteket egyéb módon is meg lehetne segíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A délelőtti egyeztetések után György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, a kormány kitart a benzinárstop mellett, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel. Hozzátette, a tárgyalások a továbbiakban is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak "abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni".

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, nem kaptak még jelzést arról, hogy töltőállomás szüneteltetné tevékenységét, és megerőstítette a tárca múlt heti közlését: nem volt szükség arra, hogy üzemszünet miatt átmenetileg nyilvántartott szolgáltatót jelöljenek ki benzinkút működtetésére. A hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem