22 °C Budapest
Brüsszel, 2024. március 21.Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az elsõ napi ülés elõtt, 2024. március 21-én.MTI/EPA/Olivier Matthys

Brüsszel odacsap: a magyarok nélkül dönthetnek az EU-ban a háború ügyében

2024. június 24. 09:30

Az Európai Unió új jogi megoldást dolgozott ki annak érdekében, hogy megkerülhesse a befagyasztott orosz vagyon felhasználására vonatkozó magyar vétót. A pénzből újabb fegyverekhez juthat Ukrajna – számolt be róla a Portfolio a Financial Times-ra hivatkozva.

Magyarország akadályozza azt az EU és a G7-ek tervét, amely évente 2,5-3 milliárd eurót küldene Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből. Az Európai Bizottság javasolta, hogy az 50 milliárd euró értékű vagyon nyereségének 90%-át Ukrajna fegyverek beszerzésére fordítsák, a maradék 10%-ot pedig az uniós költségvetésbe utalják a védelmi ipar erősítésére.

Korábban már írtunk arról, hogy az EU egyre komolyabban veszi a fegyverkezést, az oroszok elleni fellépést valamint Ukrajna támogatását. A napokban pedig már a béketárgyalások is megkezdődtek.

Május 8-án az uniós nagykövetek politikai konszenzusra jutottak, de Magyarország meg akarta vétózni a kifizetéseket gyorsító jogszabályt, és végül május 21-én tartózkodott.

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája elmondta, hogy Magyarország tartózkodása miatt nem vehet részt a pénz felhasználásáról szóló döntésben. Borrell szerint a jogi megoldás bonyolult, de működik, és megkerülné az Orbán-kormányt, segítve a G7-eket, hogy 50 milliárd dolláros hitelt vegyenek fel Kijev számára.

A Financial Times kiemelte, hogy Magyarország hét, Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatos uniós döntést is blokkol, összesen 6,6 milliárd euró értékben. Magyarország továbbra is blokkolhatja az orosz vagyon zárolásáról szóló uniós szankciókat, amelyek megújítására szeptember közepén kerül sor. Brüsszel hasonló megállapodást ajánlott Magyarországnak, mint amit a NATO kötött, de a magyar kormány elutasította. A kormány nem kívánt nyilatkozni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem