31 °C Budapest
Close up of fabric European flag.

Vagyonokat tehetnek zsebre a búcsúzó magyar EP-képviselők: ketten luxusnyugdíjra is jogosultak

2024. június 17. 08:44

Mai árfolyamon számolva legalább 25 millió forintot kaphatnak azok a magyar EP-képviselők, akik a következő ciklustól nem lesznek tagjai a testületnek. Távozik többek között az első jelnyelven kommunikáló képviselő, Kósa Ádám is, aki 2009 óta van kint Brüsszelben, így 155 655 eurónyi búcsúpénzt kaphat, ami kb. 61,5 millió forintot jelent. Ráadásul 63 éves koruk felett a volt képviselők nyugdíjat is kapnak, erre a távozó magyarok közül Trócsányi László és Ara-Kovács Attila már most jogosult, ők havi 720 ezer forintos nyugdíjat kaphatnak Brüsszelből.

Szép búcsúpénzt tehetnek zsebre azok a magyar képviselők, akik a következő ciklustól már nem lesznek tagjai az Európai Parlamentnek. A 24.hu összesítése szerint az a főszabály, hogy az EP-képviselők minden hivatalban töltött évük után egy havi tiszteletdíjra jogosultak, amit átmeneti ellátás címen kapnak meg, viszont legalább hat hónapnyi illetményre jogosult minden képviselő.

Így akik csak öt évet töltöttek kint Brüsszelben, ők is fél évi fizetést kapnak lelépési pénzként: jelenleg havonta 10 377 euró a képviselői tiszteletdíj (mostani árfolyamon több mint 4,1 millió forint), azaz a leköszönő politikusok 62 262 eurót, majdnem 25 millió forintot kapnak. Ez a pénz hét távozó magyar képviselőnek jár:

  • Hidvéghi Balázs (Fidesz),
  • Trócsányi László volt igazságügyi miniszter (Fidesz),
  • Tóth Edina (Fidesz),
  • Rónai Sándor (DK),
  • Ara-Kovács Attila (DK),
  • Cseh Katalin (Momentum),
  • Donáth Anna (Momentum),
  • és Gyöngyösi Márton (Jobbik).

Járóka Lívia is távozik az ep-ből, ő 2004 és 2014 között már ült Brüsszelben, akkor 10 havi fizetésének megfelelő végkielégítést kaphatott, majd 2017-ben, Pelczné Gáll Ildikó lemondása után lett ismét tagja a testületnek - ő most 7 havi pénzt tehet zsebre, ami majdnem 30 millió forintot jelent. Távozik Kósa Ádám, az első jelnyelven kommunikáló EP-képviselő is, ő 2009 óta volt kint Brüsszelben, így 155 655 eurónyi búcsúpénzt kaphat, ami kb. 61,5 millió forintot jelent.

Ráadásul a volt képviselők 63 éves koruktól európai nyugdíjra is jogosultak, ami minden teljes év után a havi tiszteletdíj 3,5 százaléka. Trócsányi László és Ara-Kovács Attila erre is jogosultak lesznek, így nekik havi 1816 eurós (kb. 720 ezer forintos) nyugdíjat is folyósítanak majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem