22 °C Budapest
Moszkva, 2024. május 9.Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy nyitott Aurus limuzinban a gyõzelem napi katonai díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2024. május 9-én, a náci Németország felett a második világháborúban aratott gyõzelem 79. évfordulóján.MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Mégis mi a fene folyik az oroszoknál? Sorra kerülnek rács mögé Putyin ősi szövetségesének emberei

2024. június 2. 21:01

A védelmi minisztérium átszervezése és a magas rangú tisztviselők letartóztatása Vlagyimir Putyin Oroszországában nem csupán vérfrissítést jelent, hanem az ukrajnai konfliktus kontextusában és a korrupcióellenes harc álcája alatt egy mélyebb stratégiai átrendeződést is tükröz. Mindennek célja az ország erőpozíciójának megerősítése és a belső rend fenntartása - írja a CNN.

Az orosz védelmi minisztérium átalakítása jelentős változásokat hozott, amelyek középpontjában Szergej Sojgu védelmi miniszter leváltása és több magas rangú tisztviselő letartóztatása áll. Ezek a lépések különösen figyelemre méltóak Oroszország ukrajnai konfliktusának fényében, ahol az elmúlt időszakban jelentős sikereket értek el.

A védelmi minisztérium vezetőinek letartóztatása a korrupcióellenes küzdelem jegyében történt, ami felveti a kérdést, hogy miért pont most került sor ezekre az intézkedésekre. Elemzők szerint ez része egy bonyolult belső hatalmi harcnak, amely Putyin győzelmi törekvéseivel is összefügg.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének halála előtt hevesen bírálta Sojgut és más magas rangú katonai vezetőket. Prigozsin lázadása végül nem sikerült, de Putyin reakciója arra utalt, hogy komolyan veszi a felmerült vádakat.

A változások időzítése is fontos: az elnök márciusi újraválasztása után a május 9-i győzelem napi ünnepségen Sojgu még Putyin oldalán tűnt fel. Mindössze néhány nappal később, május 12-én viszont már bejelentették előbbi leváltását.

Putyin célja az ukrajnai győzelem biztosítása. Ennek érdekében Andrej Belouszovot nevezte ki új védelmi miniszternek, hangsúlyozva a hatékonyabb és gazdaságosabb fegyverbeszerzés fontosságát. Oroszország költségvetése is ezt tükrözi, mivel a GDP 6%-át fordítja védelmi célokra.

A korrupciós vádak középpontjában Vagyim Samarin altábornagy és Timur Ivanov állnak. Mindketten kenőpénzzel kapcsolatos vádakkal szembesültek, ami rávilágított az orosz katonai vezetésen belüli széles körű problémákra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átalakítások mögött álló logika szerint nem lehet olyan személyeket megtartani kulcsfontosságú pozíciókban, akik korábbi érdekeltségekhez kötődnek. Ezért Putyin Oleg Szaveljevet nevezte ki védelmi miniszterhelyettesnek, hogy segítsen megtisztítani a minisztériumot.

A CNN cikke felidézi, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatokat vezető Valerij Geraszimov helyzetét illetően is pletykák keringenek, de a hadseregtábornok eddig meg tudta őrizni pozícióját. Ez lehetőséget ad arra, hogy saját érdekeit védje.

Összegezve, az orosz védelmi minisztériumban bekövetkező változások Putyin hatalmának megerősítését és Ukrajnával szembeni győzelmi törekvését tükrözik. Az intézkedések azt mutatják, hogy az elnök kész radikális lépésekre az eredmények elérése érdekében.

Címlapkép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem