Méregdrága csodaszert ajánl elhízás ellen a kormány: kinek telik erre?

2017. október 9. 12:00

Magyarország Európa egyik legnagyobb nyúlhúsexportőrének számít, ugyanakkor a belföldi nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullogunk. Itthon a becsült nyúlhúsfogyasztás fejenként nagyjából 2-3 dekagramm évente, míg a mediterrán országokban meghaladja a 2 kilogrammot is. Nyáron országos kampány indult a nyúlhúsfogyasztás ösztönzésére. Csakhogy az ízlésen kívül más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy a magyar családok nagy része nem eszik rendszeresen nyúlhúst: sokan akkor sem tudnák megvenni azt, ha akarnák, hiszen kilója közel háromszor drágább, mint a csirkéé.

Minden korosztály számára (csecsemőknek, a hozzátáplálás időszakától kezdődően, a kisgyermekeknek, fiataloknak, várandósoknak, felnőtteknek, időseknek) ajánlható a fogyasztása. Bizonyos betegségek, állapotok esetén - például vérszegénység, fogyókúra, zsírszegény étrend - különösen javasolt a nyúlhús étrendbe iktatása

- mondta a Pénzcentrum megkeresésére Dr. Badacsonyiné Kassai Krisztina, az MDOSZ Tudományos Bizottságának tagja, hozzátéve, a nyúlhús alacsony allergenitású, vagyis ritkán allergizál.

Emellett könnyen emészthető, laza rostozatú hús, és várandósoknak például az értékes tápanyagai miatt különösen ajánlott. Ráadásul alacsony a zsír- és kalóriatartalma is. Arra a kérdésre, hogy ha a hús ennyire egészséges, mégis mi lehet annak az oka, hogy viszonylag keveset fogyasztanak belőle a magyarok, a szakember azt válaszolta, meghatározó az, ahogyan a nyúlhoz érzelmileg állunk.

A cuki szőrös, pihe-puha bunda, a kis gomb orr, sok ember számára a fogyasztást "lehetetlenné" teszi

 - mondta az MDOSZ munkatársa.

Nem csak ízlés kérdése

Nyáron országos kampány indult a nyúlhúsfogyasztás ösztönzésére. Augusztusban a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István arról beszélt, erre azért is van szükség, hogy stabilizálni lehessen a nyúltenyésztők helyzetét.

A fő cél a belföldi kereslet bővítése, ugyanis jelenleg a legtöbb nyúlhúst exportáljuk. Magyarországon a becsült nyúlhús fogyasztás fejenként mindössze 2-3 dekagramm évente. Összehasonlításképp Nagy István megemlítette, a mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is.

Ennek korántsem csak az lehet az oka, ahogy a nyúlhoz érzelmileg állunk. Megnéztük, hogy a nagyobb áruházakban milyen áron juthatunk hozzá egy kiló pecsenyenyúlhoz. Az online áruházakban keresgéltünk, és például a GRobyban és a Príma áruházban egyáltalán nem is tudnánk nyúlhúst vásárolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Auchanban viszont találtunk, a darabolt pecsenyenyúl kilójáért 2715 forintot kérnek, 1 kilogramm pecsenyenyúl lapocka ára 1998, míg a combé 3776 forint. A Tescóban utóbbi kilójáért 3 776 forintot kell fizetni, a darabolt házinyúl kilója pedig 2 718 forint. A Tesco friss nyúl apróhús kilója pedig 1 998 forintba kerül.

Vagyis ha egy család a hétvégén nyulat szeretne enni, az igen sokba kerül. Jóval többe, mintha csirkét vásárolnának.

A KSH adatai szerint ugyanis a bontott csirke kilójának átlag fogyasztói ára 2016-ban 779 forint volt. A Tescóban a csirke felsőcomb kilójáért 614 forintot, az alsócomb kilójáért 539, a friss csirkemellfilé kilójáért pedig 1 399 forintot kell fizetni. Az Auchanban a csirke alsócomb kilójáért 750, a felsőcombért szintén ennyit kell fizetni. Egy kiló Tanyasi csirkemellfilé pedig 2499 forintba kerül. A Príma áruházban 499 forintért vehetünk pecsenye csirkecombot, egy kiló alsócombot pedig 649 forintért vásárolhatunk.

Még a sertéshússal is jobban jár anyagilag a család. A KSH adatai szerint a sertéscomb kilójának éves fogyasztói átlagára tavaly 1110 forint volt. A Tescóban kilójáért 1 199 forintot kell fizetni, és az Auchanban is kaphatunk már ennyiért.A Príma áruházban egy kiló sertéscombot 1290 forintért vehetünk, míg a GRobyban a Jó hentes friss seréscomb ára 1798 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem