Ezek 2020 legnépszerűbb gyerekkönyvei: imádják a kicsik, még nem késő beszerezni

2020. december 19. 07:04

A pandémia alatt nem csökkent, sokkal inkább nőtt a könyvek népszerűsége, és az előző évekhez képest növekedett a kereslet a gyermekkönyvek iránt is. A kereskedők azt remélik, ez a lendület kitart az ünnepekig, sőt, még utána is. Olvasni jó, és a legjobb, ha már gyerekkorban rászoktatjuk a legkissebbeket: azokat a könyveket szedtük most össze, melyek segítségével, ez egészen biztosan nem lesz nehéz.

A könyv soha nem megy ki a divatból, hiába temetik most már évek, évtizedek óta ezt a formátumot. És ilyenkor karácsony előtt megsokszorozódnak az eladások. Miközben továbbra is főleg a szórakoztató elektronikai és számítástechnikai, valamint a háztartási gépek állnak az internetes vásárlók érdeklődésének középpontjában, tavaly karácsonyhoz képest többszörösére nőtt a keresések volumene a sportfelszerelések és a könyvek körében is.

59 kiadó töltötte ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjainak októberben kiküldött, a könyvszakma aktuális helyzetére vonatkozó kérdőívet. Ezek alapján kiderült, hogy az idei első kilenc hónap könyveladásból származó árbevétele a kérdőívet kitöltő kiadók 62,71%-nál csökkent, a megjelent címszám pedig 76,27%-nál csökkent. Kiderült emellett az is, hogy az utolsó negyedévre tervezett és már megjelent címek száma ezen kiadók 66,1%-nál csökkent, 18,64%-nál pedig több az előző év azonos időszakát véve bázisként. Azonban a március közepi boltbezárások se nullázták le a könyvértékesítést, a webshopok forgalma is megnőtt, mind a nagy webáruházakban és a kiadói webshopokban is. Az a vírushelyzet alakulásától, a megszorító intézkedések mértékétől függ, hogy mi lesz a karácsonyi szezonban és hogyan alakulnak a forgalmi mutatók.

Középpontban a gyermekkönyvek: egy szebb jövő záloga

Sokan arról számolnak be, hogy a pandémia alatt jelentősen megnőtt a gyermekkönyvek iránti kereslet, és arra számítanak, karácsonyig kitart ez a lendület. A digitalizált világban egyre fontosabbá vált ennek a napnak az üzenete, miszerint a gyerekekkel meg kell szerettetni az olvasást, a könyveket, hiszen azok nemcsak szórakoztatnak, de tanítanak is. Fontos, hogy minél kisebb korban elkezdődjön az olvasóvá nevelés, ennek első lépése az, ha a szülő olvas fel meséket. 

Az olvasásnak számos pozitív hatása van, de hiánya is érzékelhetővé válik az iskolai évek alatt.

Mindenekelőtt bővíti a szókincset, fejleszti a szövegértést, fogékonyabbá tesz a nyelvtan iránt, szélesíti a látókört, nyitottabbá teszi a gondolkodást. A legalapvetőbb haszna pedig: segíti feltérképezni a világunkat a képzelet segítségével, útmutatót ad a környezet működéséhez. A mesék által pedig megtanulhatjuk, hogyan küzdjünk meg a problémákkal, milyen értékeket tartsunk fontosnak. Olvasni tehát nem csak jó, de hasznos is.

Legnépszerűbb gyermekkönyvek 2020

A két év (2019 és 2020) között nincs különbség az eladások tekintetében a gyerekkönyveknél december 7-ei zárással. Az látható, hogy a legtöbb eladott példány 3-6 és 6-10 éves korosztálynál figyelhető meg. Ez a kisebb korosztály esetében azért lehet ilyen kiugró mivel számukra a mesekönyvek mellett számtalan színező, kifestő is szerepel a kínálatunkban. A 6-10 éveseknek pedig elkezdődik az iskola, jobban érdeklődnek a mesék és történetek iránt, illetve megjelennek a kötelező olvasmányok is már. A gyerekkönyvek piaca az egyik legdinamikusabban növekvő rész a könyvpiacon - tudtuk meg a Libri Bookline pr-menedzserétől.

Az előző évekhez képest növekedett a kereslet a gyermekkönyvek iránt. Legnépszerűbb gyerekkönyvünk Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai volt, ami a Manó Kiadónál jelent meg idén. A kötetet a népszerű szerzőpáros Szabó T. Anna és Dragomán György fordította magyar nyelvre - tudtuk meg Simon Ákostól, a Líra Csoport marketing igazgatójától.

"Beatrix Pottert felnőttként, de kisgyerekes anyaként ismertem meg, a gyerekekkel összebújva fordítottuk a meséket tíz éven át, része az életemnek, az emlékeimnek és az örömeimnek." - nyilatkozta Szabó T. Anna író, műfordító a Nőklapjának. A történeteket annyira megszerette, hogy egy játékos fotózás kedvéért Beatrix Potter karakterébe is belebújt, hogy népszerűsítse a könyvet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén sokan keresték idén Balázsy Panna: Szandra és a csajok sorozatának két új kötete a Csendháborítás és a Csokiszuflé is. És sokaknál várható a fa alá kerül meglepetésként Tóth Krisztina: Malac és Liba sorozatának 3. kötete, Gatyát fel! címmel.

A nagyobbak kedvence volt Mucha Dorka: Nincs idő című regénye, ami az első szerelem mindent beborító rózsaszín ködéről mesél, de legfőbb üzenete talán mindannyiunkhoz szól: "Aki szeret az nem bánt!"

Igazi sláger idén a fiúknál két történet, J. F. Cooper: Nagy Indiánkönyve (ami persze felnőtteknek is tökéletes olvasmány), valamint Catherine Gilbert Murdock díjnyertes regénye a Fiú könyve, ami szintén egy "családi fordításban" jelent meg, három fordítója: Müller Lili Berill, Müller Máté és Müller Péter Sziámi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem