13 °C Budapest
Close-up of womans hands painting an easter egg

Zsebbenyúlós lesz a húsvét 2023-ban: csúcsosodik a drágulás, luxus lehet a sonka, csokinyuszi

2023. február 27. 10:03

Egyelőre lehetetlen megmondani, mennyivel fognak drágulni a hamarosan megérkező húsvéti ünnep legfontosabb kellékei - ezt tudtuk ma meg a megkérdezett élelmiszeripari szakértőktől. Annyi viszont biztos, hogy csokiban már régen a minőségibbet keressük, és a sonka esetében is szeretünk jobbat venni - itt viszont körültekintően kell eljárni vásárláskor, a tojásnál pedig semmiképp se érdemes az utolsó pillanatra hagynunk a beszerzést.

Néhány hét múlva húsvétot, a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét üljük meg. Ki-ki szokásai szerint készül az ünnepre, de az idén ezt biztosan más lesz, mint amit megszokhattunk: a brutális drágulás várhatóan nem kíméli az ünnephez elengedhetetlen finomságokat sem. Szakértőket kérdeztünk, számítani kell-e drágulásra a húsvéti sonka, vagy akár a csokoládé piacán.

Annak ellenére, hogy, hogy az ünnepig még egy bő hónap van hátra, a boltok polcain máris találhatunk ehhez kapcsolódó termékeket, amit talán korainak érezhetünk - mint olvasónk fotóján is látszik kicsit lejjebb. Persze lehet, hogy a kereskedők is úgy vannak vele: talán mindenki hamarabb akarja elkezdeni a készülődést, akárcsak a karácsony esetében.

Mint mond a statisztika?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak azt mondta: az inflációs adatok növekedésében már nem látható további gyorsulás, így elméletileg nem lehetetlen, hogy nem lesz annyira durva idén a húsvéti termékek beszerzése.

Az elmúlt év legmarkánsabb fejleménye az élelmiszerár-drágulás. Mégis, kedvező adatokat kapunk az inflációról: az utolsó két hónap statisztikája alapján már leszűrhetjük, hogy a növekedés lassulásnak indult. A fő mozgatója a drágulásnak az, hogy az ipar az átadási árainak emelésére kényszerült, hiszen nőtt az energiaár, a nyersanyagok ára, és még számos más tényező is. A novemberi és decemberi adatokat nézve azonban látszik, hogy az utóbbi hónapban nem nőttek ezek az árak, tehát ezzel a logikával elvileg a húsvéti készülődés ára sem lesz szükségszerűen túlzóan magas

- mondta lapunknak Vámos György.

Még egy bő hónap van az ünnepig, de több üzletben már roskadásig teltek a polcok a húsvéti édességekből.
(olvasói fotó)
Még egy bő hónap van az ünnepig, de több üzletben már roskadásig teltek a polcok a húsvéti édességekből. (olvasói fotó)

A csokinyulak- és tojások készen állnak

Nem csak a gyerekek kezébe adjuk sokszor a csokitojást vagy a csokinyulakat, de sokan még a kertben, vagy akár egy parkban is szívesen szerveznek csokivadászatot. De fog-e drágulni, és ha igen, mennyivel, valamint min múlik a drágulás? Erről az Édességgyártók Szövetségét kérdeztük, akik alapos válaszokat adtak lapunk kérdéseire.

Mivel mind az alapanyagok, mind a gyártás és szállítás költségei is emelkedtek, továbbá jelentősen megemelték a NETA adót az elmúlt nyáron, a húsvéti édesség termékek ára minden bizonnyal meg fogja haladni a tavalyit. Az áremelkedés termék- és gyártófüggő, az import például az alapanyagokra is rárakodó magyar NETA miatt például kisebb ütemben fog drágulni, mint a hazai gyártású termékek. A húsvéti termékek gyártása jellemzően már a téli szezonban megtörténik. Ekkor a forint éppen az eddigi legrosszabb időszakát élte, ezért az import hozzávalókat a gyártók is magasabb áron szerezték be, de a nyersanagy árak is hektikusak. A cukor például fel- le ugrált az utóbbi évben. Most éppen felfelé időszakot látunk

- tudtuk meg a szövetségtől. Kitértek arra is, hogy már régen nem elégszünk meg a bevonómasszával: a magyarok egyre inkább a minőséget keresik.

Azt meg kell jegyezni, hogy a hazai vásárlók évek óta egyre jobban a minőség felé fordulnak, azt engedik el a legnehezebben, még járványidőszakban, és drágulás esetén is. Ebből kiindulva összességében az eladott mennyiségek csökkenését várjuk, de értékben, legalábbis forintban, nominálisan nem számítunk a piac csökkenésre. A mennyiséggel nem lesz gond

 - írták válaszukban.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ilyenkor megugrik-e a csokoládéfogyasztás, mint akár a karácsonyi időszakban, és ezen a válaszon sem lepődtünk meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábbi években viszonylag stabil piacon, a járvány első évét kivéve, amikor a húsvéti eladások bezuhantak, nagyjából 770 - 800 tonna húsvéti szezonális édesség fogyott. A legnépszerűbb a figurás termékek közül a csokinyúl és a csokitojás, amelyek a teljes húsvéti édességpiac mintegy 80 százalékát teszik ki. Számunkra az egymillió dolláros kérdés most az lesz, hogy idén hogyan alakul a fogyasztás

- írta válaszában az Édességgyártók Szövetsége.

Sonka is lesz, de mennyiért?

Nincs igazi húsvét a sok órán, akár fél napon át főtt húsvéti sonka nélkül. A félelmek azonban alaposak lehetnek, hogy akár megfizethetetlen lesz sok magyar családnak: megkérdeztük a Hússzövetséget, mire kell számítani ebben a szektorban, és mire figyeljünk, ha húsvéti sonkát indulunk venni.

Egész biztos vagyok abban, hogy a húsipart is érintő problémák, például a takarmány-, vagy az energiadrágulás is meg fognak látszani az árakon, de korai lenne kijelenteni, hogy brutális drágulás előtt állunk, és a Hússzövetség nem is szeretne jósolni. Jótanácsként azonban érdemes lehet megfontolni: mindig először az összetevőket, mintsem az árat nézzük meg, nagyon pontosan és értőn kell elolvasni a húsvéti sonka címkéjét. Például az egész ünnep kárba mehet, ha már eleve olyan sonkát választottunk, ami megfőzött állapotban kerül a polcra – fontos az alapos tájékozódás, és a címkén kötelező is feltüntetni minden tudnivalót

- mondta a Pénzcentrumnak Mostisch Martina, a Hússzövetség ügyvezető titkára.

Tojás biztosan lesz

Sok évszázados hagyománya van Magyarországon is a húsvéti locsolásnak, a piros vagy hímes tojás jelentőségét már egészen óvodás korától ismeri minden magyar. Fontos összetevője tehát az ünnepnek, ezért a Tojásszövetségtől azt szerettük volna megtudni: lesz-e elég belőle?

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy azért időben szerezzük be a tojást, hiszen az árstop miatt előfordulhat, hogy az utolsó napokban már kifogynak a boltok a tojásból. A szektor mindenesetre felkészült, és ha csak nem sújt le ismét a madárinfluenza, akkor elmondhatom azt is, hogy biztosan lesz elég tojás

- mondta lapunk kérdésére Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem