13 °C Budapest
Woman shopping at farmers market, fruits and vegetables at market stall, pineapple and orange in basket.

Hiába a jó termés: drasztikusan felmehet az ára ennek a magyar gyümölcsnek

2023. február 6. 09:45

Tavaly 4 százalékkal, tavalyelőtt 7 százalékkal nőtt a körtetermés Magyarországon. A magyar körte kivitele emelkedett is, azonban még mindig elmarad az importtól - írja a VG. Hiába kerül több körte a piacra, az árak nőttek, pedig néhány EU-tagállamban olcsóbb is lett a körte.

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 2022. évi betakarítású körte termelői ára július és december között 8 százalékkal, kilónként 565 forintra drágult az előző év azonos időszakában mért átlagárhoz képest. Az év első négy hetében a belföldi Alexander/Bosc kobak fajta volt jelen a kínálatban, kilogrammonként átlagosan 711 forintos termelői áron, 20 százalékkal drágábban, mint egy éve. Az AKI korábban arról számolt be, hogy a gyümölcsfélék közül a körte termelői ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal, a nagy volumenben előállított almáé viszont csupán 5 százalékkal - írja a lap.

Az európai körtetermés közben nagyobb ütemben nőtt a hazainál, 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami 20 százalékkal több a 2021. évi (rekordalacsony) termésnél. Az Európai Bizottság a körteárakról kiadott adatai szerint 2022 decemberében az egy évvel korábbinál 29 százalékkal alacsonyabb volt a körte ára Belgiumban (47 eurócent/kilogramm), míg Olaszországban 19 százalékos volt az árcsökkenés (1,55 euró/kilogramm).

Magyarországon a gyümölcsfákból kevesebbet, bokrokból a tavalyinál többet mért az idén a KSH. Az almatermesztők várhatóan jövőre is gyenge termést szüretelhetnek - írja a lap. Szemben az európaival, a körte globális termése várhatóan csökken – jelezte előre az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?