7 °C Budapest
Woman shopping at farmers market, fruits and vegetables at market stall, pineapple and orange in basket.

Hiába a jó termés: drasztikusan felmehet az ára ennek a magyar gyümölcsnek

2023. február 6. 09:45

Tavaly 4 százalékkal, tavalyelőtt 7 százalékkal nőtt a körtetermés Magyarországon. A magyar körte kivitele emelkedett is, azonban még mindig elmarad az importtól - írja a VG. Hiába kerül több körte a piacra, az árak nőttek, pedig néhány EU-tagállamban olcsóbb is lett a körte.

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 2022. évi betakarítású körte termelői ára július és december között 8 százalékkal, kilónként 565 forintra drágult az előző év azonos időszakában mért átlagárhoz képest. Az év első négy hetében a belföldi Alexander/Bosc kobak fajta volt jelen a kínálatban, kilogrammonként átlagosan 711 forintos termelői áron, 20 százalékkal drágábban, mint egy éve. Az AKI korábban arról számolt be, hogy a gyümölcsfélék közül a körte termelői ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal, a nagy volumenben előállított almáé viszont csupán 5 százalékkal - írja a lap.

Az európai körtetermés közben nagyobb ütemben nőtt a hazainál, 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami 20 százalékkal több a 2021. évi (rekordalacsony) termésnél. Az Európai Bizottság a körteárakról kiadott adatai szerint 2022 decemberében az egy évvel korábbinál 29 százalékkal alacsonyabb volt a körte ára Belgiumban (47 eurócent/kilogramm), míg Olaszországban 19 százalékos volt az árcsökkenés (1,55 euró/kilogramm).

Magyarországon a gyümölcsfákból kevesebbet, bokrokból a tavalyinál többet mért az idén a KSH. Az almatermesztők várhatóan jövőre is gyenge termést szüretelhetnek - írja a lap. Szemben az európaival, a körte globális termése várhatóan csökken – jelezte előre az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm