27 °C Budapest
Business people drinking after work

Zacher Gábor beájulna: bődületes mennyiségű sört és bort isznak a magyarok

2022. április 2. 13:01

Magyarországon a járványtól függetlenül is komoly probléma a túlzott alkoholfogyasztás, a pandémiás helyzet pedig még mélyebbre rugdoshatta az ezzel küzdőket. A NAV jövedéki termékekre vonatkozó statisztikái szerint a karantén ideje alatt, 2020-ban 10 százalékkal többet ittak a magyarok, mint az azt megelőző évben, februárban 75, márciusban 50 százalékkal több alkohol fogyott. A korlátozások enyhítésével és a vendéglátóhelyek újranyitásával nyáron újabb kiugrás következett, júniusban 12, júliusban 28 százalékkal több alkoholt fogyasztottak, mint egy évvel korábban.

Magyarországon a járványtól függetlenül is komoly gond a túlzott alkoholfogyasztás, a KSH 389 ezerre teszi az alkoholbetegek számát. A szakemberek viszont inkább ennek dupláját szokták említeni, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 900 ezren szenvednek alkoholfüggőségben itthon. Ráadásul a mértéktelen ivás gyengíti az ember immunrendszerét, megnöveli a tüdőgyulladás és más akut megbetegedések, akár a Covid-19 kialakulásának kockázatát is. A magyarok a felmérések alapján kedvelik a sört, bort és az égetett szeszt is, viszont a sör az, amiből lényegesen több fogy.

Ennek ellenére azonban a jó borokat, söröket Európa-szerte kedvelik, és térségenként meghatározható az is, hogy az adott országban miből érdemesebb fogyasztani. Aki Franciaországban jár, nem hagyhatja ki a borokat, Csehországban a sört vétek kihagyni. A Landgeist pedig most térképen bemutatta, hogy pontosan melyik országban miből fogyott több 2019-ben.

A bor, és sör mellett vannak más italok is, így nem meglepő, hogy egyes országokban ezekből sokkal több fogy. Érdekesség, hogy míg az Egyesült Királyságot mindenki kifejezetten söröző országnak gondolnák, kiderült, hogy a britek inkább bort fogyasztanak. Oroszországban pedig a vodka mellett sört is sokan isznak. Szerbiában szintén több bort isznak, hiába is gondolnánk, hogy az égetett szeszt jobban kedvelik déli szomszédaink. Európa legnagyobb ivói a moldávok, a litvánok és a csehek. Moldáviában 15,2 liter alkohol fogy évente személyenként, Litvániában 15, Csehországban pedig 14.4. Magyarországon sörből, borból és égetett szeszből is jól fogyasztanak az emberek.

Itt fogyott a legtöbb bor

A borfogyasztás Európa szerte igen népszerű, azonban a térkép alapján azt láthatjuk, hogy a déli régióban sokkal több bor fogyott és készült is,mint máshol. Nem meglepő, hogy a legnagyobb borfogyasztó nemzet a francia, ahol egy francia polgár akár 54 liter bort is megiszik egy év alatt. Ezt követette Portugália, 50 literrel, és Szlovénia 44 literrel.

Bár a nyugati országok is szeretik a bort, azért nem ők vezették a listát 2019-ben, sőt vannak országok, ahol még csökkent is a fogyasztott bor tartalom, mint például Moldáviában is, ahol mindössze 30 liter bort fogyasztott az átlag lakos 2019-ben. Spanyolország, bár rengeteg bort importál Európa más országaiba, és híresek is a spanyol borok, azonban ők inkább sört isznak, mint bort. Törökország a lista végén kullogott, csak úgy, mint Ukrajna, Oroszország, Lengyelország vagy akár Bosznia és Hercegovina.

Itt inkább a sörre esküsznek

Az európaiak azonban nem csak a bort, de a sört is szeretik, Kelet-Közép Európában pedig igazi sörnagyhatalmak vannak. Nem meglepő hát, Csehország a térség legnagyobb sörfogyasztója, sőt, világszinten is toplistásak voltak 2019-ben, amikor 135 liter sört ivott meg az átlag cseh egy év alatt. Őket követette Ausztria, Németország, Lengyelország és Románia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar borból azért külföldre is jut

A magyarok 2019-ben mintegy 79 liter sört, ittak meg, borból mindössze 28 liter fogyott személyenként. Ebből a felmérésből pedig kiderül, hogy a magyarok inkább a sör felé húznak, ha italozásról van szó. Összességében a töményitalok is jól fogynak a magyaroknál, ugyanis a térkép alapján Magyarországon a bor fogyasztást megelőzik a különböző égetett szeszek fogyasztása.

A magyar borok közül nemcsak a Tokaji népszerű külföldön. Az ország jelentős borexportőre, a Lidl összesen 7,8 milliárd forint értékben juttatott el magyar palackos borokat a külpiacokra, ami 25 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi kivitelt. a Pénzcentrum megkérdezte az áruházláncot, hogy melyek a legkedveltebb magyar borfajták külföldön. Arra is kíváncsiak voltunk: mit szeretnek a leginkább a magyar vásárlók?

A teljes magyar palackos borexport 36 százalékát a Lidl Magyarország bonyolítja, mely 2021-ben 7,8 milliárd forint értékben exportált magyar palackos bort külföldre. A diszkontlánc közlése szerint Európa-szerte 15 országba 184 féle hazai bort exportált, amelyek közül a legnagyobb felvevőpiacot az Egyesült Királyság jelentette. Mindemellett Csehország, Németország és Lengyelország tartozik még a vállalat top felvevő piacai közé. A diszkontlánc tapasztalatai alapján a legnépszerűbb borfajtáknak továbbra is a Szürkebarát, a Királyleányka, az Egri Bikavér, a Tokaji Furmint és az Irsai Olivér bizonyultak. Viszont nem csak ezekbe az országokba exportál Magyarország jelentős mennyiségű bort.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06