25 °C Budapest
Életveszélyes karácsonyi izzók: mutatjuk a problémás égősorok 2020-as listáját

Életveszélyes karácsonyi izzók: mutatjuk a problémás égősorok 2020-as listáját

2020. december 15. 10:30

Két konténernyi veszélyes karácsonyi égőt tartóztatott fel a vámhatáron a piacfelügyelet. A laboratóriumi vizsgálaton további 32 féle, kereskedelmi forgalomban kapható díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék bukott meg - írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Kiemelik: van olyan izzósor, amely akár hat-hét szempontból is alkalmatlan a biztonságos használatra. Ezért a tárca emberei idén 57 különböző fajtájú díszvilágítási füzér és dekorációs világítás ellenőrzését és laboratóriumi vizsgálatát végezték el. Jó hír, hogy a tavalyi 15 százalékkal szemben 2020-ban a gyártmányok több mint harmada felelt meg az előírásoknak.

Hangsúlyozzák: az országhatáron feltartóztatott több mint 64 ezer darab fényfüzér kivétel nélkül áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek bizonyult. A kifogásolt termékek esetében többnyire nemcsak egyetlen hiba fordult elő, hanem akár hat-hét is. A legjellemzőbb esetben a vezetékeket nem rögzítették megfelelően a központi egységbe, így azokat kisgyermekek is könnyen kihúzhatják, kicsavarhatják. 

Gyakran ajánlottak kültéri használatra olyan füzéreket, amelyeket nem láttak el beázás elleni védelemmel. De megesett az is, hogy amerikai csatlakozódugóval szerelt tápegységet tartalmazott a csomag. A feltárt hiányosságok áramütést vagy tüzet okozhatnak, így életveszélyesek. A veszélyes villogókról szóló lista IDE kattintva érhető el (letölthető pdf).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?