17 °C Budapest
Nem értesz a pénzhez? Mutatjuk, hogy kaszálhatsz te is az erős forinton

Nem értesz a pénzhez? Mutatjuk, hogy kaszálhatsz te is az erős forinton

2017. augusztus 24. 16:55

Egy euróért 302 forintot adtak ma reggel, régen volt ilyen erős a magyar fizetőeszköz. Azóta már szóban közbelépett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), aminek hatására vissza is gyengült a forint. A ma reggel történtekből azonban levonhatjuk azt a következtetést, hogy ennél a szintnél nem lesz sokkal erősebb a forint a közeljövőben. Nézzük, mit érdemes meglépni azonnal.

Csütörtök reggel 302 forint környékén járt az euro árfolyama a forinttal szemben. Azóta, az MNB nyilatkozat útján jelezte, hogy további forinterősödés esetén kész beavatkozni a folyamatokba, melynek hatására vissza is rendeződött az árfolyam 304 forintra. Mindemellett felmerül, hogyha a jegybank nem visel el ennél erősebb forintárfolyamot, akkor mire használható fel ez az információmorzsa az átlagember számára?

Késői nyaralás, korai karácsony

Ha a következő hetekben vagy hónapokban utazni készülsz, akkor az MNB mai jelzése alapján ne nagyon bízz abban, hogy ennél jobb árfolyamon vehetsz majd külföldi valutát. Érdemes tehát most elmenni egy pénzváltóhoz, és megvenni azt a mennyiségű kunát, eurót vagy dollárt, amelyre készpénzben szükséged lehet.

Ha már most tudod, hogy egy karácsonyi ajándékot külföldről fogsz beszerezni, akkor érdemes lehet most azonnal megrendelni. A jegybank jelzése alapján ugyanis erősebb már úgysem lesz a forint, tehát nagy a valósínűsége, hogy év vége felé már többet kell majd fizetned, ugyanazért az ajándékért. Ugyanez vonatkozik egyébként arra, ha már régóta halogatod, hogy megrendelj valamit külföldről, nagy az esélye, hogy jól döntesz, ha most végre megrendeled.

A külföldi vásárlásokkal kapcsolatban érdemes felidézni egy kutatás, mellyel tavasszal foglalkoztunk. A GfK Digital Connected Consumer kutatása (DCC) szerint a 15-59 éves hazai internetezők körében tízből kilencen már vásároltak az interneten 2016-ban. Az ő körükben évről évre nő azoknak az aránya, akik külföldi webshopokban vásárolnak, azaz olyan oldalakon, ahol a fizetés nem forintban történik. 

A külföldi online üzletek iránti igény kizárólagossága nem jellemző, hiszen a válaszadóknak tavaly mindössze 4 százaléka jelezte, hogy ő szinte mindig külföldi oldalakon vásárol. Mindemellett nagyot nőtt a vásárlás szempontjából külföldi weblapokat preferálók aránya: míg 2014-ben csupán csak 5 százalék, addig 2015-ben már 8 százalék, tavaly pedig 11 százalék nyilatkozott úgy, hogy amennyiben teheti, inkább külföldi oldalon vásárol.

Van még vám?

A külföldről megrendelt áruk beszállítása jellemzően a posta igénybevételével történik, a postaforgalomban érkező küldemények vámkezelését is a vállalat látja el. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Távol-Kelet, az Amerikai Egyesült Államok) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A vámkezelést megbízás alapján a postai szolgáltató végzi. Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, tehát a megrendelőnek csak a termék árát és az esetleges szállítási költséget kell megfizetnie.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

22 euró felett azonban adófizetési kötelezettség keletkezik (pl.: áfa, vámkezelési költség). A NAV korábbi közleménye szerint a vámkezelés akkor végezhető el, ha

  • a beérkezett áru egyértelműen meghatározható,
  • ismert az áru valós értéke, valamint, ha 
  • a címzett is beazonosítható.

Amennyiben a fenti adatok rendelkezésére állnak, a posta megindítja a vámeljárást, a NAV pedig megvizsgálja és dönt annak elfogadása, illetve elutasítása felől. A vámeljárás lezárása után a küldeményt kiszállítják a címzettnek. 

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján elmondható, hogy sok esetben a feladó a fuvarlevélen nem valós adatokat tüntet fel (például az áru értéke alacsonyabb, rossz az árumegnevezés). Ilyen esetekben javasolt felvenni a kapcsolatot az eladóval, hogy pontos adatok kerüljenek a fuvarlevélre, valamint érdemes már az áru megrendelését követően - a csomag megérkezése előtt - a kapott ragszámra hivatkozva a posta részére megküldeni a vámkezelési nyilatkozatot és a netes platformról érkező rendelési visszaigazolást - jelezt korábbi közleményében a NAV.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30