8 °C Budapest

Fogadjunk, hogy nem tudtad: ezért piros pöttyös a túró rudi

2016. szeptember 17. 13:01

A márka sokszor a cégek legnagyobb értékét képviseli. Az általunk kedvelt márkákból többször és persze szívesebben vásárolunk. Sokszor azonban csak betérünk a szokásos kávézónkban vagy levesszük a polcról a kedvenc fagyinkat úgy, hogy bele sem gondolunk, hogy mit is jelent egy-egy márkanév.

Idén is elkészítette a Millward Brown a globális márkákat értékelő éves BrandZ tanulmányát, amely fény derít arra, hogy melyek a legértékesebb márkák most a világon. A 2016-os rangost a fogyasztói vélemények és a pénzügyi mutatók alapján egyértelműen a technológia szektor uralja, nagy meglepetésnek számít azonban, hogy az Google megelőzte az Apple-t és ezzel most megszerezte a világ legértékesebb márkájának járó kitüntetést 2016-ban.

KATTINTS! Álomfizetés diploma nélkül: többezer dolgozót keresnek, ingyen kiképeznek

Az első tízbe olyan márkák is bekerültek még, mint a Facebook, a Visa, a McDonald’s és az IBM. De vajon hányan tudják, hogy ezek a márkanevek, amelyek átszövik a mindennapjainkat mit is jelentenek valójában? A Pénzcentrum most lerántja a leplet néhány nagy névről.

Adidas

Sokan az gondolják, hogy az Adidas egy angol mozaik szó, az: "All Day I Dream About Soccer" - vagyis a mindennap a fociról álmondom megfelelője. Ez az állítás azonban téves, ugyanis kiderült, hogy a márkanév a cég alapítójának Adolf Dassler-nek nevéből ered. Az első három betű az Adi - a becenevét takarja, az utolsó három pedig a vezetéknevének első három betűje.

ASOS

Az ASOS egy rövidítés, ami az AsSeenOnScreen kifejezésből ered. Magyar megfelelője leginkább az: "ahogy a képernyőn látod" lehetne. A céget 1999-ben alapította egy brit online kereskedő, az eredeti honlap címe pedig a hosszabb kifejezés volt, de hamar rájött, hogy jobban jár egy rövidebb névvel.

GAP

A GAP márkanév a gyerekek és a felnőttek közötti generációs szakadékra utal, angolul ugyanis a GAP hézagot, rést jelent. Az első üzlet 1969-ben nyílt meg, aminek az volt a célja, hogy jó minőségű farmereket adjanak el.

Nike

A világ első számú sportruházat és sportszergyártója Nikéről - vagyis a győzelem görög istennőjéről kapta a nevét.

Google

A Google.com domain nevet 1997 szeptember 15-én regisztrálták, a név pedig a "googol" matematikai kifejezésből ered. A googol szó ugyanis egy hatalmas számot jelent, amit úgy írhatunk le, hogy leírunk egy 1-est és még utána teszünk 100 nullát. Az alapítók Larry Page and Sergey Brin, akik a Standford egyetemen találkoztak a húszas éveik elején, egy olyan nevet szerettek volna, ami arra utal, hogy az interneten szinte végtelen mennyiségű információ megtalálható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi a helyzet a magyar márkákkal?

A legjobb magyar márkákról is készül felmérés, mégpedig a MagyarBrands jóvoltából. A szakértői bizottság az olyan magyar vonatkozású márkákat díjazza, amelyek itthon és külföldön is elismertek.

A díjazottak kiválasztásánál hét szempontot vesznek figyelembe a bizottság tagjai. Az értékelés első körében a márkák múltja, a tulajdon, a foglalkoztatás és az identitás alapján kiválasztásra kerülnek azok a márkák, amelyek részt vehetnek az értékelés második részében. A második körben kerül kiszámításra a tradíció, az ismertség és a kedveltség ismérvek alapján az a márkaérték-mutató, amely alapján eldől a díjazottak sorrendje - olvasható a honlapon.

Mit jelentenek a magyar márkanevek?

Nézzünk ebből is néhányat:

Pick

A Pick Szeged Zrt. az egyetlen olyan húsipari vállalat, amely két hungarikummá nyilvánított termékkel büszkélkedhet, a céget pedig még 1869-ben Pick Márk terménykereskedő alapította.

Szamos

A Szamos cukrászdákban a receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri - olvasható a hivatalos honlapon.

Pöttyös

A Túró Rudi neve Klein Sándorhoz köthető, akit fiatal pszichológus szakemberként a név megalkotásán túl a csomagolás kifejlesztésével is megbíztak. Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást, amelyen már a kezdetek kezdetén megjelent a pöttymintázat, Klein tanítványai - két iparművészeti főiskolás készítette.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?