Sokat bukhatsz a spórolással: 10 tipp, hogy az olcsóbb ne legyen drágább

Pénzcentrum
2014. május 2. 11:04

Számos esetben megéri az olcsóbb, sajátmárkás termékeket választani. Ugyanakkor van néhány kivétel, amikor hosszabb távon rengeteg bosszúságtól és sok felesleges plusz kiadástól kímélhetjük meg magunkat, ha a picivel drágább, de minőségi árut választjuk. Gondoltál már rá, hogy miért jársz jobban, ha egy jobb lepedőt vagy falfestéket vásárolsz? A Pénzcentrum.hu cikkéből ez is kiderül.

Az esetek többségében lehet és érdemes is spórolni vásárláskor. Nemcsak a boltok azon trükkjeit felismerve, amelyek túlköltekezésre ösztönözhetnek, hanem néhány praktikus jó tanácsot megfogadva is nagyon sok pénzt tudunk megtakarítani magunknak. Ugyanakkor van néhány helyzet, amikor bizony érdemes a valamivel drágább terméket választani, mert egy olcsó termék későbbi cseréivel, javításaival együtt bizony sokkal több pénzt bukunk végül. Minőségi termékek vásárlásával tehát további összegeket spórolhatunk meg magunknak hosszabb távon. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, hogy mikor érdemes előre gondolkodni, és kisebb befektetésként tekinteni a vásárlásra.

Bútorok

A gyenge minőségű, bútorlapból összeállított garnitúrák valószínűleg nem lesznek túlságosan hosszú életűek, emellett valószínűleg hiba esetén a javításukra sem lesz túl sok mód. Ez azt jelenti, hogy akár rövid időn belül is veheted meg újra a hálószobabútort vagy a konyhaszekrényt, ami teljes pénzkidobás. A masszív, fából készült darabok tulajdonképpen örökéletűek, sokszor teljesen elnyűhetetlenek. Nézd csak meg azokat a több évtizedes darabokat a nagyszülőknél.

KATTINTS! 10 dolog, amit biztosan nem tudtál az IKEA-ról

Kések

Az olcsó késkészletek pár használat után elveszítik élüket, és egy hét után azt veszed észre, hogy a paradicsomot nem szépen felvágja, hanem inkább feltrancsírozza. Sokkal jobban járunk, ha néhány darab minőségi, éles késsel rendelkezünk, mintha egy nagy doboz olcsó késkészletet vettünk volna meg.

Hajkondicionáló

Habár a sajátmárkás, olcsóbb samponok tényleg ugyanolyan jók tudnak lenni, mint a drága, márkás változataik, ez a hajkondicionálók esetében nem mondható el. Pár száz forinttal többet kiadni egy jó hajápolási termékért (amit nem mosunk ki a hajunkból) megéri, minthogy aztán naponta kelljen hajat mosni vagy gyakrabban fodrászhoz menni.

Cipő

Mivel napunk nagy részében (akár 10-12 órán keresztül is) ugyanaz a cipő van a lábunkon, ezért az egészségünk érdekében sem tanácsos olcsóbbat választani lábbelikből. Fontos, hogy kényelmes legyen, de ezenfelül választáskor ügyeljünk arra is, hogy mennyire tartja a bokánkat és a sarkunkat, hogyan illeszkedik a talpunkhoz. Ráadásul a drágább cipők szinte kivétel nélkül tovább tartanak, mint az olcsóbb változatok.

KATTINTS! A magyar webshopok trükkjei: így húznak le vásárláskor

Falfestés

Sokan esnek abba a hibába, hogy megveszik az egy-kétezer forinttal olcsóbb festéket, a nagyszoba átfestése után pedig megdöbbenve tapasztalják, hogy foltos, nem fed, vagy éppen a szín nem olyan lett, amit eredetileg szerettek volna. Ezért új festéket kell venni, így ismét sokkal többet veszítettünk, mintha eredetileg a valamivel drágább, de minőségi festéket vesszük meg.

Klasszikus ruhadarabok

Egy-egy divatos, átmeneti, színes darabért, melyet csak egy szezonra szánunk, nem feltétlen éri meg nagyobb összegeket kidobni. Viszont az olyan klasszikus darabokért, melyeket sok mindennel tudunk kombinálni, valamint fontosabb eseményekre (állásinterjú, tárgyalás, üzleti ebéd) vesszük fel őket, mindenképpen tanácsos a minőségi és valamivel drágább változatok között válogatni.

Az autód karbantartása

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rövid távon sokat spórolhatsz, ha ritkábban viszed szervizbe a kocsit, vagy ha nem fordítasz kellő figyelmet a kisebb alkatrészek cseréjére. Ugyanakkor hosszabb távon akár több százezer forintot is jelenthet, ha a gyártó utasításainak megfelelően ellenőrizteted és szervizelteted az autót. Így például a fékolaj, hűtőfolyadék, biztonsági övek és izzók cseréje is elengedhetetlen időközönként. Azon túl, hogy ha később el szeretnéd adni az autót, akkor sokkal jobb eséllyel és árral indulhatsz neki az alkudozásnak, Te és a családod is nagyobb bizronságban lesztek egy rendszeresen (és minőségi alkatrészekkel) karbantartott kocsiban.

Játékok

Habár a fa építőkockák, a Lego és a többi minőségi játékért egy-egy alkalommal elég sokat kell fizetni. De ezek a szórakoztató és fejlesztő játékok hosszú évekig örömet okozhatnak a gyerekeknek, míg az olcsóbb termékek még veszélyesek is lehetnek. Például könnyebben széteshetnek, letörhet belőlük egy kis darab, amit a gyerekek lenyelhetnek vagy megvághatják vele magukat.

Lepedők

Naponta körülbelül nyolc órát töltesz el azon a lepedőn, amin alszol. Nem érdemes tehát spórolni rajta, ha már a napunk harmadában érintkezésben vagyunk vele. Fontos szempont lehet tehát vásárláskor, hogy milyen anyagból készül (ne irritálja, dörzsölje a bőrünket), mennyire tartós és minőségi a termék. Vásárlás előtt akár a boltok online felületén is tájékozódhatunk, és ellenőrizhetjük a vásárlói véleményeket.

Energiatakarékossági újítások

Kisebb-nagyobb energiatakarékossági beruházásokra mindig érdemes költeni a házunk táján, melyek az évek folyamán sokszorosan térülnek majd meg. Például a nyílászárók kicserélésével nagyon sokat tudunk faragni a téli fűtésszámlán, valamint a nyári villanyszámlán is.

KATTINTS! Dobd ki a régi körtéket: ennyit nyerhetsz a villanyszámlán

A villamos energián további ezreket tudunk spórolni, ha régi égőinket lecseréljük például halogénlámpára (~25% megtakarítás), kompakt fénycsőre (~75% megtakarítás) vagy világító diódákra (~85% megtakarítás).

KATTINTS! Ilyen egy igazi energiatakarékos otthon: a rezsit örökre elfelejtheted

Ráadásul a fenntartható fejlődés generálta igények változása miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap épületeink energiatudatos tervezése, építése, fejlesztése is. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a passzívházak; mind többen építenek vagy vesznek ilyen ingatlant. Az árrés egy hagyományos energiatakrékos épület és egy passzívház között talán elsőre soknak tűnhet, de érdemes megtérülési számítást végezni a beruházás előtt. Arról nem is beszélve, ha valamelyik új minősítési kategóriába esik az ingatlan, akkor soha többet nem kell rezsiköltséggel számolnunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?