Itt a lista! Ezek a világ legbálványozottabb cégei

Pénzcentrum
2010. március 7. 07:02

7-10. helyezettek A Forbes magazin idén is összeállította a világ tíz, a fogyasztók által leginkább nagyrabecsült vállalatának listáját. A felsorolásban öt másik cég mellett két dohánygyártó és három számítástechnikai vállalat is szerepel. A listára kerüléshez a cégeknek széles körben elismert, minőségi termékeket és/vagy szolgáltatásokat kellett 2009-ben előállítaniuk. Lássuk az idei sorrendet!

10. helyezett: Philip Morris

A nemzetközi dohánygyár márkái iránti fogyasztói bizalom összességében gyengült a világon az elmúlt évben. Nem tett jót a dohánygyárnak, hogy az európai fogyasztók egy része a válság miatt a Philip Morris cigarettái helyett az olcsóbb az márkák felé fordult. A márkát az ázsiai piacon tapasztalt fellendülés mentette meg a TOP 10-ből való kicsúszásról. A cég globális forgalma ugyanis a válság ellenére csupán másfél százalékkal csökkent 2009-ben, amit egyértelműen az ázsiai eladásoknak köszönhet.

9. helyezett: Procter & Gamble


A háztartási termékeket gyártó vállalatmamut futott be a lista kilencedik helyére. A P&G-nek összesen 23 olyan márkája volt 2009-ben, amellyel egy év alatt a világon egymilliárd dollárt meghaladó nettó forgalmat tudott produkálni. Ezek közé a termékek közé tartozik többek között az Ariel, a Pampers, a Duracell és Gillette is.

8. helyezett: Adobe


A szoftvercég a professzionális Photoshop, Illustrator és Premiere programjaival, valamint a szinte mindenütt jelenlévő Flash Player és Acrobat szoftverekkel került a lista nyolcadik helyére.

7. helyezett: Altria


Az Altria Csoport neve Magyarországon kevésbé ismert. A csoport fő profilja a cigarettagyártás, az Altriához tartozik a lista 10. helyén álló Philip Morris is. A Philip Morris - és ezáltal az Altria - legismertebb márkája a Marlboro, amely a legkedveltebb cigaretta az Egyesült Államokban, ahol tízből négy eladott cigaretta dobozán ennek a márkának a felirata díszeleg. A csoporthoz tartozik még a John Middleton szivar- és pipadohángyártó cég, a Ste. Michelle borászati cég és a Philip Morris Capital Corporation pénzügyi finanszírozó cég is.

6. helyezett: Nordstrom


A luxustermékeket, elsősorban ruhákat, cipőket és egyéb kiegészítőket gyártó cég állandó magas minőségével és kiváló ügyfélszolgálatával érdemelte ki a hatodik helyezését.

5. helyezett: Singapore Airlines


A világ leginkább minőséginek tartott légitársasága a Forbes szakértői szerint a Singapore Airlines. A légitársaság ugyanis abban a korban produkál kiugróan jó minőséget, amikor a polgári repülés a leghétköznapibb utazási formává válik a világon.

A cégnek kiemelkedően fontosak a kényelmet és a luxust kedvelő utasok, az árbevételének negyven százaléka ugyanis tőlük folyik be. Néhány példa a légitársaság első osztályon kínált szolgáltatásai közül, amivel légicég kiérdemelte a Forbes kitüntető elismerését: saját 60 centis TV, Dom Perignon pezsgő és Louis Vuitton pizsama teszi kényelmesebbé az utat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. helyezett: Apple


Napjaink egyik legdivatosabb márkája az amerikai Apple. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a hardvergyártó óriás egy-egy új termékének világpremierjét mekkora várakozás és felhajtás övezi. A fogyasztók márka iránti vonzalmát jelzi továbbá az is, hogy az egyik legkedveltebb termékének, az iPhone-nak az eladásai 2009-re egy év alatt megduplázódtak, és elérték a 25 millió darabot.

A három dobogós helyen befutott vállalatért kattints ide!

3. helyezett: UPS


A világ talán legismertebb csomagküldő szolgálata a UPS. A cég évről-évre 4 milliárd csomagot szállít a világ egyik pontjából a másikba. A UPS rendre meglepő újításokkal is előáll, így kerülhetett fel a dobogó harmadik fokára.

Az egyik legújabb ötletük a szén-dioxidmentes csomagküldés, melynél a fogyasztók extra díjat fizethetnek azért, hogy a cég kompenzálja a csomag szállításából fakadó szén-dioxid kibocsátást. A vállalat becslése szerint 2010 végéig a környezettudatos fogyasztók mintegy egymillió dollárt fognak ilyen célra fordítani.

2. helyezett: Intel


A világ legnagyobb processzorgyártója az amerikai Intel a rangsor ezüstérmese lett. A cég a processzorpiac 80%-át uralja, ennek ellenére 2009 nekik is nehéz esztendő volt, a válság miatt ugyanis a számítógépek iránti kereslet jelentősen visszaesett a világon.

1. helyezett: Disney


Képek forrása: money.cnn.com

A világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari cége nem a legismertebb figurájának, Miki egérnek köszönhetően került a lista élre. A vállalat egyik legerősebb márkája az amerikai ESPN sportcsatorna, amely összesen 98 millió amerikai háztartásba jut el, és a világ vezető sportcsatornájaként reklámozza magát. A Disney bevételeinek közel felét köszönhette az ESPN-nek 2009-ben - állítják a vállalatot ismerő pénzügyi elemzők.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem