28 °C Budapest

Jönnek a pártkatonák

Pénzcentrum
2006. március 10. 15:30

Itt egy újabb felmérés arról, hogy mely pártok jeles képviselői ülhetnek be a bársonyszékekbe a választások után. Ezúttal a Medián mondja meg a tutit. A cég felmérése szerint sem az SZDSZ, sem az MDF nem jutna be a parlamentbe, ha most lennének a választások. A kis pártok sorsa a mozgósításon múlhat, amiben azonban a nagyok sokkal jobbak.

Itt egy újabb felmérés arról, hogy mely pártok jeles képviselői ülhetnek be a bársonyszékekbe a választások után. Ezúttal a Medián mondja meg a tutit. A cég felmérése szerint sem az SZDSZ, sem az MDF nem jutna be a parlamentbe, ha most lennének a választások. A kis pártok sorsa a mozgósításon múlhat, amiben azonban a nagyok sokkal jobbak.
Bármerre is járunk az országban, mindenhol barátságos tekintetű képviselőjelöltek plakátjába, depressziót keltő hirdetésekbe és magukat fényesítő ígéretekbe botlunk. Dúl a kampányháború és szinte nem telik el úgy nap, hogy ne pattanjon ki valamilyen botrány. Napról-napra megjelenik egy vagy több párt szónoka és sajátosan értelmezve a számokat, tényeket és adatokat vagy az ország halálát jósolja meg vagy a menybemenetelét. Erre tesznek még rá egy lapáttal a közvélemény-kutató cégek, melyek közül valamelyik minden nap publikál valamiféle előrejelzést a választások kimenetelét illetően.
Karácsony Gergely, a Medián kutatásvezető elmondta: valószínűleg minden korábbinál aktívabb mozgósításra készül a két nagy párt, elképzelhető, hogy az aktivisták házról házra járva buzdítják voksolásra az embereket. Tehát ne lepődjünk meg, ha a családi nyugalmunkat megzavarva megjelenik egy-egy párt képviselője (abba rossz is belegondolni, mi lenne akkor ha egyszerre több párt lelkes aktivistája találkozna össze lakásunk ajtaja előtt) és így vagy úgy de rá akar majd venni a szavazásra.
Arra pedig, hogy a „pártkatona” a FIDESZ vagy az MSZP tagja lesz, szinte már mérget is vehetünk. A szakember szerint ugyanis, a kis pártok sorsa szimpatizánsaik szavazási hajlandóságától függ, de a mozgósításban ebben az MDF-nek és SZDSZ-nek nincsenek olyan lehetőségei, mint a nagyoknak.

Az ilyen „partizánakciókra” azért van szükség, mert egy másik cég, a Szonda Ipsos felmérése szerint körülbelül egymillióan vannak azok, akik szavaznának az országgyűlési választásokon, de még pontosan nem tudják, melyik pártra. Tehát őket meg kell győzni, ezért a nyugdíjasok bekebelezése után már csak ők maradtak (meg a Kovács Pistike és társai, de velük senki nem foglalkozik). Bár arról is vannak kutatási eredmények, hogy a rejtőzködő voksolók fele inkább a kormányoldalt támogatja.

A szavazatok megszerzése és egymástól való elhappolása mellett, a pártok még egy nagyon fontos dolgot tartanak szem előtt, ez pedig nem más mint  az ideológia.
Abba most nem érdemes belemenni, hogy Orbán Viktor hányfajta ideológiát tett már magáévá (erről már könyv is született) míg eljutott a konzervatív jobboldali eszméktől a kockás zakós népgyermeke imázsig.

De természetesen ezt elmondhatjuk a másik oldal vezéréről is aki szegény ember legkisebb gyermekeként bejárva a privatizáció sötét bugyrait magasra jutott és most onnan szemlélve látja a szegények bajait és a fényes jövőt.

Bence György filozófus szerint a Fidesz elmozdult a neokonzervativizmus felé, míg az MSZP a New Labour-pozícióba kormányozta magát. Az MDF a Merkel-féle kereszténydemokrácia mintáját követi, az SZDSZ pedig kőkemény libertárius arculatot építette. A filozófus úgy látja, hogy választók többsége nem foglalkozik ideológiai kérdésekkel.

 
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?