-4 °C Budapest

Egy héttel korábban lesznek a külképviseleti választások!

Pénzcentrum
2006. március 10. 08:05

Most először nem érkeznek EBESZ-megfigyelők a magyar választásokra - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília elmondta, hogy a kormány ezúttal is meghívta az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) nemzetközi megfigyelőit, mint ahogy azt korábban minden egyes választáskor is megtették. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint jó ütemben halad a technikai felkészülés és kiemelte, hogy a külképviseleti szavazás egy héttel korábban lesz mint Magyarországon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Most először nem érkeznek EBESZ-megfigyelők a magyar választásokra - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília elmondta, hogy a kormány ezúttal is meghívta az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) nemzetközi megfigyelőit, mint ahogy azt korábban minden egyes választáskor is megtették. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint jó ütemben halad a technikai felkészülés és kiemelte, hogy a külképviseleti szavazás egy héttel korábban lesz mint Magyarországon – írja a Kormányzati Hírportál.
- Az EBESZ nagyon udvarias levélben arról tájékoztatta a Magyar Köztársaság kormányát, hogy nem kívánnak a választáson megfigyelőkkel részt venni, több alkalommal meggyőződtek a magyar választások törvényes, szakszerű lebonyolításáról, és a mostani (...) választáson sem rövid távú, sem hosszú távú megfigyelőt nem kívánnak küldeni - fogalmazott Rytkó Emília.  
A technikai felkészülés jó ütemben halad, és már van oly külhoni nagykövetség, amellyel megteremtették a hálózati kapcsolatot, március 21-én pedig már a technikai eszközök próbáját is megtartják. Magyarországon a választási számítógépes hálózat utolsó adattovábbítási próbáját március 31-én tartják, amely nyilvános lesz a sajtó számára.  
A válsztási iroda vezetője kiemelte, hogy az első forduló külképviseleti szavazása április 1-jén és 2-án lesz, egy héttel korábban, mint Magyarországon. Amikor Magyarországon az első fordulót lebonyolítják, akkor már figyelembe tudják venni a külföldi szavazatokat. Így április 9-én este vagy másnap hajnalban meg lehet állapítani az első forduló eredményét.  
A második forduló Magyarországon és külföldön is egy időben zajlik majd, így a második forduló napján este csak előzetes tájékoztató adatokat tudnak nyilvánosságra hozni, hiszen meg kell várni, míg megérkeznek külföldről a szavazatok.  
A törvény szerint négy napon belül haza kell érkezniük a szavazatoknak, tehát a választások végeredményét április 29-én vagy 30-án tudják majd bejelenteni.  
Lelkes választók New Yorkban
 
Rytkó Emília ismertetése szerint a külképviseleti névjegyzékben szereplő magyar állampolgár ugyanolyan szavazólapon szavazhat, mintha magyarországi lakóhelyén tartózkodna.  
Az adatok szerint külföldön az Egyesült Államokban jelezték eddig a legtöbben, hogy szavazni kívánnak. New Yorkban 196-an, Washingtonban pedig 132-en jelentkeztek eddig. A környező országokban az eddigi adatok szerint kevesebb, mint 50 ember jelezte, hogy szavazni kíván. Kínában, Líbiában, Marokkóban, illetve Nigériában mindössze egy-egy személy jelezte, hogy szavazni fog a magyar külképviseleten.  
Az Országos Választási Iroda vezetője beszámolt arról, hogy választásoktól függően évente 1300-1400 magyar állampolgár létesít lakóhelyet Magyarországon. 2005-ben 1340 állampolgár települt haza és kérte a lakóhely-létesítés engedélyezését. Rytkó Emília kiemelte, hogy ez év januárjában 84, februárban pedig 107 magyar állampolgár létesített lakóhelyet Magyarországon.  
Hangsúlyozta, hogy a választójogosultság feltétele a magyarországi lakóhely, tehát amikor a külföldön élő magyar állampolgár szeretne bekerülni a választói névjegyzékbe, igazolnia kell a magyarországi állandó lakóhelyét. A tartózkodási hely - régebbi nevén ideiglenes lakcím - nem alapoz meg választójogot.  
A jelöltállítással kapcsolatban közölte, hogy internetes oldalukon óránként frissítik a jelöltállítási listát. Mint mondta, 2002-ben 1244 egyéni jelölttel zárták le a jelöltállítás időszakát. Idén még nem érték el ezt a számot, de valószínűleg meg fogják közelíteni, hiszen a jelöltállítás március 17-én zárul.  
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?