29 °C Budapest

Néhány fontos változásra hívjuk fel a figyelmüket (PwC)

Pénzcentrum
2005. december 23. 06:20

A Parlament 2005. július 4-én fogadta el az Art. módosításairól szóló törvényt. Legtöbb rendelkezése fő szabályként 2006. január 1-jén lép hatályba: Néhány rendelkezés a főszabálytól eltérően 2006. január 1. előtt, illetve 2006. január 1. után lép hatályba.

 
2005. november 1-ével az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló törvényt („Áe.”) hatályon kívül helyezték. Helyette a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényt („Ket.”) kell alkalmazni. Ennek megfelelően a Ket. Lett az Áe. helyett az Art. mögöttes jogszabálya.
Annak ellenére, hogy az ÁFA törvény elfogadja az idegen nyelvű számlákat és a számviteli törvény csak a lényeges információt kéri magyarul az adóhatóság kérésére az idegen nyelvű számláról és bizonylatról hiteles magyar nyelvű fordítást kell készíttetni. A fordítás elkészítéséig eltelt idő az ellenőrzésre nyitva álló időbe nem számít bele. Adó-visszaigénylés esetén a fordítás elkészüléséig eltelt idő az adóhatóság számára késedelmi kamat fizetési kötelezettség nélkül a kiutalásra nyitva álló 45 nap számítását nem függeszti fel.
Ha adóeljárás során külföldi hatóság megkeresése válik szükségessé, a válasz megérkezéséig eltelt idő nem számít bele az ellenőrzésre nyitva álló időbe. Kibővül a képviseletre jogosultak köre. Magánszemélyt, jogi személyt és jogi személyiség nélküli egyéb szervezetet európai közösségi jogász vagy okleveles adószakértő is képviselhet.
Magyarországi székhelyre, telephelyre kirendelt külföldi illetőségű magánszemélyt a törvényben meghatározott feltételek bármelyikének megvalósulása napjától számított 30 napon belül kell bejelenteni az adóhatósághoz.
Uniós elvárásoknak megfelelően 2007. január 1-jével egy ún. egyéni adó és járulék nyilvántartást vezetnek be, Ennek előkészítéseként az Art. 2006. január 1-jétől a munkáltatók, a kifizetők és más meghatározott adózók részére adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel összefüggő adókról, járulékokról a törvényben meghatározott számos adattartalommal (munkavállalónként 26 adat).
A fentiek alapján teljesített adatszolgáltatást a tárgyhót követő hónap 12. napjáig elektronikus úton vagy gépi adathordozón kell teljesíteni. Tekintettel arra, hogy az adózók ezen kötelezettségüknek leghamarabb 2006. május 12- ét követően tudnak elektronikus úton – az erre a célra létrehozott ügyfélkapun történő regisztrációt követően – eleget tenni, azt megelőzően a korábban követett eljárás irányadó.
Az adóhatóság bevallási és adatszolgáltatási nyomtatványokat, illetve a kapcsolódó számítógépes programokat legalább 30 nappal a benyújtásra előírt határidő előtt köteles közzétenni. Az adóbevallási nyomtatvány tervezete megtalálható az APEH honlapján. A bevallásra, illetve adatszolgáltatásra kötelezettek köre bővült, így januártól kiterjed - egyebek mellett - a Tbj. szerinti Magyarországon be nem jegyzett foglalkoztató képviselője, vagy foglalkoztatottja képviseletében eljáró foglalkoztatottra is.
Mulasztási bírság szabható ki a foglalkoztatót terhelő bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén. A bírság felső határa a bejelenteni elmulasztott foglalkoztatottak számának és a bírság adózóra vonatkozó, törvény által meghatározott legmagasabb értékének szorzata.
Újdonság a minősített adózó fogalma: bármely adózó, aki a „minősített adózóval” szemben támasztott törvényi előírásoknak eleget tesz, kérheti felvételét egy erre a célra létrehozott és közzétett nyilvántartásba. 2006. április 1-jétől egyszerűsítésnek szánt intézkedés, hogy az adózó minden adóját egy számlaszámra köteles befizetni: adónemenként nem történik elkülönítés, csak a bírságnak és a késedelmi pótléknak lesz külön számlája. Ugyanakkor az azonosíthatóság érdekében valószínűleg a jövő év folyamán havi részletező adóbevallást kell majd adónemenként benyújtani.
2006. július 1-jétől mulasztási bírság szabható ki abban az esetben is, ha a munkáltató ill. a kifizető hiányos vagy valótlan tartalmú adatokat szolgáltat, vall be, vagy ha elmulasztja a bevallás benyújtását. A bírság felső határa a bevallással érintett magánszemélyek számának és a bírság adózóra vonatkozó, törvény által meghatározott legmagasabb értékének szorzata.
2007. január 1-én megszűnik a munkáltatói adómegállapítás intézménye. Ennek következtében az adózó az adóhatósági adómegállapítás és az önadózás között választhat majd. 2007. január 1. után lehetőség nyílik arra, hogy kérelemre a Pénzügyminisztérium határozatban állapítja meg a kapcsolt vállalkozások egymás közötti ügyeleteiben érvényesíthető szokásos piaci árat meghatározó módszert, vagy ha meghatározható, úgy a piaci árat is.
A lehetőséggel csak jövőbeli ügyletek esetén lehet élni. A határozat határozott időre, legalább három, illetve legfeljebb öt évre érvényes, és kérelemre egy alkalommal három évvel meghosszabbítható.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm