18 °C Budapest

Az Aldi-klán súlyos titkai: családi viszály és rejtőzködés

2017. április 16. 13:05

Testvérharc, emberrablás, pereskedés - érdekes története van az Aldinak. A 18 országban, több mint 10 ezer üzlettel működő diszkontáruház tulajdonosairól keveset tudunk, ám ez a kevés is meglehetősen izgalmas.


"A legjobb minőség a lehető legalacsonyabb áron" - ez volt az Aldi szlogene, és sikerének titka. A ma már világszerte több mint tízezer üzletet üzemeltető diszkontláncot Theo és Karl Albrecht alapította 1946-ban. Karl Albrecht 1920-ban, öccse Theo 1922-ben született. Édesapjuk bányász volt, de egy betegség miatt abba kellett hagynia a munkát.

Valamiből viszont meg kellett élnie a családnak, így nyitottak egy kis boltot Schönenbeck-ben, a Németország nyugati részén fekvő Essen egyik külvárosában. Theo édesanyjának segített üzletben, testvére egy csemegüzletben dolgozott.

Aztán jött a háború. Karl az orosz fronton szolgált, Theo Erwin Rommel mellett szolgált az Afrika Hadtestben. A háború után visszatértek Essenbe, és átvették anyjuktól az üzletet. Hamar felmerült a terjeszkedés üzlete. Úgy gondolták, a Ruhr-vidéki munkásembereknek olyan üzletre lenne szüksége, ahol jó áron kaphatnak jó termékeket. 1954-re az Albrecht-fivéreknek a Ruhr-vidéken már 50 üzletük volt. Nem költöttek reklámra, úgy gondolták,

a legnagyobb hírverés az, hogy ők a legolcsóbbak.

Családi viszály és szakítás

1962-ben bevezették az Aldi (az ALbrecht DIscount rövidítése) márkanevet, és úgy döntöttek, kettéválnak. Theo kapta Németország északi, Karl pedig a déli piacait. Az előbbi, vagyis az Aldi Nord ( most idetartozik az Egyesült Államok, Nyugat Európa nagy része, Dánia, a Benelux-államok és Lengyelország), és az utóbbi, vagyis az Aldi Süd (ez működik például Írországban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Ausztriában, Ausztráliában és Magyarországon is) mind pénzügyileg, mind jogilag önállóan működött.

Híresen smucigok voltak, az a hír járta, hogy mindig elsőként kapcsolták le a szobában a villanyt - így spóroltak az elektromos áramon. Karl Albrechtnek egy szenvedélye volt, a golf. Erre nem is sajnálta a pénz. Építtetett magának egy golf hotelt is, volt egy saját kis bungalója, ahol a nyilvánosságtól távol élvezhette a táj és persze a játék szépségét.

A smucigság öröklődik?

Theo Albrecht olyan sóher volt, hogy miután 1971-ben elrabolták, a 3,5 millió eurónak (vagyis több mint 1 milliárd forintnak megfelelő összeg) megfelelő váltságdíjat megpróbálta üzleti költségként levonni az adójából.

Egy szerencsejáték adósságot felhalmozó ügyvéd rabolta el, 17 napig tartotta fogva. Állítólag még a személyi iratait is elkérte, mielőtt magával vitte volna - Albrecht olyannyira kerülte a nyilvánosságot, hogy az emberrabló sem volt biztos benne, a megfelelő embert kapta-e el.

Az Albrecht-testvérek nem nyilatkoztak, kerülték a rivaldafényt.  Fotót sem könnyű találni róluk, a sajtó által sokat használt illusztrációk valódisága is erősen megkérdőjelezhető. Annyira vigyáztak a magánéletükre, hogy Karl Albrecht halálhírét is csak néhány nappal a temetése után hozták nyilvánosságra. Az idősebb testvér 2014-ben, 94 évesen hunyt el, állítólag mintegy 18,4 milliárd eurós vagyont hagyva maga után. Öccse 2010-ben, 88 évesen halt meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Noha az Aldi-alapítói rejtőzködtek, Theo Albrecht örökösei nem tartották ezt annyira fontosnak. A vagyon megszerzése érdekében ifjabb Theo Albrecht nem szégyellte kiterigetni a családi szennyest.

Botránytól hangos a sajtó

Tavaly nyáron az elsők között a Bloomberg számolt be róla, hogy áll a bál az Aldinál, Theo Albrecht örökösei egymásnak estek a nyilvánosság előtt.
Pedig korábban szinte semmit sem lehetett tudni a családról. Theo Jr.-ról például egyetlen, jó néhány évvel ezelőtt készült lesifotót lehet a neten a találni, és az sem biztos, hogy valóban ő van a képen. A Forbes 18,4 milliárd dollárra becsüli vagyonát.

Testvére, Bertold Albrecht és felesége, Babette gyerekeinek a nevét sem hozták nyilvánosságra. Úgy tudni, öt lányuk van, mind elmúltak már 20 évesek. Bertold kevésbé volt zsugori, élvezte a pénzt. A Bloomberg azt írja, nem vetetette meg a drága borokat és szerette a régi autókat is. Felesége a drága dizájner ruhákért rajongott, s rajong a mai napig. Ez szúrja most ifjabb Theo Albrecht szemét.

Bertold 2012-es halála után felvetette, hogy sógornője "extravagáns életstílusa" árt a cégnek, és jobb lenne, ha i eladná az egyik alapban lévő részesedését.
Babette szerint viszont az, hogy mire költi a pénzét az az ő magánügye, ráadásul messze nem él olyan nagy lábon, ahogyan például a hollywoodi sztárok. Egy visszafogott, kétemeletes háza van Essen külvárosában.

A cégből egyébként Theo Albrecht nevetségesen alacsony összegért akarta kivásárolni, aztán megpróbálta lefizetni. Évi 25 millió eurót ajánlott, hogy Babette két lánya, akiket a bírósággal beültetett a cég egyik alapjának igazgatóságába, vele szavazzanak az Aldi stratégiáját érintő igazgatósági döntésekben.

Az ügyben azóta jelentős előrelépés nem történt. Piaci szakértők tavaly úgy kommentálták a történteket, hogy az Aldinak inkább arra kéne koncentrálnia, hogy tud a piacon továbbra is nyereséges maradni. Az internetes vásárlás és a versenytársak jelentős kihívások elé állítják az Aldi Nordot, ami még mindig ragaszkodik a hagyományokhoz. Igaz, 2012 óta tettek lépéseket, például az üzletek polcaira került a Coca Cola is, sőt, már pezsgőt vagy rákot is árulnak. Csakhogy amíg áll a bál, esély sincs a fejlődése, hiszen az örökösöknek együtt kéne dolgozniuk, jóvá kell hagyniuk a döntéseket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm