2018. január 17. szerda Antal, Antónia

9 millió forint állami pénzhez juthatsz egy jó ötlettel: bőven van még a keretből

Magyarország nem tartozik Európa leginnovatívabb országai közé, ezért is indították el azt a programot, mely támogatja a kezdő vállalkozásokat. Start-up központtal bővül Budapest, és bár az innováció elsősorban a vállalatoknál kell, hogy megtörténjen, azért jelentős állami forrást is biztosítanak a területen - hangzott el a V4 Start-up Innovation Tour (Visegrádi Négyek Innovációs Turné, V4SIT) budapesti állomásának nyitó panelbeszélgetésén csütörtök reggel. A budapesti rendezvény november 30. és december 2. között kerül megrendezésre a Várkert Bazárban, miután a Visegrádi Négyek magyar elnökségének égisze alatt hasonló rendezvényeket tartottak már Prágában, Pozsonyban és Varsóban is.

Abban a mítoszban nem nagyon hiszek, hogy mi sokkal kreatívabbak lennénk, mint mások, de a történelmi kényszerek úgy hozták, hogy úgy tűnik: sikeres megoldásokat találtunk nehéz helyzetekben

- mondta el Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, arra a moderátori kérdésére, hogy igaz-e az a mantra, mely szerint a magyar nép a többi nemzethez képest kiemelkedően tehetséges és kreatív lenne.

Az innováció területén zajló szerepvállalással kapcsolatban, az innovációs hivatali elnök megjegyezte, hogy a Szilícium-völgyben sem lát óriási állami szerepvállalást, így világossá kell tenni, hogy az innováció elsősorban a vállalatok feladata. Mindemellett Magyarországon rendelkezésre állnak kormányzati források a területen. A legnagyobb kihívást nem is az elérhető források, hanem a vállalkozói attitűd hiánya jelenti. 

Magyarországon ugyanis kevésbé jellemző az a hozzáállás, hogy valamit egy vállalkozó létre akarjon hozni, és ne csak egy megszerzett állami forrásból akarjon ellenni egy ideig

- mondta el az elnök.

A fejlesztési banki koncepciónak része, hogy olyan kockázatokat is vállalunk, melyet egy kereskedelmi bank nem

- mondta el a beszélgetésen Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy mi a szerepe az MFB-nek a start-up ökoszisztémában. 

A fejlesztési bank elnökének elmondása alapján 350-360 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a jelenlegi EU-s költségvetési ciklusban innovációra. Ebből 80 milliárd forint hiteljellegű termék nulla százalékos kamattal, egy másik 80 milliárd pedig félig hitel és félig támogatás, melynek a hitelrészéért évi két százalékot kell fizetni. Ezek a termékek MFB Pontokon igényelhetőek, melyek a fejlesztési bank kereskedelmi banki partnereinél találhatóak, a bankfiókokban. A 180 milliárdos keretből eddig 47 milliárd forintnyi jóváhagyás történt, így még bőven van rendelkezésre álló pénz

A hiteleken túl, jelentős EU-s forrásokat lehet felhasználni kockázati tőke finanszírozására is. Ezek olyan típusú befektetések, melyek óriási kockázattal járnak, de ha bejönnek, akkor jelentős haszonnal kecsegtetnek.

Az MFB-hez tartozik a Hiventures befektetési alap, amely 57 milliárd forintnyi kockázati tőkét kezel, ebből 4 milliárd forintot helyeztek már ki, és 10 milliárd forintra van már döntés

- tette hozzá Bernáth Tamás.

Alapvetően három kategóriára osztják a start-upokat a Hiventures-nél Kisgergely Kornél, a befektetési alap vezérigazgatója szerint. A legkoraibb, inkubációs fázisban 10 milliárd forintot kívánnak kihelyezni a következő időszakban, több mint ezer céghez, vállalatonként 9 millió forintos támogatással. Erre akkor lehet pályázni, amikor már az üzleti ötlet megvan, és egy csapat is felállt, aki megvalósítaná azt. 

A start-upok szempontjából már az első szakaszban is fontos a nemzetközi terjeszkedésről való gondolkodás, hisz a kockázati tőkealap-kezelők profitelvárása magas, melyet kizárólag a magyar piacon nem lehet teljesíteni - mondta el Kisgergely Kornél.

A második finanszírozási szakaszban 15-50 millió forint kerül kihelyezésre, itt már meg kell, hogy történjen az első piaci validáció. A harmadik szakaszban pedig 150-500 millió forint kerül befektetésre, ekkor viszont már egyértelműen a nemzetközi terjeszkedés a cél.

Fontos, hogy ez az állami támogatás a cégek által később visszatérítendő, azért cserébe a Hiventures (tehát végülis az állam) részesedést szerez a vállalkozásokban. Eddig 900 jelentkezést regisztráltak a februári indulás óta és 100 esetben volt pozitív döntés.

Azt egyébként erősen korlátozzák, hogy mekkora fizetést vehetnek fel a start-upok alapítói, ezzel is azt motiválva, hogy a cég értékét növeljék, és később közösen, az MFB-s céggel együtt értékesítsék tulajdonrészüket, és csak ekkor juthassanak jelentősebb pénzhez.

A finanszírozási nehézségeken túl, még egy problémát azonosított állami oldalról a Hiventures, ez pedig a vállalkozói attitűd hiánya, melyet Pálinkás József is említett. Ezt egy start-up központtal próbálják majd orvosolni, melyet a Millenáris Parkban hoznak létre, és minden, a star-upokkal kapcsolatos szereplőt várnak majd oda, a cégektől kezdve, a befektetőkig.

Bernáth Tamás, az MFB vezetője azt is elmondta, hogy a Hiventures-ön túl is gondolkodik az MFB a kockázati tőkebefektetésben: már megjelent a felhívás, hogy más alapokat is kiválasztana az bank, hogy további szereplőket vonjanak be a rendszerbe. Ebben az esetben 75 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az K&H Bank (THM 11,50%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cetelem, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Fogadjunk, hogy eddig te sem így használtad az alufóliát

A konyha a mindennapi életünk része, sokan mégis esve-kelve mozognak benne. Úgyhogy senkinek sem árthat egy kis felokosítás. Az alufólia például csodákra képes, de azért a bikinis sütemények is megérnek...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Auchan

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos

  Ajánlatunk