3 °C Budapest
Elkerülhetetlen az elbocsátási hullám tavasszal: elfogytak a vállalkozások tartalékai

Elkerülhetetlen az elbocsátási hullám tavasszal: elfogytak a vállalkozások tartalékai

2021. március 10. 09:31

A kormány jelentősen kibővítette a munkahelyvédelmi bértámogatási programba bevont ágazatok körét, de várhatón így sem lesz könnyű a foglalkoztatási szintet megőrizni. "A legtöbb vállalkozás a tartalékai végén jár, ezért sokuk legfeljebb lassíthatja, de teljesen nem akadályozhatja meg, hogy elküldje alkalmazottait. Arra kell készülni, hogy lesznek elbocsátások" - mondta el Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki rámutatott: saját tőke nélkül az új támogatás csak tompíthatja a folyamatokat.

Perlusz László szerint a bértámogatás kiterjesztése érdemi segítség a bajba jutott cégeknek, amelyeket ő maga is arra biztat, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget. Az ugyanis a legfontosabb, hogy megőrizzék a működőképességüket, máskülönben az újraindulásuk sokkal nehezebb lesz - mondta el a Világgazdaságnak. Kiemelte, hogy a jelenlegi támogatási rendszer TEÁOR-alapú, de míg a HoRaCe- (hotelek, éttermek, kávézók) szektor egy részét kevésbé, másokat súlyosan érinti a válság. E kört mindenképpen kártalanítani kellene valahogy, de nem a TEÁOR alapján, hanem rászorultsági elven véleménye szerint.

A járvány kezdete óta Budapesten ötszáz szépségipari vállalkozó adta vissza az engedélyét, országosan több mint háromezer - mondta a Stuhl Andrea, az Első Magyar Minősített Szépségipari Szakemberek Egyesületének alelnöke a lapnak. A területen az országban 20-30 ezer vállalkozás működik, azaz már

csaknem a tizedük tönkrement, a mostani kéthetes bezárás pedig tovább ronthat a helyzeten.

Az autósiskoláknak is be kell zárniuk két hétre, a vizsgáztatásokat pedig határozatlan időre felfüggesztették a hatóságok. Az oktatás kizárólag elektronikusan történhet.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint nem a mostani két hét számít, hanem az, hogy az elmúlt hónapokban felhalmoztak-e elég tartalékot a vállalkozások. Arra is rámutatott, hogy még a tartalékok megléte sem jelenti, hogy mindenkit meg tudnak majd tartani, de a támogatás egyértelműen segíti, hogy minél nagyobb arányban lehessen megőrizni a munkaerőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?