18 °C Budapest

Ennyiért adhatta el a Szigetet Müller Péter Sziámi: lehidalsz, mire költötte a pénzt

2019. október 27. 15:01

Tizenkét éve adta el a Sziget 45 százalékos tulajdonrészét Müller Péter Sziámi, aki most arról is beszélt, hogy mibe fektette az így kapott pénzt. Pontosan nem tudjuk, mennyit kapott 2007-ben a cégért a művész, találgatások azonban vannak. Azt azonban biztosan kijelenthetjük, hogy ha néhány évvel később adta volna el, az akkori vételárnak akár a sokszorosát is megkereshette volna. A művésznek azonban saját bevallása szerint egyáltalán nem a pénz volt az elsődleges szempont.

Müller Péter Sziámi sajtóát bevallása szerint nem szereti a pénzt. Szegény családban nőtt fel, gyermekkorát egy intézetben töltötte, később azonban megtapasztalhatta a gazdagságot is, amikor résztulajdonos lett a Sziget Fesztivált üzemeltető vállalatból. De miután riasztotta a sok pénz, Müller inkább eladta az üzletrészét - nyilatkozta a Best magazinnak.

Rühellem a pénznek azt a tulajdonságát, ami megbetegíti a lelket és megváltoztatja az embert. A gazdagság, a harácsolás olyan, mint a rák, eluralkodik, elburjánzik az ember szervezetében.

Ezután azt is elárulta, hogy mire költötte azt a pénzt. A Sziget rá eső tulajdonrészének eladásából lakást vásárolt, egy részét bankba tette, hogy legyen egy minimálisa tartaléka, a maradékot pedig elosztogatta azoknak, "akiknek nagyobb szükségük volt rá". A továbbiakban Müller azt is elárulta, hogy azóta is abból élnek a családjával, amit hónapról hónapra megkeresnek. Mint ahogy azt mondta, nem is vágyik ennél többre.

Jobban járt volna, ha később adja el

Müller 2007 nyarán adta el a Sziget 45 százalékos tulajdonrészét, majd ezután még egy ideig kreatív igazgatóként a vállalatnál maradt. Döntését akkor is azzal indokolta a művész, hogy a számára idegen üzletemberi szereptől szeretett volna megszabadulni. Azt nem tudjuk, pontosan mennyit ért akkor a művész tulajdonrésze, a Népszabadság mindenesetre akkor úgy értesült, hogy a tranzakció értéke több százmillió forint volt.

2007 novemberében, három hónappal Müller kiválása után egyébként a cég ismét - papíron legalábbis - tulajdonost cserélt, és az akkori véltelár ötmilliárd volt - bár tekintve azt, hogy akkor éveken keresztül veszteséges volt a vállalat, ez kimagaslóan sok pénznek tűnik. Kiemeljük, hogy ebből nem következtethetünk arra, hogy Müller pár hónappal korábban ennek az értéknek a feléért adta el a 45 százalékos tulajdonrészt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gerendai aztán 2017-ben eladta a Sziget Zrt-t egy amerikai befektetési alapnak. Bár a vételár ekkor is tiktos volt, a G7 ugyanis akkor utánajárt, mennyiért is cserélt gazdát a 70 százalékos tulajdonrész: az amerikai befektetési alap akkor 15,2 milliárdért vásárolta meg a vállalatot, ha hinni lehet az értesüléseknek. Azaz ha Müller várt volna 10 évet, akkor akár 10 milliárdot is kaszálhatott volna az 50 százalékos tulajdonrész eladásával. Persze az élet nem ilyen egyszerű, és az üzleti érdekeket sokszor felülírják egyéb dolgok is, így aztán nem is lehet utólag megítélni Sziámi akkori döntését, főleg annak tükrében nem, hogy a művész számára - saját bevallása szerint - a vagyon egyáltalán nem fontos.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem