Ennyiért adhatta el a Szigetet Müller Péter Sziámi: lehidalsz, mire költötte a pénzt

Ennyiért adhatta el a Szigetet Müller Péter Sziámi: lehidalsz, mire költötte a pénzt

2019. október 27. 15:01

Tizenkét éve adta el a Sziget 45 százalékos tulajdonrészét Müller Péter Sziámi, aki most arról is beszélt, hogy mibe fektette az így kapott pénzt. Pontosan nem tudjuk, mennyit kapott 2007-ben a cégért a művész, találgatások azonban vannak. Azt azonban biztosan kijelenthetjük, hogy ha néhány évvel később adta volna el, az akkori vételárnak akár a sokszorosát is megkereshette volna. A művésznek azonban saját bevallása szerint egyáltalán nem a pénz volt az elsődleges szempont.

Müller Péter Sziámi sajtóát bevallása szerint nem szereti a pénzt. Szegény családban nőtt fel, gyermekkorát egy intézetben töltötte, később azonban megtapasztalhatta a gazdagságot is, amikor résztulajdonos lett a Sziget Fesztivált üzemeltető vállalatból. De miután riasztotta a sok pénz, Müller inkább eladta az üzletrészét - nyilatkozta a Best magazinnak.

Rühellem a pénznek azt a tulajdonságát, ami megbetegíti a lelket és megváltoztatja az embert. A gazdagság, a harácsolás olyan, mint a rák, eluralkodik, elburjánzik az ember szervezetében.

Ezután azt is elárulta, hogy mire költötte azt a pénzt. A Sziget rá eső tulajdonrészének eladásából lakást vásárolt, egy részét bankba tette, hogy legyen egy minimálisa tartaléka, a maradékot pedig elosztogatta azoknak, "akiknek nagyobb szükségük volt rá". A továbbiakban Müller azt is elárulta, hogy azóta is abból élnek a családjával, amit hónapról hónapra megkeresnek. Mint ahogy azt mondta, nem is vágyik ennél többre.

Jobban járt volna, ha később adja el

Müller 2007 nyarán adta el a Sziget 45 százalékos tulajdonrészét, majd ezután még egy ideig kreatív igazgatóként a vállalatnál maradt. Döntését akkor is azzal indokolta a művész, hogy a számára idegen üzletemberi szereptől szeretett volna megszabadulni. Azt nem tudjuk, pontosan mennyit ért akkor a művész tulajdonrésze, a Népszabadság mindenesetre akkor úgy értesült, hogy a tranzakció értéke több százmillió forint volt.

2007 novemberében, három hónappal Müller kiválása után egyébként a cég ismét - papíron legalábbis - tulajdonost cserélt, és az akkori véltelár ötmilliárd volt - bár tekintve azt, hogy akkor éveken keresztül veszteséges volt a vállalat, ez kimagaslóan sok pénznek tűnik. Kiemeljük, hogy ebből nem következtethetünk arra, hogy Müller pár hónappal korábban ennek az értéknek a feléért adta el a 45 százalékos tulajdonrészt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gerendai aztán 2017-ben eladta a Sziget Zrt-t egy amerikai befektetési alapnak. Bár a vételár ekkor is tiktos volt, a G7 ugyanis akkor utánajárt, mennyiért is cserélt gazdát a 70 százalékos tulajdonrész: az amerikai befektetési alap akkor 15,2 milliárdért vásárolta meg a vállalatot, ha hinni lehet az értesüléseknek. Azaz ha Müller várt volna 10 évet, akkor akár 10 milliárdot is kaszálhatott volna az 50 százalékos tulajdonrész eladásával. Persze az élet nem ilyen egyszerű, és az üzleti érdekeket sokszor felülírják egyéb dolgok is, így aztán nem is lehet utólag megítélni Sziámi akkori döntését, főleg annak tükrében nem, hogy a művész számára - saját bevallása szerint - a vagyon egyáltalán nem fontos.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?