18 °C Budapest

Ilyen könnyen lehetsz te is kőgazdag vállalkozó: az ötletet is adják

2017. november 27. 11:30

Sokan vannak, akik ebben a pillanatban is valamilyen vállalkozás beindításán gondolkoznak: közöttük is akadnak azonban olyanok, akik biztonságosabbnak érzik, ha úgy vágnak bele a vállalkozói létbe, hogy csatlakoznak egy franchise-hálózathoz, és egy stabil hátteret biztosító anyacég segítségével alakítják ki a saját üzletüket. Magyarországon sokan, sőt, egyre többen kezdenek bele ilyen vállalkozásba: megnéztük, miért éri meg ez, és mire érdemes figyelni - és mutatunk néhány sikeres példát is.

A franchise egy világszerte népszerű sajátos vállalkozási forma, amely Magyarországon is egyre elterjedtebb. Alapja a szoros együttműködés a hálózat tulajdonosa, vagyis a franchise-átadó és a többi vállalkozó, a franchise-átvevők között. Az átadó egy kipróbált és komplex rendszert ad el, teljes körű betanítással, márkanév-használattal és folyamatos segítéssel, ellenőrzéssel. A vevő pedig önálló vállalkozásban az átadó előírása szerint, a megállapodás keretein belül (terület, idő), díjfizetés ellenében üzemelteti az új egysége(ke)t.

A Magyar Franchise Szövetség szerint a franchise legfőbb előnyei, hogy

  • a sikeres üzleti koncepció átvétele lecsökkenti a kockázatot és a bizonytalanságot, melyet egy új vállalkozás indítása okozhat,
  • az átvevő viszonylag alacsony tőkebefektetéssel használhat egy már bevezetett és ismert márkanevet,
  • a rendszergazda (azaz a franchise tulajdonosa) segíti az üzlet megnyitását,
  • az átvevő a franchise hálózatban jobb vásárlási feltételeket kap a beszállítóktól,
  • az átadó nem csak betanítást biztosít franchise partnerének, de folyamatos segítségnyújtást, további képzéseket is,
  • a bevezetett márkanév használata különböző előnyökhöz juttatja használóját, a franchise átvevőt,
  • a rendszergazda folyamatos támogatást nyújt a promócióban és a marketingben egyaránt, illetve központi marketing tevékenységet folytat,
  • az üzlethelyiségek külső megjelenése és belső berendezése előre megtervezett, meghatározott
  • a franchise hálózathoz csatlakozó a rendszergazda által bevezetett újdonságokat, kutatási eredményeket, termék-innovációt, valamint szolgáltatásokat is élvezheti,
  • az átvevő függetlenül működteti saját üzletét, egy nagyobb, biztonságot nyújtó hálózathoz csatlakozva.

Áruszállítás heti 6-szor

A magyar kiskereskedelem egyik legnagyobb franchise-üzemeltetője, a SPAR a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a csatlakozás egyik legfontosabb előnye, hogy miközben a kiskereskedők az együttműködés során megtarthatják önállóságukat, az áruházlánc széles áruválasztékával és számos szolgáltatásával - például logisztikai, helyi és országos marketing, illetve informatikai támogatás - segíti őket. A kis üzletek integrálása a SPAR franchise hálózatba ugyanakkor a helyi lakosság számára is kedvező, hiszen a környékbeli, úgynevezett kényelmi boltok kínálata jelentősen bővül, többek között a széles sajátmárkás termékkínálatnak köszönhetően.

Fotó: Spar


Az üzletlánc programjához a csatlakozó töltőállomásokkal és boltokkal együtt már országszerte összesen 139 üzlet tartozik, amelyek mintegy 1500 embernek adnak munkát. Az üzletág éves forgalma meghaladja a 32 milliárd forintot. A franchise hálózat bővítése az elkövetkező időszakban is napirenden szerepe, további üzletnyitások várhatóak az év hátralévő részében, illetve jövőre is.

2012-ben, amikor az első magánkereskedővel leszerződtünk Móron, még senki nem gondolta, hogy a franchise rendszerünknek ekkora sikere lesz Magyarországon. Azóta bebizonyosodott, hogy a SPAR Partner Program népszerű és eredményes üzleti modell, hiszen ennek keretében a kiskereskedők számos előnyt élvezhetnek: széles áruválasztékot, akár heti hatszori áruszállítást, kiterjedt marketingtámogatást és promóciókat, de a korszerű informatikai rendszert, valamint a SuperShop hűségprogramot is használhatják

 - mondta el lapunknak Maczelka Márk, a vállalat kommunikációs vezetője.

Az üzletpolitikába kell illeszkedni

A táplálkozási tanácsadással foglalkozó, spanyol Natur House például a következő 5 évben 50 üzlet nyitását tervezi Magyarországon. A láncnál azt mondják, a táplálkozási tanácsadás egy keresett szolgáltatás világszerte.

Egy ilyen üzlet beindításhoz 8-10 millió forintra van szükség, amiből 2 millió forint az egyszeri franchise díj, és ugyanennyi az üzlet szabvány bútorokkal és megfelelő gépekkel való berendezése. A kezdeti üzemeltetési kiadásokra legalább 600 ezer forint szükséges. Ezekhez jön még hozzá kétmillió forint értékű árukészlet, másfél millió értékben a működéshez szükséges egyéb eszközök és az esetleges felújítási költségek, amik a pár százezertől a milliós tételig terjedhetnek. Ehhez részletes üzleti tervvel segítik a csatlakozó partnereket. Hogy mikortól termeli ki egy üzlet a fenttartási költségét, az nagyban függ a lokációtól, de az eddigi tapasztalatok alapján, ez akár már 3-6 hónapon belül is megtörténhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mire érdemes figyelni?

Mielőtt belevágunk, fontos tudni, hogy a franchise

  • különböző díjak fizetésével jár (belépési díj, royalty, marketing díj stb.),
  • nem jelent teljes vállalkozói függetlenséget, szabadságot (ugyanakkor ez adja a biztos hátteret is)
  • a vállalkozó csak ritkán valósíthatja meg saját elképzeléseit.


A fent említett cégek több éves tapasztalattal és többször kipróbált üzleti modellel állhat leendő partnerei elé, ugyanakkor van olyan cég is a magyar piacon, ami néhány hónapos működés után már hálózatot épített.

"A kereslet okozta azt, hogy partnereink lettek, és franchise-hálózattá alakultunk. Hét hónapja működtünk, amikor jött az első megkeresés - mondta Breuer Anita, a Logiscool alapító-ügyvezetője. A cég valójában iskola, ahol gyermekeket tanítanak programozni, természetesen életkornak megfelelően, saját pedagógiai módszerekkel és tananyaggal"- mondta az ügyvezető.

Szakértők szerint folyamatosan indulnak franchise-hálózatok Magyarországon, a legtöbb egy külföldi cég modelljét hozza hazánkba, de egyre több magyar tulajdonú terjeszkedést is látni. A számok magukért beszélnek: a legutóbbi felmérések szerint 350 franchise-hálózat működik Magyarországon, és hozzávetőlegesen 20 ezer átvevő partnerén keresztül 100 ezer főnek biztosít állandó munkahelyet.

A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm