2 °C Budapest
Még egy ok, ami miatt tovább emelkednek a lakásárak

Még egy ok, ami miatt tovább emelkednek a lakásárak

2017. március 22. 13:02

A piaci környezet pozitív változásai egyelőre nem eredményezték a magyar építőipar fizetési szokásainak javulását, sőt, valamennyivel még romlott is a helyzet tavalyhoz képest.

A piacvezető hitelbiztosító országigazgatója szerint, a halasztott fizetés továbbra is meghatározó az építőiparban, mint ahogy az is, hogy az építőipari cégek késnek a számláik kifizetésével. A B2B, tehát a vállalati ügyfeleknek megszabott számlafizetési határidők az építőipar esetében körülbelül két héttel haladták meg az országos átlagot.

Ez azt jelenti, hogy a szállítók eleve több időt adtak építőipari vevőiknek a számlák kifizetésére, mint más iparági partnereiknek, és még ennek ellenére is gyakran később jutottak hozzá a pénzükhöz

- mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

A hitelbiztosító elemzői a szektor legfőbb kockázatának továbbra is a megrendelések összetételét tartják. Míg a német, francia vagy holland építőipar motorja a lakásépítés, addig Magyarországon az uniós finanszírozású infrastrukturális beruházások húzták az építőipart.

Mindenképpen egészségesnek tartjuk, hogy újraindultak a lakásfejlesztések. Ugyanakkor hiába mutat másfélszeres növekedést a szektor idei megrendelés-állománya az egyéb épületek kategóriájában, mint egy évvel korábban. Az összes beruházást tekintve ez ismét a nagyberuházásokról, gyorsforgalmi útépítésekről szól, nem pedig lakóépületekről

- mondta Vanek Balázs.

A cég anulmánya kiemeli azt is, hogy az infrastrukturális beruházások elszívják a szakképzett munkaerőt a lakásépítések elől, miközben a vállalatok 50%-a már eleve a munkaerőhiányt tartja a növekedés legnagyobb akadályának.

A munkaerő problémája a lakásvásárlóknak is rossz hír, mert az ingatlanfejlesztők csak kevésbé hatékonyan és többletköltségekkel tudják átadni a lakásokat, és ennek az árak emelkedése lehet a következménye.

A lakásárakat az áfa változása is emelheti, vélik az elemzők. Ha marad a jelenlegi szabályozás, akkor 2019-ben megszűnik a lakások kedvezményes áfája.

A nagy kérdés itt az lesz, hogy az építőipari vállalatok ebből mennyit tudnak majd a vevőkre hárítani. A beruházók megpróbálják majd a lehető legtöbb projektet átadni az áfaemelés előtt, így előfordulhat, hogy visszaesés következik be az építőiparban. 2020-ban pedig kifutnak az Európai Uniós támogatások, és ez szintén visszaesést okozhat

- mondta az országigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?