Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

2014. november 18. 10:25

A parlament 128 igen és 30 nem szavazattal fogadta el a 2015-ös adótörvényeket keddi ülésén.

A végleges verzióban már nincs benne az internetadó, azonban még így is számos adóemelést találunk.

A jövő évi adócsomag legfontosabb elemei:

  • A legnagyobb port a távközlési adó kiterjesztése kavarta, vagyis az internetadó. Ezt végül a kezdeti ragaszkodás után a kormány visszavonta. A költségvetésből így kieső 25 milliárd forintos bevételi összeget várhatóan a tartalékokból pótolják ki. Változás, hogy megszűnik a társasági adó távközlési adóból történő levonásának lehetősége.
  • Változik a cafeteria adózása. Az eredeti módosítás minden béren kívüli juttatás adóterhelését emelte volna és a juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken. Végül ezt a törvényalkotási bizottság megváltoztatta: éves 200 ezer forintig a béren kívüli juttatások közterhei nem változnak, a juttatás értékének 1,19-szerese után 16% szja-t és 14 % eho-t, összességében 35,7% közterhet kell fizetni. 200 ezer és 450 ezer forint között ez a 35,7 százalékos adóterhelés csak a SZÉP-kártyák esetében marad fent, más béren kívüli juttatások 51,17 százalékos közterhet viselnek (a juttatás értékének 1,19 szerese után 16 % szja-t és 27% eho-t kell fizetni).
  • Változik a reklámadóról szóló törvény is több ponton. Ennek egyik lényeges eleme, hogy a legfelső 40 százalékos kulcs 50 százalékra emelkedik (ez az RTL-nek fájhat leginkább).A másik módosítás, hogy a médiavállalkozások kiválthatják a nyilatkozattételi kötelezettségüket a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak adott bejelentéssel, illetve mentesülhetnek a reklámadó-fizetés alól a Google-tól és a Facebooktól megrendelt hirdetések.
  • Jövőre vagyonarányos adót kell megfizessenek a befektetési alapok, viszont pénzügyi különadó már nem terheli őket. A magánszemélyek részére nyújtott portfóliókezelés viszont nem lesz többé áfamentes.
  • A házi pálinkafőzés esetén egy minimális, jelképes átalányadó mérték lép életbe januártól.
  • Megússzák a kézműves sörfőzdék és pálinkakészítők a 150 milliós jövedéki biztosítékot.
  • 2015. január 1-jétől egy új termékkörrel, az ún. alkoholos italokkal egészül ki a chipsadóról, hivatalos nevén népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIIL törvény.
  • Az általános forgalmi adózást érinti, hogy 2015. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testek értékesítésére alkalmazandó áfa kulcs.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?