12 °C Budapest

Praktiker: hatalmas bukta volt a tavalyi év! Szenvednek a barkácsboltok

2010. május 27. 10:22

2009 volt a Praktiker legnehezebb üzleti éve, mióta 12 évvel ezelőtt belépett a magyar piacra - mondta Karl-Heinz Keth ügyvezető igazgató az áruházlánc mai sajtótájékoztatóján. Az egész barkácsszektor szenved.

Az ingatlanpiac zuhanásával drasztikusan visszaesett az építkezési, renoválási kedv, a támogatások megvonása pedig tovább nehezítette a barkácsáruházak helyzetét Magyarországon. A negatív külső környezet hatására a Praktiker 41,8 milliárd forintos bruttó árbevételt ért el 2009-ben, szemben a 2008-ban elért 50,2 milliárd forintos eredménnyel.

Az ügyvezető szerint lehetett volna rosszabb is a tavalyi év: jól érzékelhető ugyanis a vásárlóerő folyamatos gyengülése, például egyre többen vannak olyanok, akik 1000 forint alatti vásárlásra térnek be a barkácsáruházakba. Karl-Heinz Keth nem számít gyors javulásra: a 2010-es év felénél tartva továbbra is érzékelhető a visszaesés. Egy év alatt nagyjából száz fős elbocsátásra volt szükség.

A súlyos visszaesést új áruháznyitással és a marketing-eszköztár folyamatos frissítésével próbálta kompenzálni a barkácslánc. Áprilisban Esztergomban nyitották meg 20. áruházukat: a 2 milliárdos beruházással felépített új bolt a szlovák vásárlóerőre is épít, forgalma pedig 40%-kal haladja meg a többi Praktikerét. A tervek szerint a lánc a következő 2-3 évre további expanziót tervez.

A menedzsment komoly eredmények értékeli az online vásárlásra is lehetőséget adó webshop működését: a márciusában indított online áruházat év végéig 1,7 millió egyedi látogató kereste fel, és egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen vásárlási formákra. Az új "áragresszív" reklámkoncepció pedig egyrészt a termékskála minél szélesebb bemutatására, másrészt pedig a versenyképes árak bemutatására törekszik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06