22 °C Budapest

Praktiker: hatalmas bukta volt a tavalyi év! Szenvednek a barkácsboltok

2010. május 27. 10:22

2009 volt a Praktiker legnehezebb üzleti éve, mióta 12 évvel ezelőtt belépett a magyar piacra - mondta Karl-Heinz Keth ügyvezető igazgató az áruházlánc mai sajtótájékoztatóján. Az egész barkácsszektor szenved.

Az ingatlanpiac zuhanásával drasztikusan visszaesett az építkezési, renoválási kedv, a támogatások megvonása pedig tovább nehezítette a barkácsáruházak helyzetét Magyarországon. A negatív külső környezet hatására a Praktiker 41,8 milliárd forintos bruttó árbevételt ért el 2009-ben, szemben a 2008-ban elért 50,2 milliárd forintos eredménnyel.

Az ügyvezető szerint lehetett volna rosszabb is a tavalyi év: jól érzékelhető ugyanis a vásárlóerő folyamatos gyengülése, például egyre többen vannak olyanok, akik 1000 forint alatti vásárlásra térnek be a barkácsáruházakba. Karl-Heinz Keth nem számít gyors javulásra: a 2010-es év felénél tartva továbbra is érzékelhető a visszaesés. Egy év alatt nagyjából száz fős elbocsátásra volt szükség.

A súlyos visszaesést új áruháznyitással és a marketing-eszköztár folyamatos frissítésével próbálta kompenzálni a barkácslánc. Áprilisban Esztergomban nyitották meg 20. áruházukat: a 2 milliárdos beruházással felépített új bolt a szlovák vásárlóerőre is épít, forgalma pedig 40%-kal haladja meg a többi Praktikerét. A tervek szerint a lánc a következő 2-3 évre további expanziót tervez.

A menedzsment komoly eredmények értékeli az online vásárlásra is lehetőséget adó webshop működését: a márciusában indított online áruházat év végéig 1,7 millió egyedi látogató kereste fel, és egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen vásárlási formákra. Az új "áragresszív" reklámkoncepció pedig egyrészt a termékskála minél szélesebb bemutatására, másrészt pedig a versenyképes árak bemutatására törekszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?