3 °C Budapest

Bizakodnak a kiadók: könyvre lesz pénz

Pénzcentrum
2009. december 9. 09:17

A kiadók bíznak a karácsonyi forgalom növekedésében, mivel a könyv még mindig a megfizethető ajándékok kategóriába tartozik. Egyes cégek akár a válság nyertesei is lehetnek -írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szakemberek szerint a válság miatt a könyvpiacon is visszaesést várható, de hogy miként alakul az idei év, az nagyban függ a karácsonyi vásártól. A korábbi évek tapasztalata szerint az éves forgalom egyharmadát ekkor realizálják a kereskedők - mondta a Napinak Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

A fogyasztói áron számolt árbevétel tavaly - a MKKE összesítése szerint - 67,6 milliárd forintot tett ki. A kiadók azonban bizakodnak a karácsonyt és a jövő évet illetően, a várakozások szerint ugyanis könyvre még lesz pénzük a vásárlóknak, illetve a múltbeli és nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy elbizonytalanodás, válság idején az emberek a könyvek felé fordulnak.

Egyes becslések 8-12 százalékra teszik a várható forgalomcsökkenést tavalyhoz képest. A fizetőképes kereslet visszaesését leginkább a kisebb méretű, igényes kiadványokat megjelentető és forgalmazó kiadók érezhetik meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?