Dől a pályázati pénz a cégekhez

2009. augusztus 4. 09:47

A múlt évhez képest az idén már eddig is kétszer nagyobb összegű, 407 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki Magyarországon az EU-pályázatok nyerteseinek. Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint év végére ez az összeg is megduplázódhat.

Az Új Magyarország fejlesztési terv eredményességének a szempontjából a miniszter ennél is fontosabbnak tartja, hogy a nyertes pályázóknak már több mint 2790 milliárd forint támogatást ítéltek meg, ez csaknem 1000 milliárdos növekedés a múlt év vége óta.

Uniós összehasonlításban az Európai Bizottság által 2008-09-ben teljesített időközi kifizetések terén Magyarország a harmadik helyen áll, a támogatások lekötésénél pedig térségünkben hazánk teljesítménye volt a legjobb 2008 végéig. "Az előleg és a támogatás kifizetése valóban gyors lett, ám az odáig vezető út rendkívül hosszú" - árnyalta a képet Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Szerinte a projektek elszámolását végzők szinte mindent automatikusan hiánypótoltatnak, főleg azért, mert nincs egységes útmutató. A több régióban lévő közreműködő szervezetek régiónként különböző elszámolást várnak, s ahány ügyintéző, annyiféle az elfogadás.

A Pályázatírók Országos Szövetsége pedig arra panaszkodik, hogy a túlbiztosítási kényszer a pályázat- és projektkezelés során túlzott adminisztrációhoz és komoly időveszteséghez vezet, ez visszaüt a kifizetések alakulására is. Szerintük amennyiben igaz az, hogy 1000 milliárd forintnyi EU-forrás lekötéséről/felhasználásáról kell gondoskodni évente, úgy már a támogatások kifizetésében is előbbre kellene tartani. Rugalmasabb adminisztrációval rengeteg időt lehetne nyerni, nem mennének el 30-60 napok hiánypótlásra.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem