14 °C Budapest

Dől a pályázati pénz a cégekhez

2009. augusztus 4. 09:47

A múlt évhez képest az idén már eddig is kétszer nagyobb összegű, 407 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki Magyarországon az EU-pályázatok nyerteseinek. Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint év végére ez az összeg is megduplázódhat.

Az Új Magyarország fejlesztési terv eredményességének a szempontjából a miniszter ennél is fontosabbnak tartja, hogy a nyertes pályázóknak már több mint 2790 milliárd forint támogatást ítéltek meg, ez csaknem 1000 milliárdos növekedés a múlt év vége óta.

Uniós összehasonlításban az Európai Bizottság által 2008-09-ben teljesített időközi kifizetések terén Magyarország a harmadik helyen áll, a támogatások lekötésénél pedig térségünkben hazánk teljesítménye volt a legjobb 2008 végéig. "Az előleg és a támogatás kifizetése valóban gyors lett, ám az odáig vezető út rendkívül hosszú" - árnyalta a képet Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Szerinte a projektek elszámolását végzők szinte mindent automatikusan hiánypótoltatnak, főleg azért, mert nincs egységes útmutató. A több régióban lévő közreműködő szervezetek régiónként különböző elszámolást várnak, s ahány ügyintéző, annyiféle az elfogadás.

A Pályázatírók Országos Szövetsége pedig arra panaszkodik, hogy a túlbiztosítási kényszer a pályázat- és projektkezelés során túlzott adminisztrációhoz és komoly időveszteséghez vezet, ez visszaüt a kifizetések alakulására is. Szerintük amennyiben igaz az, hogy 1000 milliárd forintnyi EU-forrás lekötéséről/felhasználásáról kell gondoskodni évente, úgy már a támogatások kifizetésében is előbbre kellene tartani. Rugalmasabb adminisztrációval rengeteg időt lehetne nyerni, nem mennének el 30-60 napok hiánypótlásra.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17