11 °C Budapest

Sokasodnak a perek a Balaton partján

Pénzcentrum
2009. szeptember 23. 10:17

Az észak-balatoni térségben sokasodnak azok a perek, amelyek olyan adásvételhez kapcsolódnak, ahol az eladó az építési engedély beszerzését, illetve annak kiadását garantálta, ám ezt nem tudja teljesíteni.

Egy éve a tervek szerint még mintegy 28-30 milliárd forint értékű beruházás valósult volna meg, abban bízva, hogy a kivitelezők kapnak majd építési engedélyt - mondta el Tóth Béla, három észak-balatoni kistérség csatornázási ügyekben illetékes munkatársa. Ezek között különböző turisztikai létesítmények, szállodák, sportpályák, üdülő- és lakóparkok szerepeltek. Jelenleg azonban már a 10 milliárd forintot sem éri el ez az összeg - tudta meg a Napi Gazdaság. Ráadásul ezeknek a fejlesztőknek a zöme is csak azért maradt, mert a megvásárolt területet nem akarja elkótyavetyélni.

Egy ingatlanközvetítéssel is foglalkozó keszthelyi ügyvéd szerint a térségben sokasodnak azok a perek, amelyek olyan adásvételhez kapcsolódnak, ahol az eladó az építési engedély beszerzését, illetve annak kiadását garantálta, ám ezt nem tudja teljesíteni. Ezekben az ügyekben önkormányzatok is érintettek - tette hozzá. A törvény, illetve az építési tilalom jelentős hatással van az ingatlanárakra is. A telekárak például 10-15 százalékkal csökkentek az elmúlt egy év során, elsősorban azokon a településeken, ahol még jelenleg sem körvonalazódik a megoldás.

Bár a 45, csatornahálózattal nem rendelkező balatoni háttértelepülés közül 17 már sikeresen pályázott, sőt több helyen a beruházások előkészítése is elkezdődött, szinte minden érintett egyetért abban, hogy a tavaly elfogadott Balaton-törvény továbbra is jelentősen fékezi a térségbeli fejlesztéseket. Az is gond, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a térségi szennyvízberuházások elkészítésére és megvalósítására kevesebb központi és helyi forrás áll rendelkezésre.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm