Sokasodnak a perek a Balaton partján

Pénzcentrum
2009. szeptember 23. 10:17

Az észak-balatoni térségben sokasodnak azok a perek, amelyek olyan adásvételhez kapcsolódnak, ahol az eladó az építési engedély beszerzését, illetve annak kiadását garantálta, ám ezt nem tudja teljesíteni.

Egy éve a tervek szerint még mintegy 28-30 milliárd forint értékű beruházás valósult volna meg, abban bízva, hogy a kivitelezők kapnak majd építési engedélyt - mondta el Tóth Béla, három észak-balatoni kistérség csatornázási ügyekben illetékes munkatársa. Ezek között különböző turisztikai létesítmények, szállodák, sportpályák, üdülő- és lakóparkok szerepeltek. Jelenleg azonban már a 10 milliárd forintot sem éri el ez az összeg - tudta meg a Napi Gazdaság. Ráadásul ezeknek a fejlesztőknek a zöme is csak azért maradt, mert a megvásárolt területet nem akarja elkótyavetyélni.

Egy ingatlanközvetítéssel is foglalkozó keszthelyi ügyvéd szerint a térségben sokasodnak azok a perek, amelyek olyan adásvételhez kapcsolódnak, ahol az eladó az építési engedély beszerzését, illetve annak kiadását garantálta, ám ezt nem tudja teljesíteni. Ezekben az ügyekben önkormányzatok is érintettek - tette hozzá. A törvény, illetve az építési tilalom jelentős hatással van az ingatlanárakra is. A telekárak például 10-15 százalékkal csökkentek az elmúlt egy év során, elsősorban azokon a településeken, ahol még jelenleg sem körvonalazódik a megoldás.

Bár a 45, csatornahálózattal nem rendelkező balatoni háttértelepülés közül 17 már sikeresen pályázott, sőt több helyen a beruházások előkészítése is elkezdődött, szinte minden érintett egyetért abban, hogy a tavaly elfogadott Balaton-törvény továbbra is jelentősen fékezi a térségbeli fejlesztéseket. Az is gond, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a térségi szennyvízberuházások elkészítésére és megvalósítására kevesebb központi és helyi forrás áll rendelkezésre.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?