4 °C Budapest

Résen kell lenni: feljövőben a román és az ukrán dinnyetermesztés

Pénzcentrum
2009. szeptember 1. 09:17

Hiába maradtak a szezon végéig stabilak a dinnyefelvásárlási árak, a természeti károk miatt csak a termelők mintegy 20 %-a zárhatja profittal az évet - mondta a Napinak Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke.

A szövetség elnöke szerint az exportra szánt görögdinnye felvásárlási ára továbbra is 40 Ft/kg körül alakul, ami a mennyiség csökkenésével akár még emelkedhet is. Az elmúlt évek folyamatos piaci zavarait követően 2009-re 7000 hektárra olvadt a termőterület, az időjárás azonban nem volt kegyes a megmaradt termelőkhöz. 40 %-uknál csak a tavalyi termésátlag kevesebb mint fele termett meg, további negyven százaléknál pedig 40 %-os volt a terméskiesés.

Egyes területeken a tavaszi forróság, majd a jég- és viharkárok csökkentették a terméshozamot. Volt olyan település, melynek környékén például mintegy 300-350 hektár dinnyét vert el a jég, harmadára csökkentve a termést. Többfelé az átlagos időjárás mellett szokásos hektáronkénti 250-350 mázsás termés helyett mindössze 150-200 mázsás átlaghozamra számíthattak a termelők.

A kivitelre szánt dinnye ára 30-45 Ft/kg között mozgott. Továbbra is komoly kereslet mutatkozik a magyar árura a külföldi piacokon, azonban a jövőben komolyan oda kell figyelni a feljövőben lévő román és ukrán dinnyetermesztésre, mivel ezekből az országokból az elmúlt hetekben a jóval olcsóbb termelési költségek miatt 7-8 eurócentes áron exportáltak a hagyományos piacainkra.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem