20 °C Budapest

Résen kell lenni: feljövőben a román és az ukrán dinnyetermesztés

Pénzcentrum
2009. szeptember 1. 09:17

Hiába maradtak a szezon végéig stabilak a dinnyefelvásárlási árak, a természeti károk miatt csak a termelők mintegy 20 %-a zárhatja profittal az évet - mondta a Napinak Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke.

A szövetség elnöke szerint az exportra szánt görögdinnye felvásárlási ára továbbra is 40 Ft/kg körül alakul, ami a mennyiség csökkenésével akár még emelkedhet is. Az elmúlt évek folyamatos piaci zavarait követően 2009-re 7000 hektárra olvadt a termőterület, az időjárás azonban nem volt kegyes a megmaradt termelőkhöz. 40 %-uknál csak a tavalyi termésátlag kevesebb mint fele termett meg, további negyven százaléknál pedig 40 %-os volt a terméskiesés.

Egyes területeken a tavaszi forróság, majd a jég- és viharkárok csökkentették a terméshozamot. Volt olyan település, melynek környékén például mintegy 300-350 hektár dinnyét vert el a jég, harmadára csökkentve a termést. Többfelé az átlagos időjárás mellett szokásos hektáronkénti 250-350 mázsás termés helyett mindössze 150-200 mázsás átlaghozamra számíthattak a termelők.

A kivitelre szánt dinnye ára 30-45 Ft/kg között mozgott. Továbbra is komoly kereslet mutatkozik a magyar árura a külföldi piacokon, azonban a jövőben komolyan oda kell figyelni a feljövőben lévő román és ukrán dinnyetermesztésre, mivel ezekből az országokból az elmúlt hetekben a jóval olcsóbb termelési költségek miatt 7-8 eurócentes áron exportáltak a hagyományos piacainkra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?