5 °C Budapest

Résen kell lenni: feljövőben a román és az ukrán dinnyetermesztés

Pénzcentrum
2009. szeptember 1. 09:17

Hiába maradtak a szezon végéig stabilak a dinnyefelvásárlási árak, a természeti károk miatt csak a termelők mintegy 20 %-a zárhatja profittal az évet - mondta a Napinak Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke.

A szövetség elnöke szerint az exportra szánt görögdinnye felvásárlási ára továbbra is 40 Ft/kg körül alakul, ami a mennyiség csökkenésével akár még emelkedhet is. Az elmúlt évek folyamatos piaci zavarait követően 2009-re 7000 hektárra olvadt a termőterület, az időjárás azonban nem volt kegyes a megmaradt termelőkhöz. 40 %-uknál csak a tavalyi termésátlag kevesebb mint fele termett meg, további negyven százaléknál pedig 40 %-os volt a terméskiesés.

Egyes területeken a tavaszi forróság, majd a jég- és viharkárok csökkentették a terméshozamot. Volt olyan település, melynek környékén például mintegy 300-350 hektár dinnyét vert el a jég, harmadára csökkentve a termést. Többfelé az átlagos időjárás mellett szokásos hektáronkénti 250-350 mázsás termés helyett mindössze 150-200 mázsás átlaghozamra számíthattak a termelők.

A kivitelre szánt dinnye ára 30-45 Ft/kg között mozgott. Továbbra is komoly kereslet mutatkozik a magyar árura a külföldi piacokon, azonban a jövőben komolyan oda kell figyelni a feljövőben lévő román és ukrán dinnyetermesztésre, mivel ezekből az országokból az elmúlt hetekben a jóval olcsóbb termelési költségek miatt 7-8 eurócentes áron exportáltak a hagyományos piacainkra.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?