5 °C Budapest

A felfüggesztett adószámú cégek 40 %-át eladták

2009. június 25. 14:32

A Direktinfo legfrissebb vizsgálata szerint az adószámuk felfüggesztését megelőzően a cégek 40 %-át eladták. A tartozásaiktól így megszabaduló vállalkozók nyugodtan alhatnak, hiszen a rosszhiszeműségük a bíróság előtt nehezen bizonyítható, tehát a gyakorlatban nincs mód a felelősségre vonásukra. Az eredetileg külföldi tulajdonban lévő, Magyarországon bejegyzett cégeknél ilyen trükközések nem történtek.

A legfrissebb, június első három hetében foganatosított 604 adószám-felfüggesztés alanyainak cégtörténetét vizsgálta meg két évre visszamenően a Direktinfo Kft.

A hivatalos eljárást megelőzően a tulajdonosok 40 %-a szabadult meg eladással a követelésekkel terhelt cégétől. A számok azt mutatják, hogy a fizetési kötelezettségeikre fittyet hányók ma már nem rettegnek attól, hogy Magyarországon adjanak túl fizetésképtelen vállalkozásaikon, s csupán 26 %-uk gondolta biztonságosabbnak cége külföldre adását.

A célországok sorában még mindig Romániáé és Ukrajnáé a vezető szerep. Az előbbibe az "export" 45, az utóbbiba 30 %-a került. A cégtulajdonosok 6 %-a nem bajlódott a látszattal, egyszerűen eltűnt - számolt be az adatokról sajtótájékoztatón a Direktinfo Kft. ügyvezetője.

Csatlós Csilla szerint várhatóan nagy jövő előtt áll a "fantomcégnek" történő eladás, amely egyelőre még nem nagyarányú, ennek mértéke csupán az 1 %-ot haladja meg. Hajléktalan, hamis iratokkal rendelkező magánszemélyek vásárlókénti felbukkanása már régóta használt trükk, ennek céges változata azonban egy viszonylag új, eddig nem tapasztalt jelenség.

Sokat elárul a hazai morálról, hogy a külföldi tulajdonban lévő, Magyarországon bejegyzett vállalkozásoknál nincs fellelhető nyoma a hasonló szándékú trükközésnek. Az off-shore cégek életképességét pedig mi sem mutatja jobban, minthogy a törölt cégek csupán 0,6 %-a tartozik ebbe a kategóriába.

Csatlós Csilla hangoztatta, az adatokból kiolvasható helyzetet az teszi igazán riasztóvá, hogy nincsenek kedvező változásra utaló jelek. Ma Magyarországon az üzleti életben előre megfontolt, jogilag aggályos szándékkal, következmények nélkül lehet több százmilliós, vagy akár milliárdos nagyságrendű tartozással lelépni. A csalás büntethetőségének feltétele az előre megfontolt, ártó szándék, amelynek bizonyítása hazai bíróságon nehezen sikerülhet.

A külföldre eladott cégek kétharmada nem készít éves beszámolót, így örök homály fedi a társaság vagyonát és kötelezettségeit. A többségi befolyásszerzéssel történő eladásokat megelőző mérlegkészítési és leadási kötelezettség bevezetése sokat segítene a cégeltűntetések megakadályozásában, ez azonban a jogszabályokat alkotók körében eddig még ötletszinten sem vetődött fel.

Addig, amíg a szabályozás nem igyekszik a kiszolgáltatott beszállítók segítségére, a vállalkozásoknak maguknak kell a biztonságos működésükről és az információcseréről gondoskodni. A céginformációk beszerzésére elérhető a cégek számára a korbetartozas.hu portál, de a Direktinfo Kft. létrehozott egy számlamenedzsment-szoftvert is, amely az egy évtizedes követeléskezelési szakmai munkát foglalja össze.

Az Account Manager nevű program segítségével minden vállalat a saját követeléskezelőjévé válhat. Az ezt már alkalmazó cégek körében minimum 20 %-kal csökkent a 30 napon túli fizetési késedelem, és szinte nullára redukálódott a behajthatatlan kintlévőségek aránya. A szoftver jelzi és automatikusan megindítja a követelés életszakaszának megfelelő, aktuális intézkedéseket, előkészíti a szükséges leveleket és felszólításokat, menedzseli a telefonhívásokat.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?