7 °C Budapest

A felfüggesztett adószámú cégek 40 %-át eladták

2009. június 25. 14:32

A Direktinfo legfrissebb vizsgálata szerint az adószámuk felfüggesztését megelőzően a cégek 40 %-át eladták. A tartozásaiktól így megszabaduló vállalkozók nyugodtan alhatnak, hiszen a rosszhiszeműségük a bíróság előtt nehezen bizonyítható, tehát a gyakorlatban nincs mód a felelősségre vonásukra. Az eredetileg külföldi tulajdonban lévő, Magyarországon bejegyzett cégeknél ilyen trükközések nem történtek.

A legfrissebb, június első három hetében foganatosított 604 adószám-felfüggesztés alanyainak cégtörténetét vizsgálta meg két évre visszamenően a Direktinfo Kft.

A hivatalos eljárást megelőzően a tulajdonosok 40 %-a szabadult meg eladással a követelésekkel terhelt cégétől. A számok azt mutatják, hogy a fizetési kötelezettségeikre fittyet hányók ma már nem rettegnek attól, hogy Magyarországon adjanak túl fizetésképtelen vállalkozásaikon, s csupán 26 %-uk gondolta biztonságosabbnak cége külföldre adását.

A célországok sorában még mindig Romániáé és Ukrajnáé a vezető szerep. Az előbbibe az "export" 45, az utóbbiba 30 %-a került. A cégtulajdonosok 6 %-a nem bajlódott a látszattal, egyszerűen eltűnt - számolt be az adatokról sajtótájékoztatón a Direktinfo Kft. ügyvezetője.

Csatlós Csilla szerint várhatóan nagy jövő előtt áll a "fantomcégnek" történő eladás, amely egyelőre még nem nagyarányú, ennek mértéke csupán az 1 %-ot haladja meg. Hajléktalan, hamis iratokkal rendelkező magánszemélyek vásárlókénti felbukkanása már régóta használt trükk, ennek céges változata azonban egy viszonylag új, eddig nem tapasztalt jelenség.

Sokat elárul a hazai morálról, hogy a külföldi tulajdonban lévő, Magyarországon bejegyzett vállalkozásoknál nincs fellelhető nyoma a hasonló szándékú trükközésnek. Az off-shore cégek életképességét pedig mi sem mutatja jobban, minthogy a törölt cégek csupán 0,6 %-a tartozik ebbe a kategóriába.

Csatlós Csilla hangoztatta, az adatokból kiolvasható helyzetet az teszi igazán riasztóvá, hogy nincsenek kedvező változásra utaló jelek. Ma Magyarországon az üzleti életben előre megfontolt, jogilag aggályos szándékkal, következmények nélkül lehet több százmilliós, vagy akár milliárdos nagyságrendű tartozással lelépni. A csalás büntethetőségének feltétele az előre megfontolt, ártó szándék, amelynek bizonyítása hazai bíróságon nehezen sikerülhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külföldre eladott cégek kétharmada nem készít éves beszámolót, így örök homály fedi a társaság vagyonát és kötelezettségeit. A többségi befolyásszerzéssel történő eladásokat megelőző mérlegkészítési és leadási kötelezettség bevezetése sokat segítene a cégeltűntetések megakadályozásában, ez azonban a jogszabályokat alkotók körében eddig még ötletszinten sem vetődött fel.

Addig, amíg a szabályozás nem igyekszik a kiszolgáltatott beszállítók segítségére, a vállalkozásoknak maguknak kell a biztonságos működésükről és az információcseréről gondoskodni. A céginformációk beszerzésére elérhető a cégek számára a korbetartozas.hu portál, de a Direktinfo Kft. létrehozott egy számlamenedzsment-szoftvert is, amely az egy évtizedes követeléskezelési szakmai munkát foglalja össze.

Az Account Manager nevű program segítségével minden vállalat a saját követeléskezelőjévé válhat. Az ezt már alkalmazó cégek körében minimum 20 %-kal csökkent a 30 napon túli fizetési késedelem, és szinte nullára redukálódott a behajthatatlan kintlévőségek aránya. A szoftver jelzi és automatikusan megindítja a követelés életszakaszának megfelelő, aktuális intézkedéseket, előkészíti a szükséges leveleket és felszólításokat, menedzseli a telefonhívásokat.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem