16 °C Budapest

Rekordokat döntenek az európai filmek

2009. május 13. 09:17

Tizedével emelkedett tavaly az EU országaiban gyártott filmek száma - derült ki az európai audiovizuális figyelő szervezet jelentéséből. Ezzel párhuzamosan összesen 28,4 százalékot ért el a uniós produkciók aránya a mozik jegyeladási piacán, ez nagyjából stagnálást jelent az egy évvel korábbi 28,6-hez képest.

A 27 tagállamból 14-ben sikerült növelni a hazai produkciók piaci részesedését, amely az Európa vezető filmhatalmának számító Franciaországban meghaladta a 45 százalékot, miközben uniós szinten is közel 13-at tett ki a francia művek aránya. Ugyanakkor 63,2 százalékos tavalyi részesedésükkel továbbra is domináns szerepet játszanak az Egyesült Államokból származó filmek.

Elégedett az Európai Bizottság is a 2008-as eredményekkel. A ma kezdődő cannes-i filmfesztivál előestjén Viviane Reding médiaügyekért felelős biztos annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a szűkebb közönséghez szóló európai fesztiválokon elért sikerek mellett a filmeknek a nagyközönség által látogatott amerikai vagy ázsiai mozikban is jobban jelen kellene lenniük.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?