Vállalkozó kedvű magyarok

Pénzcentrum
2006. december 5. 10:30

Szeretünk vállalkozni. Idén június végén 1,31 millió volt a regisztrált gazdasági szervezetek száma, ez 20 ezerrel több az egy évvel korábbinál. Ezen belül a bejegyzett vállalkozások száma 18 ezerrel, a nonprofit szervezeteké kétezerrel emelkedett, a költségvetési és tb-szervezeteké pedig kismértékben csökkent. A regisztrált vállalkozások számának emelkedése tehát kizárólag a nyilvántartott társas vállalkozások felfutásának köszönhető, számuk az elmúlt egy esztendőben 18 ezerrel emelkedett, miközben az egyéni vállalkozások száma szinte nem változott - írja a Napi Gazdaság.

Idén az első félév végén 508 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván az egy évvel korábbi 490 ezerrel szemben. Ezen belül a legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) száma bővült, egy év alatt 15 ezerrel, így már csaknem 233 ezren vannak. A másik népszerű gazdálkodási forma, a betéti társaságok (bt.) száma viszont egy év leforgása alatt csupán 1700-zal növekedett, így ezek száma június végén 221,7 ezer volt. E két gazdálkodási forma teszi ki az összes társas vállalkozás mintegy 90 százalékát.

Az utóbbi hónapokban a másik kardinális változás az egyéni vállalkozások számának gyorsuló ütemű csökkenése. Idén június végén ez még alig volt tapasztalható, akkor ugyanis a nyilvántartott egyéni vállalkozások száma 710,5 ezer volt, amely csupán 300-zal maradt el az egy évvel korábbitól. A regisztrált egyéni vállalkozók 65,8 százalékának, azaz 468 ezer főnek volt vállalkozói igazolványa, míg tavaly júniusban még 474 ezernek volt.

A havi adatok szerint idén júliustól kezdődően ugyanakkor elindult a vállalkozói igazolványok visszaadása: négy hónap alatt összesen húszezren döntöttek így - ebben a időszakban a havi csökkenés megegyezik az előző egy évben mérttel -, ezzel október végén már csupán 448 ezer érvényes vállalkozói igazolvány volt, míg az egyéni vállalkozások teljes száma akkor már 687 ezerre esett vissza, azaz nemcsak az egyéni vállalkozói igazolványokat kezdik visszaadni.

Az összes regisztrált vállalkozást tekintve továbbra is erőteljes a főváros és környékének súlya, és ez évek óta alig változott. Jelenleg a vállalkozások mintegy 40,3 százaléka a közép-magyarországi régióban található, amelyet 11,2 százalékkal a dél-alföldi és 10,9 százalékkal az észak-alföldi régió követ; a többi régió aránya 8,5-10,2 százalék között mozog.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?