Vállalkozó kedvű magyarok

Pénzcentrum
2006. december 5. 10:30

Szeretünk vállalkozni. Idén június végén 1,31 millió volt a regisztrált gazdasági szervezetek száma, ez 20 ezerrel több az egy évvel korábbinál. Ezen belül a bejegyzett vállalkozások száma 18 ezerrel, a nonprofit szervezeteké kétezerrel emelkedett, a költségvetési és tb-szervezeteké pedig kismértékben csökkent. A regisztrált vállalkozások számának emelkedése tehát kizárólag a nyilvántartott társas vállalkozások felfutásának köszönhető, számuk az elmúlt egy esztendőben 18 ezerrel emelkedett, miközben az egyéni vállalkozások száma szinte nem változott - írja a Napi Gazdaság.

Idén az első félév végén 508 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván az egy évvel korábbi 490 ezerrel szemben. Ezen belül a legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) száma bővült, egy év alatt 15 ezerrel, így már csaknem 233 ezren vannak. A másik népszerű gazdálkodási forma, a betéti társaságok (bt.) száma viszont egy év leforgása alatt csupán 1700-zal növekedett, így ezek száma június végén 221,7 ezer volt. E két gazdálkodási forma teszi ki az összes társas vállalkozás mintegy 90 százalékát.

Az utóbbi hónapokban a másik kardinális változás az egyéni vállalkozások számának gyorsuló ütemű csökkenése. Idén június végén ez még alig volt tapasztalható, akkor ugyanis a nyilvántartott egyéni vállalkozások száma 710,5 ezer volt, amely csupán 300-zal maradt el az egy évvel korábbitól. A regisztrált egyéni vállalkozók 65,8 százalékának, azaz 468 ezer főnek volt vállalkozói igazolványa, míg tavaly júniusban még 474 ezernek volt.

A havi adatok szerint idén júliustól kezdődően ugyanakkor elindult a vállalkozói igazolványok visszaadása: négy hónap alatt összesen húszezren döntöttek így - ebben a időszakban a havi csökkenés megegyezik az előző egy évben mérttel -, ezzel október végén már csupán 448 ezer érvényes vállalkozói igazolvány volt, míg az egyéni vállalkozások teljes száma akkor már 687 ezerre esett vissza, azaz nemcsak az egyéni vállalkozói igazolványokat kezdik visszaadni.

Az összes regisztrált vállalkozást tekintve továbbra is erőteljes a főváros és környékének súlya, és ez évek óta alig változott. Jelenleg a vállalkozások mintegy 40,3 százaléka a közép-magyarországi régióban található, amelyet 11,2 százalékkal a dél-alföldi és 10,9 százalékkal az észak-alföldi régió követ; a többi régió aránya 8,5-10,2 százalék között mozog.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm