5 °C Budapest
Kevesen tudják, de igaz: már ezért is elvehetik a magyarok jogosítványát

Kevesen tudják, de igaz: már ezért is elvehetik a magyarok jogosítványát

2022. április 25. 19:31

Magyarországon 2008 májusától él a zéró tolerancia, amely drasztikusan lecsökkentette az ittasan okozott közúti balesetek számát. Már az ittas rollerezésért is elveszíthetjük a jogosítványunkat, azonban nehezíti az egyes esetek meghatározását, hogy az új elektromos meghajtású közlekedési eszközökről jelenleg nincs átfogó szabályozás. 

Hiába tűnik jó ötletnek a nap végi levezető sörözés után megúszni a sofőrszolgálat díját vagy a taxitarifát – ami ráadásul számottevően drágul a fővárosban a napokban –, nem a legjobb ötlet ilyenkor kerékpárra, pláne elektromos rollerre pattanni – figyelmeztet legújabb videójában Magyarország Ügyészsége.

A jogszabályok úgy fogalmaznak, hogy alkoholos befolyásoltság alatt álló személy nem vehet részt a közúti közlekedésben. Amennyiben nem gépi meghajtású járműről, például kerékpárról van szó, ilyenkor szabálysértésnek minősülhet, ha ittasan vezetik. Ekkor a kulcs a biztonságos vezetésre alkalmas állapot. Ha gépi meghajtású járműről beszélünk, akkor már bűncselekményt követ el, aki ittasan vezeti
– mondta el az ügyészség hivatalos oldalára feltöltött videóban Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyésze, aki megerősítette: például ha megiszom egy sört a kocsmában, a jogszabályok szerint utána már nem e-rollerezhetek haza.

Ugyanakkor Sticz Tamás hozzátette, nehezíti az egyes esetek meghatározását, hogy az új elektromos meghajtású eszközökről jelenleg nincs átfogó szabályozás.

A magyar közlekedési jog jelenleg úgy van vele, hogy ilyen állat nincs

– fogalmazott a Győri Járási Ügyészség ügyésze. A szakember arra azonban figyelmeztetett, ha valakit ittas vezetésért elítélnek, el kell tiltani a járművezetéstől. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy az adott jármű vezetéséhez nem kell vezetői engedély, de a vége mégis az lesz, hogy az ittas vezetőt eltiltják a közúti járművek vezetésétől. Magyarországon 2008 májusától él a zéró tolerancia, amely drasztikusan lecsökkentette az ittasan okozott közúti balesetek számát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30