16 °C Budapest
Kevesen tudják, de igaz: már ezért is elvehetik a magyarok jogosítványát

Kevesen tudják, de igaz: már ezért is elvehetik a magyarok jogosítványát

2022. április 25. 19:31

Magyarországon 2008 májusától él a zéró tolerancia, amely drasztikusan lecsökkentette az ittasan okozott közúti balesetek számát. Már az ittas rollerezésért is elveszíthetjük a jogosítványunkat, azonban nehezíti az egyes esetek meghatározását, hogy az új elektromos meghajtású közlekedési eszközökről jelenleg nincs átfogó szabályozás. 

Hiába tűnik jó ötletnek a nap végi levezető sörözés után megúszni a sofőrszolgálat díját vagy a taxitarifát – ami ráadásul számottevően drágul a fővárosban a napokban –, nem a legjobb ötlet ilyenkor kerékpárra, pláne elektromos rollerre pattanni – figyelmeztet legújabb videójában Magyarország Ügyészsége.

A jogszabályok úgy fogalmaznak, hogy alkoholos befolyásoltság alatt álló személy nem vehet részt a közúti közlekedésben. Amennyiben nem gépi meghajtású járműről, például kerékpárról van szó, ilyenkor szabálysértésnek minősülhet, ha ittasan vezetik. Ekkor a kulcs a biztonságos vezetésre alkalmas állapot. Ha gépi meghajtású járműről beszélünk, akkor már bűncselekményt követ el, aki ittasan vezeti
– mondta el az ügyészség hivatalos oldalára feltöltött videóban Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyésze, aki megerősítette: például ha megiszom egy sört a kocsmában, a jogszabályok szerint utána már nem e-rollerezhetek haza.

Ugyanakkor Sticz Tamás hozzátette, nehezíti az egyes esetek meghatározását, hogy az új elektromos meghajtású eszközökről jelenleg nincs átfogó szabályozás.

A magyar közlekedési jog jelenleg úgy van vele, hogy ilyen állat nincs

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– fogalmazott a Győri Járási Ügyészség ügyésze. A szakember arra azonban figyelmeztetett, ha valakit ittas vezetésért elítélnek, el kell tiltani a járművezetéstől. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy az adott jármű vezetéséhez nem kell vezetői engedély, de a vége mégis az lesz, hogy az ittas vezetőt eltiltják a közúti járművek vezetésétől. Magyarországon 2008 májusától él a zéró tolerancia, amely drasztikusan lecsökkentette az ittasan okozott közúti balesetek számát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem