Fotó: MÁV

Fontos változások lépnek életbe az ünnepek alatt: így változik a MÁV és a Volán menetrendje

2021. december 24. 12:09

Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható. A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV – az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét.

A MÁV-START vonatai karácsonykor a következők szerint közlekednek:

  • december 23-án a pénteki napra,
  • december 24-én a szombatra,
  • december 25-én az ünnepnapra,
  • december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint.

A budapesti elővárosi vonalak többségén feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, a személy- és gyorsított vonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak:

Az esztergomi és a veresegyházi vonalon tavaly a két ünnep között hétvégi menetrend volt érvényes, idén a megszokott munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, viszont az S76-os vonatok egész nap csak óránként járnak.

Idén év végén a martonvásári Z30-as és a százhalombattai S40-es betétjáratok is közlekednek az utolsó munkahéten. A Budapest–Vác–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról délután és este minden megszokott G70-es vonat jár és reggel a főváros felé is minden munkanapi vonat indul Szobról, illetve Vácról. Az S70-es váci vonatok december 24-én, 25-én, 26-án és január 1-jén ritkábban, csak óránként indulnak.

A hatvani vonalon reggel a főváros irányába az év végi munkanapokon is a most bevezetett sűrű járatkövetést biztosítják, viszont délután és este néhány elővárosi vonat kimarad a menetrendből. A ceglédi vonalon év végén is félóránként indulnak délután a Z50-es vonatok a Nyugati pályaudvarról.

A Budapest-Újszász vonalon az utolsó munkahéten a Keleti pályaudvar és Sülysáp közötti S60-as vonatok viszont ritkábban, óránként közlekednek.

Várhatóan sokan kelnek útra vonattal is, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az automatákat, és 10 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Az önkiszolgáló csatornákon történő jegyvásárlás nem jár személyes érintkezéssel, az ilyen módon történő jegyvásárlással az utasok csökkenthetik a fertőzés kockázatát is. A megújult Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kiemelt, frekventált vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy-fogyásától függően. December 23-án, 24-én, 26-án és 31-én, valamint január 2-án és 3-án járatonként 1-4 kocsival többel közlekednek az InterCity vonatok a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon, a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza-Záhony, a Budapest–Szolnok–Békéscsaba, a Budapest–Pécs vonalon, továbbá a dél-balatoni vonalon a nagykanizsai és keszthelyi, a Budapest–Győr–Sopron, illetve Szombathely közötti InterCity-k, valamint a Göcsej és Bakony InterCity-k Zalaegerszeg és Szombathely felé. Továbbá többlet kocsikkal közlekednek egyes sebesvonatok Budapest és Tapolca között is. December 23-án a Pécsről Szombathelyre 14:17-kor és a Szombathelyről Nagykanizsára 19:03-kor induló Pannónia InterRégió vonatok két motorvonat-egységgel közlekednek.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 23-án 10 órától január 2-án éjfélig vehetik igénybe.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 21-én munkanapon és a hét utolsó iskolai előadási napján, 22-én tanítási szünetes munkanapon, 23-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste napján a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok, egyes járatok azonban nem közlekednek. December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok, egyes esetekben szintén korlátozásokkal.

December 27. és 31. között a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei, ezen belül hétfőn a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben. Január 1-jén, újévkor munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok. Szilveszter és újév napján egyes járatok nem közlekednek.

Január 2-án a hét első iskolai előadási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 3-án, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm