Figyelmeztet az erdőrendészet: nagy árat fizethetnek a kirándulók egy ilyen fotóért

Figyelmeztet az erdőrendészet: nagy árat fizethetnek a kirándulók egy ilyen fotóért

2021. július 5. 08:15

A nyár beköszöntével egyre többen merészkednek ki a földekre, erdőkbe, ahol rendszeresen láthatunk magasleseket is. Nem csak a profi, de az amatőr fotósok is gyakran elcsábulnak és másznak fel az építményekre, hogy elkészítsenek egy-egy jó fotót. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen les értéke több százezer forint is lehet, rongálódás esetén pedig feljelentés és bírság is jár az elkövetőnek.

Hogy milyen szabályok szerint használhatjuk a leseket? Ennek járt utána a HelloVidék.
 
A lesek különböző kivitelezésben készülhetnek, lehetnek nyitottak, zártak, alacsonyabbak, magasabbak, ezt a helyszín adottságai, a rendelkezésre álló építőanyagok és a lest építők egyéni elképzelése határozza meg. Mint mondja, a les értéke a korától, a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségétől, valamint a mérettől függően tág határok között mozog kb. 50 000 forinttól több százezer forintig.

A magaslesre bárki felmászhat saját felelősségére, ahol külön nem tiltják azt (van, ahol táblát tesznek ki van, ahol le is van lakatolva a zárt les ajtaja), de a vadász megérkezésekor a lest el kell hagyni, mert különben a jogszerűen folytatott vadászati tevékenységet akadályozzák, amely miatt bírság szabható ki. Természetesen a lest rongálni, azon szemetet hagyni tilos

- hívta fel a figyelmet Pető Zoltán, az Országos Magyar Vadászkamara, Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének titkára.

Egy erdőfelújítás, vagy egy mezőgazdasági terület védelmét hosszabb távon kell biztosítani, így erre a célra állandósított vadászleseket helyeznek ki, melyeket akár tetővel is ellátnak. Állandósított magasleseket találhatunk továbbá az erdőben kialakított szóróhelyek mentén.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezektől eltérően a mobil vadászlesek egy személy számára kényelmesek, könnyen mozgathatóak, gyorsan áthelyezhetőek attól függően, hogy éppen hol van rájuk szükség. Értékük a 100 000 forinttól, akár 300-400 000 forintig terjed. Rongálásuk esetén a vadgazdálkodó a rendőrség felé tesz feljelentést, a büntetés mértékének megállapítását így a hivatalos szervek végzik.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?