12 °C Budapest
Csak ne panaszkodj! Még a szlovákoknál is drágább az élet

Csak ne panaszkodj! Még a szlovákoknál is drágább az élet

2017. február 21. 17:00

Aki lakhelyet vált, annak nem az lesz az elsődleges szempont, hogy az adott országba mennyibe kerül a repülőjegy. Költségek szempontjából sokkal fontosabb, hogy mennyiért lehet lakást bérelni, bevásárolni a szupermarketben, tehát összességében mennyibe kerül az élet az adott országban. Egy friss elemzésből most kiderült, hogy melyik az az ország, ahová csak nagyon magas fizetésért érdemes költözni.

A MoveHub vállalat elkötelezett amellett, hogy segítse azokat az embereket, akik külföldre szeretnének költözni. Egyik új felmérésében összegyűjtötte, hogy melyik országokban a legdrágább az élet. Az értékelés során egy sor költséget számba vett, például az élelmiszer árát, a közlekedést, a közüzemi számlákat, az éttermi árakat és a lakás bérlés költségeit. Ezek alapján összeállítanak egy indexet, aminek a viszonyítási pontja egy közismerten drága város, New York.

Tehát New York index száma 100 pont, ehhez viszonyítják a többi ország pontszámát. Ha 100 alatt van, akkor ott olcsóbb az élet, mint New Yorkban. Az USA egyébként a 15. a listán (58,59 ponttal), mert ugyan vannak nagyon drága várossai, mint New York, vagy Los Angeles, a kisebb városokban viszont jól olcsóbb az élet. Az Egyesült Királyság 51,03 pontot ért el, ezzel a 29. helyen áll a legdrágább országok listáján.

Magyarországnak 20 pontot sem sikerült elérnie, így nálunk olcsóbb az élet, mint szlovák vagy szlovén szomszédainknál, az osztrákokat pedig meg sem közelítjük a megélhetési költségek alapján.

Forrás: MoveHub

10. Luxemburg

A világ leggazdagabb nemzetei között is toplistás Luxemburg, így érthető, hogy a megélhetési költségek is igen magasan vannak. A világ legdrágább országai listáján a 10. helyen áll, és 64,18 pontot szerzett.

9. Katar

A jól képzett munkaerőt a tengerentúlról, nagyon jó fizetéssel csábítja magához Katar. A magas fizetéseknek viszont jóval kisebb a vásárlóerejük az arab országban, ugyanis elég magasak a megélhetési költségek. 68,06 pontszámmal a kilencedik.

8. Egyesült Arab Emírségek

Úgy emlegetik az országot, mint a gazdagok otthon. Ráadásul olyan közismerten drága városai vannak, mint Dubai és Abu Dhabi. 68,39 pontot kapott.

7. Bahamák

A Karib-tenger országainak ugyanaz a problémával kell megküzdeniük, mint a szigetországok többségének: az import jóval felülmúlja az exportot, ami erősen felveri az árakat. 73,63 ponttal lett a 7. legdrágább ország.

6. Norvégia

A skandináv országok közismerten drága helyek, és ez alól Norvégia sem kivétel. Átlagosan egy egyszobás lakás bérleti költsége 925 font havonta, ami 334 850 forint (362 forintos árfolyamon). 74,47 pontot ért el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

5. Szingapúr

Egyetlen korsó sör 8,50 fontba kerül, ami 362 forintos árfolyamon számolva több mint 3000 forint. És ez csak egy tétel, ami mutatja, hogy mennyire drága Szingapúrban élni. 76,57 ponttal lett az ötödik.

4. Izland

Az egyik legnagyobb problémája Izlandnak, hogy nagyon kevés ott a termékeny talaj, ezért rengeteg élelmiszert kénytelen importálni, ami rendesen felveri a költségeket. A negyedik helyet 80,47 pontszámmal szerezte meg.

3. Hong Kong

Közismerten drága Hong Kong, zsúfolt a város, a lakások általában mind kicsik, és drágák. 81,93 pontot kapott.

2. Svájc

Tiszta környezet, jó egészségügy, szuper infrastruktúra - ezek miatt gyakran állítják, hogy Svájcban a legjobb élni. Mindennek viszont ára van, és ugyan lehet, hogy ebben az országban a legjobb az élet, Európát tekintve itt a legdrágább is. 90,68 pontszámot kapott.

1. Bermuda

Az első helyen Bermuda áll 126,34 ponttal. Az Atlanti-óceán adóparadicsoma Bermuda, és hivatalosan is a világ legdrágább országa. Sőt, az ország fővárosa Hamilton a legdrágább város a Földön.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06