16 °C Budapest

Lecsapni készül az unión kívülről behozott külföldi rendszámos autókra a VPOP

2009. október 8. 17:32

Megelégelte a Vám- és Pénzügyőrség az egyre szaporodó az Európai Unión kívülről vámmentesen behozott autókat. Nem elég csupán az autó használatára szóló tulajdonosi felhatalmazással rendelkezni, az autót nyújtó cég országában kell dolgozni ahhoz, hogy a vámhatóság tájékoztatása nélkül közlekedhessünk az unión kívüli céges autónkkal a hazai utakon.

A közösségi vámjogszabályok lehetőséget adnak az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező gépjárművek ideiglenes behozatalára. A közösségi szabályok értelmében a Közösségen kívül letelepedett személy a tulajdonában lévő gépkocsit legfeljebb 6 hónap időtartamig írásbeli bejelentési kötelezettség, illetve vámbiztosíték nyújtása nélkül behozhatja a Közösség vámterületére és ki is viheti anélkül, hogy erről vámokmányt kellene kitölteni. Például: a Szerbiában élő természetes személy turistaként Magyarországra érkezik és hozza magával a tulajdonában lévő, szerb rendszámmal rendelkező gépjárművét.

A Közösségben letelepedett, de valamely Európai Unión kívüli országban dolgozó személy a munkáltató által részére biztosított az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező gépjárművet ugyancsak bejelentési és vámbiztosíték-nyújtási kötelezettség nélkül behozhatja a Közösség területére, amennyiben a gépjármű használatáról a munkaszerződése rendelkezést tartalmaz. Például: Magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező természetes személy Svájcban dolgozik és hazautazása céljából munkáltatója rendelkezésére bocsát egy svájci rendszámmal rendelkező gépjárművet, melynek magáncélra történő használatáról a munkaszerződésben rendelkeznek.

A közösségi vámjogi szabályozás ugyanakkor nem teszilehetővé, hogy a Közösségben letelepedett személy az Európai Unión kívüli országban bejegyzett gazdasági társaság felhatalmazása alapjánvámárunyilatkozat kitöltése és vámbiztosíték nyújtása nélkül hozza be a tagállamok területére az e társaság tulajdonában álló, az Európai Unión kívül forgalomba helyezett gépjárművet abban az esetben, ha az érintett személy ténylegesen nem az Európai Unión kívüli országban dolgozik. A gépjárművek ebben az esetben kizárólag a vámhatóság felé történő írásbeli bejelentési kötelezettség, valamint vámbiztosíték nyújtás mellett hozhatók be a Közösség vámterületére. Például: Egy Liechtensteinben alapított gazdasági társaságnak magyar lakcímmel rendelkező személy a tulajdonosa, aki nem Liechtensteinben dolgozik. A társaság vezető testülete felhatalmazást ad a liechtensteini rendszámú gépjármű használatára, azonban ezt a közösségi jogszabályok kizárólag írásbeli bejelentési kötelezettség és vámbiztosíték nyújtása mellett teszik lehetővé.

A vámhatóság tevékenysége során folyamatosan ellenőrzi a fentiekben rögzített feltételek meglétét, és amennyiben azok hiányát tapasztalja, úgy mérlegelési lehetőség nélkül köteles a szükséges intézkedéseket bevezetni - szól a vámhatóság közleménye.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17