6 °C Budapest

Lecsapni készül az unión kívülről behozott külföldi rendszámos autókra a VPOP

2009. október 8. 17:32

Megelégelte a Vám- és Pénzügyőrség az egyre szaporodó az Európai Unión kívülről vámmentesen behozott autókat. Nem elég csupán az autó használatára szóló tulajdonosi felhatalmazással rendelkezni, az autót nyújtó cég országában kell dolgozni ahhoz, hogy a vámhatóság tájékoztatása nélkül közlekedhessünk az unión kívüli céges autónkkal a hazai utakon.

A közösségi vámjogszabályok lehetőséget adnak az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező gépjárművek ideiglenes behozatalára. A közösségi szabályok értelmében a Közösségen kívül letelepedett személy a tulajdonában lévő gépkocsit legfeljebb 6 hónap időtartamig írásbeli bejelentési kötelezettség, illetve vámbiztosíték nyújtása nélkül behozhatja a Közösség vámterületére és ki is viheti anélkül, hogy erről vámokmányt kellene kitölteni. Például: a Szerbiában élő természetes személy turistaként Magyarországra érkezik és hozza magával a tulajdonában lévő, szerb rendszámmal rendelkező gépjárművét.

A Közösségben letelepedett, de valamely Európai Unión kívüli országban dolgozó személy a munkáltató által részére biztosított az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező gépjárművet ugyancsak bejelentési és vámbiztosíték-nyújtási kötelezettség nélkül behozhatja a Közösség területére, amennyiben a gépjármű használatáról a munkaszerződése rendelkezést tartalmaz. Például: Magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező természetes személy Svájcban dolgozik és hazautazása céljából munkáltatója rendelkezésére bocsát egy svájci rendszámmal rendelkező gépjárművet, melynek magáncélra történő használatáról a munkaszerződésben rendelkeznek.

A közösségi vámjogi szabályozás ugyanakkor nem teszilehetővé, hogy a Közösségben letelepedett személy az Európai Unión kívüli országban bejegyzett gazdasági társaság felhatalmazása alapjánvámárunyilatkozat kitöltése és vámbiztosíték nyújtása nélkül hozza be a tagállamok területére az e társaság tulajdonában álló, az Európai Unión kívül forgalomba helyezett gépjárművet abban az esetben, ha az érintett személy ténylegesen nem az Európai Unión kívüli országban dolgozik. A gépjárművek ebben az esetben kizárólag a vámhatóság felé történő írásbeli bejelentési kötelezettség, valamint vámbiztosíték nyújtás mellett hozhatók be a Közösség vámterületére. Például: Egy Liechtensteinben alapított gazdasági társaságnak magyar lakcímmel rendelkező személy a tulajdonosa, aki nem Liechtensteinben dolgozik. A társaság vezető testülete felhatalmazást ad a liechtensteini rendszámú gépjármű használatára, azonban ezt a közösségi jogszabályok kizárólag írásbeli bejelentési kötelezettség és vámbiztosíték nyújtása mellett teszik lehetővé.

A vámhatóság tevékenysége során folyamatosan ellenőrzi a fentiekben rögzített feltételek meglétét, és amennyiben azok hiányát tapasztalja, úgy mérlegelési lehetőség nélkül köteles a szükséges intézkedéseket bevezetni - szól a vámhatóság közleménye.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem