Lecsapni készül az unión kívülről behozott külföldi rendszámos autókra a VPOP

2009. október 8. 17:32

Megelégelte a Vám- és Pénzügyőrség az egyre szaporodó az Európai Unión kívülről vámmentesen behozott autókat. Nem elég csupán az autó használatára szóló tulajdonosi felhatalmazással rendelkezni, az autót nyújtó cég országában kell dolgozni ahhoz, hogy a vámhatóság tájékoztatása nélkül közlekedhessünk az unión kívüli céges autónkkal a hazai utakon.

A közösségi vámjogszabályok lehetőséget adnak az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező gépjárművek ideiglenes behozatalára. A közösségi szabályok értelmében a Közösségen kívül letelepedett személy a tulajdonában lévő gépkocsit legfeljebb 6 hónap időtartamig írásbeli bejelentési kötelezettség, illetve vámbiztosíték nyújtása nélkül behozhatja a Közösség vámterületére és ki is viheti anélkül, hogy erről vámokmányt kellene kitölteni. Például: a Szerbiában élő természetes személy turistaként Magyarországra érkezik és hozza magával a tulajdonában lévő, szerb rendszámmal rendelkező gépjárművét.

A Közösségben letelepedett, de valamely Európai Unión kívüli országban dolgozó személy a munkáltató által részére biztosított az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező gépjárművet ugyancsak bejelentési és vámbiztosíték-nyújtási kötelezettség nélkül behozhatja a Közösség területére, amennyiben a gépjármű használatáról a munkaszerződése rendelkezést tartalmaz. Például: Magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező természetes személy Svájcban dolgozik és hazautazása céljából munkáltatója rendelkezésére bocsát egy svájci rendszámmal rendelkező gépjárművet, melynek magáncélra történő használatáról a munkaszerződésben rendelkeznek.

A közösségi vámjogi szabályozás ugyanakkor nem teszilehetővé, hogy a Közösségben letelepedett személy az Európai Unión kívüli országban bejegyzett gazdasági társaság felhatalmazása alapjánvámárunyilatkozat kitöltése és vámbiztosíték nyújtása nélkül hozza be a tagállamok területére az e társaság tulajdonában álló, az Európai Unión kívül forgalomba helyezett gépjárművet abban az esetben, ha az érintett személy ténylegesen nem az Európai Unión kívüli országban dolgozik. A gépjárművek ebben az esetben kizárólag a vámhatóság felé történő írásbeli bejelentési kötelezettség, valamint vámbiztosíték nyújtás mellett hozhatók be a Közösség vámterületére. Például: Egy Liechtensteinben alapított gazdasági társaságnak magyar lakcímmel rendelkező személy a tulajdonosa, aki nem Liechtensteinben dolgozik. A társaság vezető testülete felhatalmazást ad a liechtensteini rendszámú gépjármű használatára, azonban ezt a közösségi jogszabályok kizárólag írásbeli bejelentési kötelezettség és vámbiztosíték nyújtása mellett teszik lehetővé.

A vámhatóság tevékenysége során folyamatosan ellenőrzi a fentiekben rögzített feltételek meglétét, és amennyiben azok hiányát tapasztalja, úgy mérlegelési lehetőség nélkül köteles a szükséges intézkedéseket bevezetni - szól a vámhatóság közleménye.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?