Kiderült, mi lesz Esterházy Péter mesés örökségének a sorsa: döntöttek az impozáns ingatlanról

Kiderült, mi lesz Esterházy Péter mesés örökségének a sorsa: döntöttek az impozáns ingatlanról

MTI
2024. május 22. 20:14

Alkotóházként működik a jövőben Esterházy Péter író egykori otthona, amelyet a III. kerületi önkormányzat vásárol meg - jelentette be Kiss László, a kerület polgármestere szerdán Budapesten.    

"Ennek az épületnek csodálatos miliője van, ennek az épületnek önálló léte van, és mi őszintén reméljük azt, hogy ez a lét alkotásokban is tetten érhető lesz" - mondta Kiss László a 2016-ban elhunyt író rómaifürdői kertjében tartott sajtótájékoztatón, kiemelve: az épületet emlékház mellett alkotóházzá alakítják át, ahol magyar és külföldi írók is dolgozhatnak.

Arról beszélt, hogy a III. kerületi önkormányzat és az Esterházy-család hagyományosan jó kapcsolatban áll, és számos programjuk kötődik az Esterházy-örökséghez, amely különösen fontos számukra. Felidézte: amikor megkereste a család azzal, hogy adjanak jövőt a nagy múltú épületnek, és hozzanak létre alkotóházat, akkor közös gondolkodásba kezdtek, amelybe bevontak a család mellett olyan értelmiségieket is, akik kötődnek az íróhoz és akiknek fontos a magyar irodalom ügye, pártolása.

Elmondta, hogy tervük úgy válik valóra, hogy Dragomán György író és a kerület díszpolgára, Vámos Miklós író által létrejön egy alapítvány a magyar irodalom segítésére, és ez biztosítja a szakmai hátteret az emlékház működéséhez. Terveik szerint az önkormányzat megvásárolja az Emőd utcai ingatlant, és az alapítvánnyal közösen működteti benne az alkotóházat.

Kiss László történelmi jelentőségű lépésnek nevezte, hogy az önkormányzat összefog az alkotókkal és a családdal, így az épületnek nemcsak elképesztő múltja, jelene, hanem jövője is lesz. Esterházy Marcell, a család képviseletében elmondta: örülnek az önkormányzattal létrejött megállapodásnak, régi vágyuk volt, hogy az épületből, ahol több mint 40 évig alkotott és élt családjával édesapja, alkotóház legyen, és a nagyobb közösségnek tegyen szolgálatot.

Hozzátette, hogy tervük az volt, hogy korábbi otthonuk ne csupán múzeum, hanem továbbra is aktív, alkotó munkával teli hely legyen. Szeretnék, ha nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is érkeznének alkotók, nemcsak írók, költők, hanem fordítók, kutatók is dolgoznának ott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Sok embernek segítse ez a közeg úgy a munkáját, ahogy apámnak segített az alkotásban" - mondta, hozzátéve: meghatározó volt számára, hogy Rómaifürdőn lakik, az elmúlt hetven évben a család története és Rómaifürdő erősen összefonódott, a család több tagja ott él most is.

Dragomán György író elmondta, hogy két barátjával, Vámos Miklós és Daniel Kehlmann íróval közösen határozták el, hogy megpróbálnak tenni azért, hogy a házban az alkotás folyamata ne érjen véget, ezért hárman alapítványt hoznak létre, amely bejegyzés alatt áll. Majd felidézte amikor felvetődött egy olyan alkotóház létrehozásának ötlete, ahol tovább él Esterházy Péter öröksége, azt érezte, az író iránti szeretet olyan sokakat mozgósít, hogy megvalósulhat ez az álom.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem