Aspic meat in a white plate on the table. Food on a black background

Ezek a legbizarabb magyar ételek: tényleg jobb, ha nem is tudjuk, hogy mit kóstolunk meg?

2024. január 19. 08:33

A világ összes kultúrájában, így Magyarországon is fellelhetünk ikonikus ételeket, amiket még a nemzeti ételeink legnagyobb rajongóit is megosztja. A HelloVidék most összeszedte a legfurcsább magyar ételeket.

Bár a magyar konyha esetében nem kell attól tartanunk, hogy egy szemgolyót meglátunk, vagy egy pénisz fog a borunkban úszkálni, azért a hazai szokások is tartogatnak meglepetéseket.

A furcsaságok sorát kezdjük a helyi alapanyagokkal. Egy nyugat-európai utazó szemszögéből már a túró is bizarr alapanyagnak tűnhet, pláne, ha édes süteményben vagy tésztán fogyasztjuk (nekik a túró, már ha egyáltalán létezik az adott országban, a sajtok közé tartozik). A túró a magyarok mellett a szláv népek nagy kedvence, azonban, míg innentől keletre heti rendszerességgel fogyasztott alapanyagnak számít, addig a németek még csak nem is ismerik.

De a külföldiek sokszor értetlenül állnak a főzelékek előtt is: sokan nem tudják értelmezni őket se nem leves, se nem köret mivoltukból kifolyólag, pláne, ha még a feltétet is furcsállják. Ugyanígy nehezen értelmezhető a szemszögükből például a tejbegríz, a grízes tészta vagy a mákos tészta is (az olaszok elképzelhetetlennek tartják, hogy egy pastát édes feltéttel egyenek). Szintén bizarrnak találhatják az előételként fogyasztandó édes gyümölcsleveseket is, aminek szerintük a menüsor végén lenne a helye.

De az alapanyagok terén sincs miért szégyenkeznünk. A sertés- vagy marhapörkölt ugyanis csak egy fajtája a pörköltjeinknek, hiszen a színhúsnál jóval érdekesebb alapanyag a kakashere vagy a sertésköröm. De ide sorolhatjuk még a pacalt is, valamint a nyelv is a furcsább magyaros ételek közé tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm