2 °C Budapest
Allan Gardens is a park and an indoor botanical garden with six greenhouses comprising over 16,000 square feet. The indoor conservatory features colourful plants and flowers from around the world. The colourful seasonal plants supplement the permanent plant collection of botanical importance since 1858. The conservatory boasts the Palm House (1909) modelled after similar structures in the United States and England.

Óriási bajban a legendás pesti intézmény: ők is bezárnak a rezsiemelés miatt?

2022. szeptember 27. 15:31

A három üvegházból egyet várhatóan be fognak zárni, és az abban lévő növényeket át fogják vinni máshová.

A működőképesség határára szorította a Füvészkertet Orlóci László igazgató szerint az energiaárak radikális emelkedése – írta a Józsefváros Újság. Orlóci szerint egyelőre az sem látszik, hogy mit tudnak kezdeni a hirtelen jött áremelkedéssel.

A Füvészkert hivatalosan az ELTE alá tartozik, a lap pedig arról írt, hogy a kert vezetése egy olyan javaslatot tett le az egyetem vezetése elé, amely a teljes gazdálkodási rendszert gondolná újra tíz évre szólóan. Az új rendszer felállításáról még tárgyalnak a felek, és úgy tűnik, meg is fognak tudni állapodni, viszont ez sem old meg mindent.

Az energiaárak miatt ugyan a látogatási időt nem tervezik kurtítani, viszont valamit kezdeniük kell a trópusi növények fűtésével. A jelenlegi tervek szerint egy növényházat a háromból le fognak zárni, és a megmaradtak egyikébe hordják össze a hőigényes trópusi növényeket, hogy spórolni tudjanak a fűtésen. Így viszont nagyon zsúfolt lesz az egyik növényház, olyannyira, hogy nem is lehet majd benne sétálni. Kívülről azonban így is megtekinthető maradna az épület. A növényházakat emellett egy plusz fóliasátorral is izolálni fogják, valamint valamennyire a hőmérsékletet is csökkentik majd, de Orlóci szerint ez nem mehet egy bizonyos szint alá, hiszen akkor elpusztulnak a növények.

Orlóci azt mondta, hogy a közintézmények és a kiemelt nemzeti gyűjtemények veszélyben vannak az energiaárak elugrása miatt.

Elmondása szerint jelenleg még az ELTE kancellárja sem tudja, hogyan lehet megoldani az egyetem összes kampuszának fűtését, a Füvészkertben pedig ráadásul szénszünetet és online oktatást nem lehet elrendelni. Az igazgató azt mondta, vannak arra elképzelések, hogyan vészeljék át a következő időszakot, de ez a tél nagyon nehéz lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 47. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/47. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 48. héten 600 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?