2020. január 25. szombat Pál

Ezt rengeteg szülő elrontja: a gyerek élete végéig ihatja a levét


A zsebpénz a szakértő szerint az egyik első és legfontosabb eszköze a pénzügyi nevelésnek, tehát érdemes tudatosan és főleg rendszeresen adni a gyermekeknek, ha azt szeretnénk, hogy pénzügyileg stabilan álló felnőtt legyen belőle. Ám nem mindegy, miképp érkezik az a pénz. Ma még sokan félnek, ha utalják, a gyerek sosem tanulja meg a pénz valódi értékét. Szakemberek szerint azonban ezek alaptalan félelmek.

Egyes felmérések szerint manapság már minden harmadik szülő digitálisan fizet zsebpénzt, azaz egyenesen a csemete bankszámlájára utalja. A 14 évnél fiatalabb gyermekek körében ez az arány még magasabb - leglábbis Európa nyugati felén.

Itthon azonban még nem tartunk itt. A zsebpénz kérdésével a Pénzcentrum is foglalkozott már számos alkalommal, tavaly például arról kérdeztük meg olvasóinkat, ők mennyi pénzt adnak a gyermekeik kezébe. Több mint kétezren válaszoltak. Ahogy az az arányokból kiderül, a kérdésünkre válaszoló magyar szülők pontosan egyharmada 33 százaléka soha, vagy csak alkalmanként, rendszertelenül ad a gyerek kezébe pénzt, amit belátása szerint költhet el. A Pénzcentrum kérdésére a válaszadók 19-19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 500 és 1000, illetve 5000 forintnál kevesebbet ad rendszeresen, míg 12 százalék 500 forintot vagy annál kevesebbet hetente, illetve 18 százalék 5000 forintnál is többet havonta.

De ahogy a szakértőtől megtudtuk, nem is az összeg a fontos, azt mindenki a saját pénztárcájához képest határozza meg, sokkal inkább a rendszeresség és a kiszámíthatóság. Ha azonban nem kap pénzt, sosem fogja megtanulni beosztani, és meglehet, hogy felnőttként egy életen keresztül kínlódni fog a saját pénzügyeivel.

Utaljak vagy ne utaljak?

Persze nem csak az összeg, a mód is számos kérdést felvet. Ami a digitális zsebpénz mellett szól, az a kényelem, a biztonság, és nem utolsó sorban, így játszva megtanulhatják a legkisebbek a bankolás szabályait.

A készpénz nélküli fizetések sokkal könnyebbé teszik az életet, ugyanakkor a digitális világban könnyű lehet megfeledkezni a pénz értékéről: különösen akkor, ha a gyerek néhány kattintással elszórhatja

- mondta ez az Independentnek Clint Wilson, pénzügyi szakember, majd hozzátette, semmi sem indokolja, hogy féljünk a készpénz nélküli fizetésektől, nincs okunk "megvédeni" tőle a gyermekeinket. Inkább minél korábban vezessük be őket a digitális pénzügyek világába. A számítógépek világában kinek jutna eszébe megtanítani a gyereket írógépet használni?

A bankok már igyekeznek fiatalkorban megfogni az ügyfeleket, hiszen a diákszámlát nyitó ügyfél jó eséllyel a későbbiekben, dolgozó évei alatt is a bank ügyfele marad. Egy jól belőtt diákszámla tehát be tudja vonzani az ügyfeleket, aki később kifizeti a drága banki költségeket - mert a hagyományos számláknak viszont néha borsos ára van.

Találd meg a legjobb ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A diákszámlák között elsősorban nem a költségek között vannak különbségek, hiszen a bankok a speciálisan diákok számára ajánlott bankszámláknál a díjakat jellemzően minimalizálják. Érdemes azért odafigyelni az ajánlatokra: bár a számlavezetési díjat a legtöbb bank elengedi, egyéb költségek tekintetében lehet különbség a bankok között - bár diákszámlák esetén ez inkább pár száz, mint párezer forint. Korábban összehasonlítottuk az összes diákszámla ajánlatot, melyből az derült ki, inkább aszerint érdemes dönteni, hogy a diákszámla után mely banknál szeretne majd bankolni a fiatal.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS