31 °C Budapest
betörő kinyitja a ház hátsó ajtaját

Indulhat a nyári bűnözési hullám: így adnak zöld utat a betörőknek a magyarok 2024-ben

2024. június 18. 10:00

A nyári időszakban gyakran megnövekszik a betörések száma. A nyaralni indulók üresen hagyott otthonai könnyű prédának bizonyulhatnak a bűnözőknek. Megnéztük, hogy az ország mely területein a legsúlyosabb a helyzet és utánajártunk mit és hol keresnek a betörők, illetve hogyan előzhetjük meg a bajt.

Már az év első napja eseménydúsan indult és elsején rögtön lebukott 2024 egyik legügyetlenebb betörője. A rendőrség közlése szerint a bűnöző több mint 7 millió forintot, egy aranykarláncot, egy pár női bakancsot, illetve egy pár női cipőt is elvitt. Az elkövetőt azonban hamar megtalálták, mivel a bejárati ajtó mellett felejtette a sáros csizmáját.

Valószínűleg nem a január 1-i eset miatt, de az elmúlt öt év tendenciája alapján a lakásbetörések gyakorisága évről évre csökken.

A lezárt eljárások statisztikáiból kiderül, hogy 2019 első hat hónapjában 3812 betörés volt Magyarországon, majd ez a szám 2023 első felében már 2344-re csökkent.

A Police.hu oldalán található térkép funkcióval az elmúlt 30-60 nap bűnügyi adatait elemezhetjük. Az országos eloszlás a lakásbetöréses bűnesetekre vetítve az alábbi módon alakult 2024.március 16. és május 15. között:

A térkép szerint a vizsgált időszakban Budapest mellett, Heves vármegye, Nógrád vármegye, illetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegye térségében fordult elő a legtöbb betörés. Amit még megfigyelhetünk, hogy az ország nyugati részén jóval kevesebb esetet számolhatunk össze, mint a Dunától keletre.

A lakásbetörések gyakoriságát egy hőtérképen is megnézhetjük, amely talán még szemléletesebben mutatja meg a bűntények szempontjából legkoncentráltabb lokációkat.

A következő időszak a betörők egyik kedvence, hiszen a vakációzó, utazgató lakástulajdonosok távozásával sok ház áll üresen. A bűnözők kifigyelve a felügyelet nélkül maradt ingatlanokat a nyári napokon könnyebben találhatnak potenciális célpontot.

Az elkövetők jellemzően készpénzt, értékpapírokat, ékszereket, műszaki cikkeket és művészeti alkotásokat tulajdonítanak el az ingatlanokból

- válaszolta kérdésünkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen ingatlantípusokat szemelnek ki leginkább a betörők. Már az Országos Kriminológiai Intézet közreműködésével 2014-ben elkészített vizsgálat is kimutatta, hogy a kikérdezett bűnözők 68,3 százalékban a különálló családi házakat említették. A Növekedés oldalán közölt adatok szerint az utolsó 2023-as számok alapján is a lakóházas betörések voltak a leggyakoribbak. Közel háromszorosa volt a házaknál mért adat a lakásokra vonatkozóénak.

Szembetűnő lehet, hogy a lakásos esetek csökkentek legnagyobb mértékben 2021 és 2022 között. A sok lakásos társasházak és a biztonságtechnikai eszközökkel egyre jobban felszerelt otthonok kockázatos helyszínek az elkövetőknek.

Hatékony védelem?

Megkérdeztük az ORFK szakembereit, hogy érdemes-e drága riasztórendszerekre és biztonsági ajtókra költeni. Elmondták, hogy a legtöbb betörő az ajtón vagy az ablakon jut be az ingatlanokba, ezért a nyílászárók védelme a legfontosabb.

Célszerű mechanikai védelemmel ellátni minden olyan nyílást, amelynek nagysága akkora, hogy egy vékonyabb testalkatú ember átférhet rajta. Az erős, szakszerűen beépített rács megfelelő mechanikai védelmet nyújt, de a fémredőnyök, valamint a törésgátló biztonsági fóliák is jelentős visszatartó erővel bírhatnak”

– fogalmaztak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hangsúlyozták, hogy a legfontosabb a nyílászárók zárása, de hasznos lehet a stabil, 40-50 mm-es keményfából, vagy fémből készült – ablak nélküli – bejárati ajtó használata, minimum két biztonsági zárral ellátva. Ennél is hatékonyabbnak tartják a több ponton záródó ajtózárakat vagy az úgynevezett biztonsági ajtókat.

Az ajtókat kiemelés és feszítés ellen is biztosítani kell, a (cilinder-, mágnes-) zárbetéteket védőpajzzsal kell ellátni, így megakadályozhatjuk azok feszítését, törését”

– mondták.

Az ORFK szerint betörés esetén hasznos lehet a biztonsági videokamera beszerelése is, mivel az elkövetőről rögzített kép a büntetőeljárásban és a bírósági eljárásban bizonyítékként felhasználható.

Mire figyeljünk, ha nyáron üres a ház?

Az ORFK javaslata, hogy nyaralás előtt jelezzük szomszédjainknak, rokonunknak, hogy meddig leszünk távol, és kérjük meg őket a postaláda kiürítésére. A nyaralás idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető.

Hozzáfűzték, hogy idegenekkel soha ne közöljük, hogy mikor nem leszünk otthon, ne tüntessük fel címünket a kulcstartón, illetve kerüljük a nyilvános, social media felületeken a tartózkodási helyünk közlését. Fontos az is, hogy a lakáskulcsukat ne rejtsük el az ajtó közelében található rejtekhelyekre (lábtörlő, villanyóraszekrény). A teknősszobrok, illetve az óriási kaspók kövei közé rejtett kulcsok ideje lejárt.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha hazaérkezéskor betörés nyomait észlelik, ne menjenek be a lakásba. Előfordulhat, hogy a betörő még mindig a lakásban lehet és nem kizárt, hogy menekülése érdekében fizikai erőszakot fog alkalmazni”

– mondta a Pénzcentrum kérdésére az ORFK.

Ha bemegyünk a lakásba, akkor a betörő által hátrahagyott nyomokat megváltoztatjuk ezzel jelentősen megnehezíthetjük a rendőrség munkáját. A legfontosabb teendő, hogy a legrövidebb időn belül értesítsük a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon a rendőrséget.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem