9 °C Budapest
Delicious artisanal whole smoked slab bacon on a cutting block.

Ezzel a hozzávalóval verhetetlen lesz minden étel: könnyebb vele főzni, mint a legtöbb háziasszony hinné

2023. február 5. 11:01

Bacon igazi joker a konyhában. Segítségével egy egyszerű ételt is gazdagabbá, tartalmasabbá, laktatóbbá varázsolhatunk. A tökéletes füstös húsos, de nem zsíros ízélményhez viszont ügyelnünk kell arra, hogy minőségi alapanyaggal dolgozzunk, illetve, hogy megfelelő módon készítsük a császárszalonnát. Íme néhány jó tanács, hogy hogyan süssük, mivel párosítsuk, hogy igazi komfortot adó tésztaétel kerekedjen belőle.

A bacont általában serpenyőben sütjük ropogósra, ilyenkor jó ha hideg serpenyőben kezdjük el sütni, máskülönben még azelőtt rágóssá válik, mielőtt a zsírja kiolvadna. Fokozatosan emelkedő hőfokon sütve a zsír lassan olvad ki, aminek köszönhetően egyenletesen sült, ropogós szalonnát kapsz majd. Sütőben sütve kicsit hosszabb ideig tart, mintha a tűzhelyen pirítanád, de jóval ropogósabb textúra érhető el. Érdemes kipróbálni a mikróban is, 4-5 percre közepes erősségen papírtörlőre fektetve sütni.

Serpenyős sütésnél a bacon pirításával kezd a főzést, majd a ropogós császárszalonnát kivéve az edényből dúsítsd a bacon zsírját egy vajjal. Ezen az alapon készítsd el a tésztát kísérő hozzávalókat vagy szószt. A bacon zsírja füstös, húsos ízt ad a többi hozzávalónak is, a vaj pedig a krémességével járul hozzá a fogáshoz.

Milyen bacont használjunk?

„Ha a legjobb terméket szeretnénk vásárolni, ügyeljünk rá, hogy adalék- és színezékmentes opciót válasszunk, lehetőség szerint olyat, ami csak a sótól és a bükkfa füstöléstől kap zamatot”- tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

Gomba és bacon

A gombát, sőt lehetőség szerint többféle gomba keverékét a baconnel együtt pirítjuk. Sót, borsot és egy kanál zöld pestot adunk hozzá. A krémes állagot vaj és egy kis tészta főzővíz hozzáadásával is elérhetjük, de tejszínnel felöntve az igazi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kelkáposzta és bacon – egy egészségtudatosabb megoldás

Dobjunk a pirított baconhöz először zúzott fokhagymát, kevés chilit és fenyőmagot. Néhány perc alatt pirítsuk össze, majd emeljük fel a hőfokot, és adjuk hozzá a kelkáposztát egy kevéske vízzel, fedjük le, és főzzük 3-4 percig, amíg megfonnyad. Fűszerezzük ízlés szerint és ha teljes kiőrlésű tésztával tálaljuk az extra rostbevitelt is támogatjuk.

Paradicsom, füstölt paprika és bacon

Adjunk a baconhöz a pirítás közben apróra vágott hagymát és füstölt paprika őrleményt. Öntsünk hozzá egy doboz hámozott aprított konzerv paradicsomot, forraljuk fel, és kb. 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik, közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára és ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Szűrjük le a tésztát, és dobjuk össze a mártással. A füstölt oldalszalonna és a paprika teljesen más ízvilágot varázsol a paradicsomból, mint, amit megszoktunk, igazi téli hangulatot ad!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem