15 °C Budapest
Modern apartment buildings, residential district in the city,  13rd district in Budapest, Hungary

Őrület, ami a lakáspiacon folyik: a beeső kereslet is alig fékezte az abszurd drágulást

2023. január 31. 19:33

Jelentősen lassult az áremelkedés üteme a fővárosi újépítésű lakások piacán, de az átlagos négyzetméterár így is átlépte a másfél milliót, míg a legdrágább projektben már 3,9 millió forintért kínálnak egy négyzetmétert.

A tavalyi év negyedik negyedévében mért adatok alapján Budapesten 346 új építésű lakásberuházás van folyamatban, ezekben 27,9 ezer lakás épül. A projektek száma tavaly decemberben 11,3, a lakások száma pedig 5,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – emelte ki Soóki - Tóth Gábor, az Otthon Centrum felmérésről szólva. A lakásállomány 31,7 százaléka, 8,8 ezer lakás tervezett, ami nominálisan megegyezik az egy évvel korábbi értékkel, de arányaiban nézve 1,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A hirdetett lakások száma nominálisan ugyancsak megegyezik az egy évvel korábbi értékkel, de arányaiban szintén 1,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – összegezte a hálózat elemzési vezetője.

A negyedik negyedévben 33 új projekt és nagyjából 1300 lakás jelent meg online felületen. Ezek a számok alacsonyabbak az egy évvel ezelőtti értékekhez képest, amikor is 46 projektben 2500 lakás szerepelt az adatbázisban.

Ugyanakkor tovább nőtt a hirdetett projektek kínálati négyzetméterára: a középérték 1 554 000 Ft/m2, ami jelentős 26,5 százalékos árnövekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. Ám figyelemre méltó változás, hogy a tavalyi III. negyedévhez viszonyítva mindössze 3,5 százalékkal emelkedtek az árak, vagyis a növekedés üteme lassult az utóbbi hónapokban, jelezte a szakember. A városrészek között jelentős árkülönbséget mért az Otthon Centrum, 948 000 – 2 895 000 forint között váltakozik kerületenként az átlagos kínálati négyzetméterár. A legdrágább projekt négyzetméterára 3,9 millió forintra nőtt.

A dobogó alsó fokára az I. kerület 2,63 millióval fér fel, míg a XII. kerület 2,86 millióval a negyedik. A többi kerület ettől az árszinttől jócskán elmarad, mivel a sorban következő VI. kerületben 1,9 millió forint az átlagos négyzetméterár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A többi budai és belvárosi kerületben 1,5 millió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben 1 millió forint körüli négyzetméterárak a jellemzőek. A legolcsóbb kerület továbbra is a XXIII. átlagosan 948 ezer forinttal. Ezen kívül csak a XX. kerületben (974 ezer Ft/m2) nem éri el az átlagos négyzetméterár a millió forintot.

A legtöbb beruházás és lakás továbbra is a XIII. kerületben épül, mely évek óta stabilan tartja magát az első helyen. A 72 projekt és 8,9 ezer épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő és az előző felmérésekhez képest is több, de a kerületben korábban előfordultak ennél magasabb számok is. A városrész eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt, ám a projektek számában a III. kerület beérte és újabban mindkét kerületben 43 beruházás indult el. Lakásszámban azonban a város budai oldalán a XI. kerület vezet 5600 épülő lakással, ami a kerületben folyó több száz lakásos beruházásnak köszönhető: ezt egyetlen kerület sem tudta megközelíteni a Duna ezen oldalán. A legkevesebb projekt és lakás az V. kerületben épül, ahol mindössze egy projektben kínálnak lakásokat, melyet az I. és XVI. kerület követ két-két projekttel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?