17 °C Budapest
Mivel mérjük a fogyasztásunkat? 3 fázisú fogyasztásmérő, digitális fogyasztásmérő és fogyasztásmérő konnektor

Mivel mérjük a fogyasztásunkat? 3 fázisú fogyasztásmérő, digitális fogyasztásmérő és fogyasztásmérő konnektor

2022. szeptember 3. 18:00

Az áram az egyik legdrágább szolgáltatás, éppen ezért mindenképp célszerű arra törekednünk, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszunk belőle – így nem csak a rezsin spórolhatunk, hanem a környezetünket is óvhatjuk, elkerülve a felesleges energiapazarlást. Na de mégis milyen digitális fogyasztásmérő eszközökkel mérhetjük meg a fogyasztásunkat?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a fogyasztásmérő eszközök kapcsán: hogyan működik a földkábeles fogyasztásmérő szekrény, mire jó a 3 fázisú fogyasztásmérő és milyen fogyasztásmérő konnektor használatával tudhatjuk meg pontosan, hogy mennyi áramot használtunk el? A fogyasztásmérő azonosító hol találom?

Hogyan lehet mérni az áramfogyasztást?

Ahogy minden erőforrással, úgy a villamosenergiával is lehet takarékosan bánni – amellett, hogy próbáljuk ésszerű keretek között korlátozni a fogyasztásunkat (nem égetjük feleslegesen a lámpákat, kevesebb elektromos berendezést használunk stb.), célszerű mérni a fogyasztást valamilyen fogyasztásmérő eszközzel. A földkábeles fogyasztásmérő szekrény használata mellett a háztartási elektronikai eszközök egyedi fogyasztását is mérhetjük olyan digitális fogyasztásmérő eszközökkel, mint a fogyasztásmérő konnektor vagy a 3 fázisú fogyasztásmérő. Nézzük, mit érdemes ezekről tudnunk!

Fogyasztásmérő konnektor

A műszaki kereskedésekben számos fogyasztásmérő eszközzel találkozhatunk, ezek között a fogyasztásmérő konnektor az egyik legnépszerűbb termék. A fogyasztásmérő konnektor gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy sima konnektor, annyiban más, hogy méri a rajta keresztül áthaladó áram mennyiségét, így pontosan megtudhatjuk, az adott háztartási eszköz (például egy tévé vagy egy hajszárító) mennyi áramot „eszik” a működése során.

Digitális fogyasztásmérő

A digitális fogyasztásmérő gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a sima fogyasztásmérő konnektor, ám abban különbözik tőle, hogy a digitális fogyasztásmérő konnektor egy kisméretű LCD kijelzővel van ellátva, ami mutatja a használt eszköz teljesítményét, fogyasztását, a használt áramerősséget és a frekvenciát is, így pontosan ki tudjuk számítani, hogy mennyibe került az elfogyasztott áram.

Mind a „sima” fogyasztásmérő konnektor, mind a digitális fogyasztásmérő konnektor esetében egy köztes állomásról beszélünk, ami összeköti a lakás vezetékrendszerét a használni kívánt elektromos eszközzel. A fogyasztásmérő végződhet egy- vagy több dugaljban, azonban azt is érdemes ehhez hozzátenni, hogy ezek az eszközök nem mérnek olyan pontosan, mint az analóg villanyóraszekrény.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3 fázisú fogyasztásmérő

Megkülönböztetünk 1 és 3 fázisú energiaelosztó rendszereket, utóbbinál három áramhordozó vezetékről van szó az ingatlanban. A háztartásunkban elfogyasztott áramot a 3 fázisú fogyasztásmérő műszerrel lehet legjobban mérni: olyan digitális mérőeszközökről van szó, amelyeket a DIN sínre lehet felszerelni (ugyanígy működik az 1 fázisú fogyasztásmérő is) – az ezzel az eszközzel mért adatokat mutatja a „villanyóra”.

A földkábeles fogyasztásmérő szekrény

Az egyéb fogyasztásmérési lehetőségek közé tartozik a földkábeles fogyasztásmérő szekrény. Ez egy olyan hivatalos mérőhely, amit rendszerint valahol az ingatlanhatár közelében helyeznek el (ez a végleges helye a fogyasztásmérőnek, ezt olvassák le a szakemberek, amikor ellenőrzik a fogyasztásunkat). Ez a fogyasztásmérő szekrény tipikusan az áramszolgáltató által elfogadott típus kell, hogy legyen, ami jól tűri a szabadtéri körülményeket és teljesíti a védettségi előírásokat. A fogyasztásmérő szekrényeknek számos verziója elérhető, népszerű többek között a Hensel MI 72202-0 fogyasztásmérő szekrény. A fogyasztásmérő azonosító (fogyasztásmérő gyártási szám, fogyasztásmérő gyári szám) a villanyszámla 2. oldaláról leolvasható, a bal oldalon található.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?