2 °C Budapest
Mivel mérjük a fogyasztásunkat? 3 fázisú fogyasztásmérő, digitális fogyasztásmérő és fogyasztásmérő konnektor

Mivel mérjük a fogyasztásunkat? 3 fázisú fogyasztásmérő, digitális fogyasztásmérő és fogyasztásmérő konnektor

2022. szeptember 3. 18:00

Az áram az egyik legdrágább szolgáltatás, éppen ezért mindenképp célszerű arra törekednünk, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszunk belőle – így nem csak a rezsin spórolhatunk, hanem a környezetünket is óvhatjuk, elkerülve a felesleges energiapazarlást. Na de mégis milyen digitális fogyasztásmérő eszközökkel mérhetjük meg a fogyasztásunkat?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a fogyasztásmérő eszközök kapcsán: hogyan működik a földkábeles fogyasztásmérő szekrény, mire jó a 3 fázisú fogyasztásmérő és milyen fogyasztásmérő konnektor használatával tudhatjuk meg pontosan, hogy mennyi áramot használtunk el? A fogyasztásmérő azonosító hol találom?

Hogyan lehet mérni az áramfogyasztást?

Ahogy minden erőforrással, úgy a villamosenergiával is lehet takarékosan bánni – amellett, hogy próbáljuk ésszerű keretek között korlátozni a fogyasztásunkat (nem égetjük feleslegesen a lámpákat, kevesebb elektromos berendezést használunk stb.), célszerű mérni a fogyasztást valamilyen fogyasztásmérő eszközzel. A földkábeles fogyasztásmérő szekrény használata mellett a háztartási elektronikai eszközök egyedi fogyasztását is mérhetjük olyan digitális fogyasztásmérő eszközökkel, mint a fogyasztásmérő konnektor vagy a 3 fázisú fogyasztásmérő. Nézzük, mit érdemes ezekről tudnunk!

Fogyasztásmérő konnektor

A műszaki kereskedésekben számos fogyasztásmérő eszközzel találkozhatunk, ezek között a fogyasztásmérő konnektor az egyik legnépszerűbb termék. A fogyasztásmérő konnektor gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy sima konnektor, annyiban más, hogy méri a rajta keresztül áthaladó áram mennyiségét, így pontosan megtudhatjuk, az adott háztartási eszköz (például egy tévé vagy egy hajszárító) mennyi áramot „eszik” a működése során.

Digitális fogyasztásmérő

A digitális fogyasztásmérő gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a sima fogyasztásmérő konnektor, ám abban különbözik tőle, hogy a digitális fogyasztásmérő konnektor egy kisméretű LCD kijelzővel van ellátva, ami mutatja a használt eszköz teljesítményét, fogyasztását, a használt áramerősséget és a frekvenciát is, így pontosan ki tudjuk számítani, hogy mennyibe került az elfogyasztott áram.

Mind a „sima” fogyasztásmérő konnektor, mind a digitális fogyasztásmérő konnektor esetében egy köztes állomásról beszélünk, ami összeköti a lakás vezetékrendszerét a használni kívánt elektromos eszközzel. A fogyasztásmérő végződhet egy- vagy több dugaljban, azonban azt is érdemes ehhez hozzátenni, hogy ezek az eszközök nem mérnek olyan pontosan, mint az analóg villanyóraszekrény.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

3 fázisú fogyasztásmérő

Megkülönböztetünk 1 és 3 fázisú energiaelosztó rendszereket, utóbbinál három áramhordozó vezetékről van szó az ingatlanban. A háztartásunkban elfogyasztott áramot a 3 fázisú fogyasztásmérő műszerrel lehet legjobban mérni: olyan digitális mérőeszközökről van szó, amelyeket a DIN sínre lehet felszerelni (ugyanígy működik az 1 fázisú fogyasztásmérő is) – az ezzel az eszközzel mért adatokat mutatja a „villanyóra”.

A földkábeles fogyasztásmérő szekrény

Az egyéb fogyasztásmérési lehetőségek közé tartozik a földkábeles fogyasztásmérő szekrény. Ez egy olyan hivatalos mérőhely, amit rendszerint valahol az ingatlanhatár közelében helyeznek el (ez a végleges helye a fogyasztásmérőnek, ezt olvassák le a szakemberek, amikor ellenőrzik a fogyasztásunkat). Ez a fogyasztásmérő szekrény tipikusan az áramszolgáltató által elfogadott típus kell, hogy legyen, ami jól tűri a szabadtéri körülményeket és teljesíti a védettségi előírásokat. A fogyasztásmérő szekrényeknek számos verziója elérhető, népszerű többek között a Hensel MI 72202-0 fogyasztásmérő szekrény. A fogyasztásmérő azonosító (fogyasztásmérő gyártási szám, fogyasztásmérő gyári szám) a villanyszámla 2. oldaláról leolvasható, a bal oldalon található.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm