21 °C Budapest
Mivel mérjük a fogyasztásunkat? 3 fázisú fogyasztásmérő, digitális fogyasztásmérő és fogyasztásmérő konnektor

Mivel mérjük a fogyasztásunkat? 3 fázisú fogyasztásmérő, digitális fogyasztásmérő és fogyasztásmérő konnektor

2022. szeptember 3. 18:00

Az áram az egyik legdrágább szolgáltatás, éppen ezért mindenképp célszerű arra törekednünk, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszunk belőle – így nem csak a rezsin spórolhatunk, hanem a környezetünket is óvhatjuk, elkerülve a felesleges energiapazarlást. Na de mégis milyen digitális fogyasztásmérő eszközökkel mérhetjük meg a fogyasztásunkat?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a fogyasztásmérő eszközök kapcsán: hogyan működik a földkábeles fogyasztásmérő szekrény, mire jó a 3 fázisú fogyasztásmérő és milyen fogyasztásmérő konnektor használatával tudhatjuk meg pontosan, hogy mennyi áramot használtunk el? A fogyasztásmérő azonosító hol találom?

Hogyan lehet mérni az áramfogyasztást?

Ahogy minden erőforrással, úgy a villamosenergiával is lehet takarékosan bánni – amellett, hogy próbáljuk ésszerű keretek között korlátozni a fogyasztásunkat (nem égetjük feleslegesen a lámpákat, kevesebb elektromos berendezést használunk stb.), célszerű mérni a fogyasztást valamilyen fogyasztásmérő eszközzel. A földkábeles fogyasztásmérő szekrény használata mellett a háztartási elektronikai eszközök egyedi fogyasztását is mérhetjük olyan digitális fogyasztásmérő eszközökkel, mint a fogyasztásmérő konnektor vagy a 3 fázisú fogyasztásmérő. Nézzük, mit érdemes ezekről tudnunk!

Fogyasztásmérő konnektor

A műszaki kereskedésekben számos fogyasztásmérő eszközzel találkozhatunk, ezek között a fogyasztásmérő konnektor az egyik legnépszerűbb termék. A fogyasztásmérő konnektor gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy sima konnektor, annyiban más, hogy méri a rajta keresztül áthaladó áram mennyiségét, így pontosan megtudhatjuk, az adott háztartási eszköz (például egy tévé vagy egy hajszárító) mennyi áramot „eszik” a működése során.

Digitális fogyasztásmérő

A digitális fogyasztásmérő gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a sima fogyasztásmérő konnektor, ám abban különbözik tőle, hogy a digitális fogyasztásmérő konnektor egy kisméretű LCD kijelzővel van ellátva, ami mutatja a használt eszköz teljesítményét, fogyasztását, a használt áramerősséget és a frekvenciát is, így pontosan ki tudjuk számítani, hogy mennyibe került az elfogyasztott áram.

Mind a „sima” fogyasztásmérő konnektor, mind a digitális fogyasztásmérő konnektor esetében egy köztes állomásról beszélünk, ami összeköti a lakás vezetékrendszerét a használni kívánt elektromos eszközzel. A fogyasztásmérő végződhet egy- vagy több dugaljban, azonban azt is érdemes ehhez hozzátenni, hogy ezek az eszközök nem mérnek olyan pontosan, mint az analóg villanyóraszekrény.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3 fázisú fogyasztásmérő

Megkülönböztetünk 1 és 3 fázisú energiaelosztó rendszereket, utóbbinál három áramhordozó vezetékről van szó az ingatlanban. A háztartásunkban elfogyasztott áramot a 3 fázisú fogyasztásmérő műszerrel lehet legjobban mérni: olyan digitális mérőeszközökről van szó, amelyeket a DIN sínre lehet felszerelni (ugyanígy működik az 1 fázisú fogyasztásmérő is) – az ezzel az eszközzel mért adatokat mutatja a „villanyóra”.

A földkábeles fogyasztásmérő szekrény

Az egyéb fogyasztásmérési lehetőségek közé tartozik a földkábeles fogyasztásmérő szekrény. Ez egy olyan hivatalos mérőhely, amit rendszerint valahol az ingatlanhatár közelében helyeznek el (ez a végleges helye a fogyasztásmérőnek, ezt olvassák le a szakemberek, amikor ellenőrzik a fogyasztásunkat). Ez a fogyasztásmérő szekrény tipikusan az áramszolgáltató által elfogadott típus kell, hogy legyen, ami jól tűri a szabadtéri körülményeket és teljesíti a védettségi előírásokat. A fogyasztásmérő szekrényeknek számos verziója elérhető, népszerű többek között a Hensel MI 72202-0 fogyasztásmérő szekrény. A fogyasztásmérő azonosító (fogyasztásmérő gyártási szám, fogyasztásmérő gyári szám) a villanyszámla 2. oldaláról leolvasható, a bal oldalon található.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm