16 °C Budapest
Fresh homegrown colofrul vegetables on wooden rustic table, springtime harvest still life, local farmer produce, organic food, top view

Kiderült az ismert magyar főkertész titka: ez lenne a brutál élelmiszerdrágulás ellenszere?

2022. augusztus 24. 08:15

A folyamatosan dráguló élelmiszerárakat látva egyre többünkben felmerül az igény az önfenntartó, háztáji termelésre: legyen szó nagyobb mezőgazdasági területről, konyhakertről, közösségi kertről vagy a balkonon való zöldség és gyümölcstermesztésről. A HelloVidék most a Krisna-völgy főkertésze, Antal Balázs segítségével járt annak utána, hogy ez pontosan hogyan is működik.

A Krisna-völgyben semmilyen vegyszert nem használnak, igyekeznek a természet körforgásához alkalmazkodni, miközben a talajt igyekeznek folyamatosan takarni, amennyire csak lehetséges. Ezt sűrűn ültetett növényekkel érik el, amiknek, ha nagyobb a térnyerésük, akkor helyben termelt növénytakarót adnak alá, esetleg agroszövetet.

A Krisna-völgy kertészei igyekeznek minél nagyobb változatosságot teremteni, ami miatt egyfajta vetésforgó van jelen: a völgy zöldségesében körülbelül 20-25 féle zöldség „forog” 3-4 éves ciklusban. Egész évben termelnek, így sosem áll meg a talajborítottság, ami fólia és üvegház tekintetében is teljes takarást jelent, miközben szabad földön 6-8 féle takarónövény keverékét vetik. Érdekes, hogy nem ásnak, szántanak, vagy használnak ekét semmilyen területen. Maximum ásóvillával lazítják, levegőztetik a talajt, hogy semmiképpen se bolygassák meg a természet rendjét.

A teljes aktívan művelt terület körülbelül 60-80 hektár a Krisna-völgyben. Ide tartozik a mezőgazdasági művelésű rész, a zöldséges és a szórványosan ültetett gyümölcsös, a legelők, de a fa és az erdőgazdálkodást figyelembe véve ennél jóval több. Évente körülbelül 8-12 tonna zöldséget, stabilan 2-3 tonna gyümölcsöt termelünk, de gabonafélékből is kikerül mintegy 20-30 tonna. Két lépcsős gazdálkodást folytatunk, ezek a háztáji és a közös kert

– mondta el Antal Balázs, aki azt is elárulta, hogy a völgyben minden lakónak van egy kerete, amit élelmiszerre tud költeni, amik közé tartoznak a termelésből származó és konyhakész ételek is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?