4 °C Budapest
Cette photographie présente une climatisation réversible en cours dusage dans une habitation privé.

Klíma árak 2022: mi az inverteres klíma, hogyan működik a légkondicionáló?

2022. július 24. 14:26

A hőségriasztások idejében, a nyár legforróbb heteiben szinte kibírhatatlan a kánikula, sokszor még otthonunk falai közt sem szabadulunk a fárasztó, nyomasztó hőségtől. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy klimatizáljuk otthonainkat, hiszen a tartós 30°C fölötti hőség nem csak az időseket és a gyerekeket viseli meg, de a házi kedvenceknek és az irodai dolgozóknak sem kellemes mindezt elviselni. Na de milyen klíma árak vannak 2022-ben? Egyáltalán hogyan működik a légkondicionáló?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a klíma, avagy a légkondicionáló berendezések működése kapcsán: a légkondicionáló ár szempontjából milyen termék, milyen légkondicionáló árak jellemzik az idei piacot? A klíma árak mellett mit érdemes tudnunk a berendezésekről: hogyan működik a klíma és miért nem hűt a klíma, mi lehet a meghibásodott légkondicionáló problémája? Mit érdemes tudnunk a legnépszerűbb klíma márkák kapcsán, a Gree klíma, a Midea klíma és a Fisher klíma milyen gyártmány? Mekkora területet képes lehűteni egy légkondicionáló?

Védekezz a hőség ellen!

A legjobb védelem a hőség ellen a klíma beszereltetése, ami klasszikusan egy beltéri és egy kültéri egységből áll, az ingatlan falára felszerelve. Sajnos nem minden épület alkalmas a klíma kiépítésére (pl. túl vastag a fal, műemlékvédelem alatt áll az épület stb.), ilyen esetekben ajánljuk a szintén hatékony mobil klíma behelyezését, amihez nem kell átfúrni a falat, illetve, ha ennél is olcsóbb és könnyebb megoldást keresünk, csillapíthatja szenvedésünket a mennyezeti vagy az álló ventilátor is.

Hogyan működik a légkondicionáló, azaz a „klíma”?

A légkondicionáló 4 fő részből áll, ezek az elpárologtató, a fojtás, a kompresszor és a kondenzátor: az elpárologtató a beltéri egység részeként folyadékot párologtat, a fojtás határt képez közte és a kondenzátor között, ugyanis a két egységben szélsőségesen eltérő nyomás uralkodik. A kondenzátoron csapódik le a felesleges, elpárologtatásra szánt folyadék (ez a „csöpögős” kültéri elem), a kompresszor pedig gyakorlatilag a légkondicionáló motorja, ez működteti a klíma berendezést.

Összefoglalva: a klíma beltéri egységében rendkívül alacsony hőfokon forr a klímafolyadék, ennek a párologtatásával hűti le a helyiséget, a hozzá a falon keresztül csatlakoztatott kültéri egység pedig elvezeti a kondenzátumot a szabadba a fojtáson keresztül, gőz formájában, mindez végül egyszerűen elpárolog az elpárologtatóból – a klíma működési folyamata során tehát ez a folyamat ismétlődik, a légkondicionáló eközben márkától függő intenzitással zajjal járhat.

A klíma teljesítményéért, fogyasztásért az elsőre kevésbé fontos alkatrésznek tűnő fojtás felel, hiszen ez adagolja a hűtőanyagot a kondenzátor és az elpárologtató között, más-más halmazállapotokban. Ha a fojtás meghibásodik, nem csak a klíma működése változik meg, hanem a villanyszámlán is érzékelhetővé válik a teljesítményromlás. Mi az otthonainkban az ún. komfort klímákat használjuk a jobb közérzetért, a legtöbb lakásban mono készülék (1 beltéri + 1 kültéri egység) található, de a multi klímák is népszerűek (több beltéri + 1 kültéri egység).

Mi az inverteres klíma?

Az inverteres klíma (az inverter egy olyan eszköz, ami az egyenáramot váltóárammá alakítja át) működési elve teljesen megegyezik a fent leírtakkal, ám abban más, mint a régi típusú ON-OFF gépek, hogy az inverteres klíma nem egy adott teljesítményen működik folyamatosan és ki-bekapcsol. Az inverteres klíma a szoba hőmérsékletéhez igazodva változtatja a teljesítményét: ha úgy érzékeli, hogy nő a hőfok a szobában, akkor növeli a teljesítményét, hogy visszahűtse azt, ha pedig azt érzékeli, hogy közeledik az ideális hőmérséklethez, fokozatosan lecsökkenti a kompresszor teljesítményét – mindezzel a fogyasztó energiát spórol meg, vagyis ez egy jóval villanyszámla-barátabb megoldás, mint a régi típusú klímák, ráadásul ezek gyakrabban csendesebbek is.

Az inverteres klíma további előnye, hogy ezekkel fűteni is tudunk, vagyis a berendezés képes megfordítani a működési elvét – gyakran nevezzük ezeket hűtő-fűtő klímáknak is. Az inverteres klíma használata kifejezetten alkalmas az átmeneti időszakokra, például őszre, tavaszra, mikor egy meleg nap után váratlanul beköszönthet még a fagy is. Fontos azt is tudnunk, hogy a hagyományos klímáknak is lehet fűtési funkciója, ezek azonban nem alkalmasak egy egész téli szezon átvészelésére.

Miért nem hűt a klíma, mi lehet a baj?

Ahogy bármilyen háztartási gépezet, úgy a légkondicionáló is meghibásodhat, amit úgy vehetünk észre a legegyszerűbben, hogy nem hűt a klíma. Ha a klíma nem hűt, annak leggyakrabban a rossz termosztát beállítás mellett (mindig olvassuk el a használati utasítást!) az az oka, hogy eltömődött vagy nagyon koszos a kültéri egység és/vagy a légszűrő. Bizonyos időközönként mindenképpen szükséges a klímatisztítás, amit házilag is elvégezhetünk – ez nem csak a légkondicionáló működésének tesz jót, de a klímaberendezésben megtelepedő káros baktériumokat, gombákat is kipucolhatja (gyakran használnak klímatisztításra ózongenerátort).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Annak, hogy miért nem hűt a klíma, szintén gyakori oka, hogy alacsony a hűtőközeg-szint, valamiért elszökött a rendszerből a klímagáz – ilyenkor is azt tapasztaljuk, hogy a klíma levegője nem elég hideg, biztosan nem a beállított hőmérsékleten működik, de a magas villanyszámla is utalhat a problémára. Ilyenkor célszerű szakemberrel megnézetni a légkondicionáló berendezést, aki rátölt a hűtőanyagra, ellenőri, hogy rendeltetésszerűen működik-e a klíma beltéri és kültéri egysége.

Mekkora egy légkondicionáló teljesítménye?

Gyakori kérdés, hogy milyen klíma teljesítmény ideális egy lakásba vagy egy családi házba, 3 5 kW klíma hány m2 hűtésére alkalmas? Nos, általánosságban azt mondhatjuk el ezekről a gépekről, hogy a 2,5, a 3,5, illetve ritkában az 5,2 kW teljesítmény az alapértelmezett (nagyobb is van). A 2,5 kW klíma kb. 20-24 m2 hűtésére elegendő, célszerű ilyet apró garzonlakásokba, különálló hálószobákba, kisebb nappalikba telepíteni. A 3,5 kW klíma egy átlagos lakásban már bőven elegendő, 30-40 m2-es tér hőmérsékletét szabályozza, vagyis egy ilyen klíma behűti a nappalit és a hozzá tartozó 1-2 kisebb hálószobát, ideális választás például egy amerikai stílusú nappali-konyhába.

Az 5,2 kW klíma egy jóval nagyobb és drágább gépezet, ára könnyen a duplája egy kisebb teljesítményű légkondicionáló gépnek, kifejezetten nagy, 40-60 m2 méretű helyiségek hűtésére ajánlott, ám ennél jobban oda kell figyelni a helyszín műszaki, elektromos előkészítésére is. Ez a nagyteljesítményű légkondi nagy légterű családi házak közös helyiségének hűtésére alkalmas (egyébként már irodákban is jól használható), azonban családi házaknál is érdemes meggondolni, hogy nem járunk-e jobban a hálószobákba szerelt kisebb beltéri egységekkel.

Légkondicionáló árak 2022: hol tartanak a klíma árak a szezonban?

Ha fel szeretnénk mérni a piacot, mindenképpen azt ajánljuk, hogy ellenőrizzük az árösszehasonlító oldalak kínálatát (klíma, légkondicionáló Árgép, Árukereső), amelyek rangsorolják népszerűségük, értékelésük, áraik alapján a különböző gyártók klíma berendezéseit. A klíma árak csalókák lehetnek: ha megvan a kiszemelt darabunk, érdemes külön erre a típusra is lefuttatni a keresést, hiszen akár több ezer, sőt, több tízezer forintos különbségek is lehetnek a forgalmazó függvényében.

Egy használható, alapkategóriás, alacsonyabb teljesítményű klíma ára nagyjából 100.000 Ft-tól indul, ám a népszerűbb darabok légkondicionáló ár besorolása többnyire 200 és 300.000 Ft közé esik, ezen felül számoljunk a beszerelési költséggel is, ami a szolgáltatótól/szakembertől függően szintén egy 20-50.000 Ft-os tétel lehet. Klíma árak tekintetében – ahogy a legtöbb műszakicikknél – igen magasan van a felső határ, a nagyobb területeket behűtő klímák, mennyezeti klímák ára akár többmillió forintos tételek is lehet.

Népszerű klíma márkák 2022: hogyan válasszak?

Ha klíma beszereltetésén gondolkozunk, mindenképpen nézzük meg, milyen energiaosztályba tartozik a berendezés (lehetőség szerint válasszunk legalább A-besorolású klímát, de célszerű az A+, A++ és A+++ légkondicionáló berendezéseket előtérbe helyezni, ugyanis, ha a kánikulában 0-24 órában jár a klíma, az meglátszik a villanyszámlán), mekkora a teljesítménye, ezzel mekkora helyiséget ajánlott hűteni/fűteni. Jelenleg a termékkereső oldalakat értékelések alapján a Gree klíma, a Klarstein, a Midea klíma, a Whirpool, a Samsung, illetve a Fisher klíma (európai tervezésű kínai gyártmány) vezetik, kifejezetten a hűtő-fűtő klímák a népszerűek, leginkább a 3,5 kW teljesítmény a keresett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem