17 °C Budapest
Historic architecture in Sopron, Hungary, Europe.

Ez a legdrágább vidéki település: vagyonokba kerül lakást, házat venni

2021. május 20. 20:10

Minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az egy évvel ezelőttihez képest, ám a megyei jogú városokban az emelkedés üteme erősebb volt a fővárosinál: az Otthon Centrum tanulmánya szerint egy családi ház, illetve egy iker- vagy sorházban lévő ingatlan 18,7 százalékkal kerül többe, mint a pandémia előtt.

Nagyobb hatással volt a megyei jogú városok árnövekedési ütemére a pandémia, mint a budapestiére, derült ki az Otthon Centrum közreműködésével létrejött adásvételek összegzése után: a négyzetméterár minden használt ingatlantípus esetében nőtt a tavalyi év első négy hónapjához képest. A legnagyobb emelkedés a családi, az iker- és sorházaknál jelentkezett, amelyek átlagosan 18,7 százalékkal drágultak, míg a téglalakások 11,4 százalékkal, a panellakások átlagos négyzetméterára pedig 9,3 százalékkal múlta felül a tavalyi árszintet a vidéki városokban. A használt házak esetében középértéken 286 ezer forintos négyzetméterár alakult ki, ami a legalacsonyabb a használt lakóingatlan típusok közül.

A legdrágább Sopron volt, a házat keresők itt négyzetméterenként 440 ezer forint körüli árral szembesültek, de a drágasági rangsorban nagyot ugrott Tatabánya is, ahol már 400 ezer forint az átlagár.

A dobogóra több város is felfért, a Székesfehérvár, Debrecen, Érd trió esetében négyzetméterenként 350 ezer forint körüli árakkal kell számolnia a vevőnek. A legtöbb városban négyzetméterenként 200-300 ezer forint között cseréltek tulajdonost a használt házak. Salgótarján jelentősen elmaradt az átlagtól 100 ezer forint körüli négyzetméterárával.

Természetesen az összetételhatásnak is van némi szerepe az árak kialakulásában, abban, hogy a legtöbb városban tavalyhoz képest 10-20 százalékkal magasabbak a négyzetméterárak, de az ártrend egyértelműen a kereslet erősödését mutatja

 – árnyalta a piaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, Kecskeméten, Nyíregyházán és Szekszárdon még ennél is intenzívebb volt a drágulás üteme. A házakhoz képest a használt lakáspiacot kisebb növekedési ütem jellemezte az idei év első négy hónapjában (11,4 százalék).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor a 363 ezer forintos átlagos négyzetméterár a családi házak fajlagos áránál magasabb volt, ami nem meglepő, hiszen a házakhoz képest kisebb átlagos alapterületű ingatlanokról van szó, tehát az abszolút ár tekintetében jellemzően olcsóbb ez a kategória. A társasházi használt lakások Érden voltak idén a legdrágábbak, átlagosan 520 ezer forintot fizettek a vevők egy négyzetméterért, míg Debrecenben félmillió, Győrben 490 ezer forint volt az átlag. Veszprémben és Székesfehérváron is 400 ezer forint felett volt egy négyzetméter középértéke. A 300-400 ezer forint közötti középmezőnyben találjuk a legtöbb várost, de Salgótarján ebben a kategóriában is a sor végére került.

A megyei jogú városok panellakásainak átlagos négyzetéterára elérte a 336 ezer forintot, ami a tavalyi év első négy hónapjában mért értékkel összehasonlítva 9,3 százalékos emelkedésnek felel meg. Az árakban itt érzékelhető a legkisebb különbség. A legdrágább városok – Debrecen, Sopron, Székesfehérvár és Szeged – átlagos négyzetméterára kicsivel 400 ezer forint felett állt meg és már Győr is ehhez közelít 392 ezer forintos négyzetméterével. A többi városban átlagosan 250-350 ezer forintért keltek el a panelek. Ezek az átlagárak 1-15 százalékkal magasabbak a tavalyinál. A legnagyobb mértékben Nagykanizsán, Nyíregyházán és Szolnokon nőttek fajlagos árak, míg Szekszárdon és Székesfehérváron csak minimális növekedés volt kimutatható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm