Kitüntették a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosait: ők kaptak állami elismerést

Kitüntették a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosait: ők kaptak állami elismerést

2021. március 18. 15:33

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 30 éve van önkéntes orvoscsoportja. Az orvoscsoport jelenleg 108 főből áll, közülük nyolcan kaptak a rászoruló és beteg gyermekekért végzett több évtizedes áldozatos munkájukért állami kitüntetést március 15-e alkalmából. A kitüntetettek - orvosok, egészségügyi vezetők, pedagógus - hosszú évek óta részt vesznek a Szolgálat egészségügyi programjában.

"Önkénteseinket még tavaly, a Gyermekmentő 30 éves születésnapja alkalmából tejesztettük fel a kitüntetésekre. Nagy öröm számunkra, hogy az állam is értékelte azoknak a szakembereknek az áldozatos tevékenységét, akik évek, sőt évtizedek óta támogatják, segítik önkéntesként a gyermekek egészségéért végzett munkánkat. Fontosnak tartom, hogy azok kapjanak kitüntetést, akik kiváló színvonalon végzik a munkájukat, és azon felül még önkéntes munkájukkal is segítik az ország fejlődését, az életkörülmények javítását. Ezúton is köszönjük a Gyermekmentő Szolgálat és az általuk vizsgált, kezelt és meggyógyított gyerekek, szüleik nevében is ezt a csodálatos és elhivatott munkát." - mondta Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke.

A kitüntetettek:

Dr. Szekeres Márta gyermekszemész, a Budai Gyermekkórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa - Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata. Az elmúlt 22 évben több mint negyvennégyszer járt az orvoscsoporttal Erdélyben, ahol vizsgálta és kezelte a gyerekek szemét, és szemüveggel látta el őket. Magyarországon is rengeteg hátrányos helyzetű gyereket látott el, valamint gyógyította a határon túlról biztosítás nélkül érkezett gyerekek százainak a szemét is.

Dr. Püspöki Gabriella gyermekgyógyász, a Pikler Intézet nyugalmazott igazgató főorvosa - Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata. 1992 óta vesz részt az önkéntes orvoscsoport erdélyi szűrőprogramjában. Magyarországon gyermekek ezreit vizsgálta önkéntesként a Gyermekmentő kérésére.

Dr. Szarvas Dalma gyermekgyógyász, a Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály nyugalmazott főorvosa - Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata. 1995 óta vesz részt az önkéntes orvoscsoport erdélyi szűrőprogramjában. Magyarországi munkája során gyerekek tízezreit vizsgálta és gyógyította.

Dr. Szepesi János szülész-nőgyógyász, a Péterfy Sándor Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosa, az NGYSZ Egészségügyi Bizottságának elnöke - Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata. Az erdélyi orvosi körutakon nőgyógyászati szűréseket végzett, a szükségessé váló kezeléseket és műtéteket Magyarországon végezte el. Szakmai előadásokat és továbbképzéseket tartott határon túli kollegáinak Erdélyben és Magyarországon is.

Prof. Dr. Hacki Tamás fül-orr-gégész, foniáter, audiológus, a Regensburgi Egyetem Fül-orr-gégészeti Klinikájának nyugalmazott professzora, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosa, egyetemi tanár - Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata. Rendszeresen részt vesz az erdélyi gyógyító körutakon. 2019-ben az ő szakmai vezetésével jött létre az NGYSZ foniátriai, fül-orr-gégészeti, logopédiai és audiológiai szakrendelője a Teréz körúton, amely rászoruló gyermekek komplex diagnosztikáját, kezelését teszi lehetővé. A Gyermekmentő az ő szakmai tanácsadása alapján szerelte fel a legmodernebb eszközökkel a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyik vizsgáló- és kezelőhelyiségét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Dr. Tar Gyöngyi Hargita megyei tiszti főorvos, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője - Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata. 1990 óta segíti az NGYSZ Erdélyben végzett munkáját. Sokat tesz a magyar és székelyföldi orvoskapcsolatok fejlesztésért, továbbképzések megvalósításáért.

Dr. Bokor Márton gyermekgyógyász, családorvos, a Hargita megyei Sürgősségi Kórház volt igazgatója - Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata. 30 éve ápolja a magyar és erdélyi orvosok szakmai kapcsolatát, segíti az önkéntes orvosok erdélyi munkavégzését. Ő az a kolléga, akit ha az éjszaka közepén felhívunk azzal a kéréssel, hogy menjen ki egy beteg gyerekhez, akkor azt habozás nélkül megtette.

Kurkó István pedagógus, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola 3. számú Cseraljai Általános Iskola igazgatója - Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata. 22 éve segíti az NGYSZ erdélyi munkájának szervezését, előkészítését. Az ő nevéhez fűződik a Kurutty országos tanulmányi vetélkedő ötlete és megvalósítása, valamint ő a főszervezője a gyerekek Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupájának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06