4 °C Budapest
Hiába a magas bérek, járvány hatásai a keresetek alakulásában is érződnek majd

Hiába a magas bérek, járvány hatásai a keresetek alakulásában is érződnek majd

2020. április 30. 19:03

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2020. január-februári időszakra szóló összesítése alapján a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,2 százalékos növekedéssel 376 300 forint volt. A következő havi adatokban már a koronavírus-járvány hatásai is érezhetőek lesznek - az elsődleges kihívást a munkahelyek megőrzése jelenti. A kormány ezért is döntött több gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedésről. A cél, hogy annyi munkahely jöjjön létre, amennyit a járvány tönkretett.

Az év első két hónapjában a bérek 9,2 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban: a versenyszférában a bérnövekedési ütem 9,1 százalék volt, a közfoglalkoztatottak nélküli közszféra bérei 7,7 százalékkal emelkedtek január-februárban. Az infokommunikáció területén dolgozók bruttó átlagkeresete volt a legmagasabb (664 800 forint).

A családi adókedvezmény bevezetése következtében a három vagy több gyermekkel rendelkezők nettó keresete nőtt a legnagyobb mértékben 2010-hez képest. A kétgyermekesek esetében kisebb, de szintén jelentős volt a kedvezmények hatása, a 2016 óta bevezetett adóváltozások azonban éppen esetükben növelték meg leginkább az adókedvezmények összegét.

A koronavírus-járvány hatásai a következő hónapokban érződni fognak a keresetek alakulásában is. A gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései - köztük a munkahelyvédelmi bértámogatás, a rugalmasabb munkaidőkeret - elsősorban a magyar emberek munkahelyeinek megőrzését szolgálják. A vállalkozások számára kedvezményes hitellehetőség nyílik, amivel a munkahelyek megtartása mellett a termelés újraindítása is lehetővé válik.

A kormány mindemellett folyamatosan monitorozza a munkaerőpiac helyzetét, és megvizsgál minden további lehetőséget a hatékony beavatkozások érdekében. Az egyik legfőbb cél, hogy aki elveszíti az állását, lehetőség szerint mielőbb újra munkába állhasson. A gazdaságvédelmi akcióterv a munkavégzésen keresztül segíti jövedelemhez a magyar embereket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?